Katakomissio
Kata on osa judoa. Kataa on kutsuttu myös judon kieliopiksi. Judon katat ( 型 tai 形 , kirjaimellisesti ”muoto”) on kehitetty erilaisiin tarpeisiin. Useiden katojen taustalta löytyvät vanhojen jiu-jutsu-koulujen opit. Judon perustaja Jigoro Kano muokkasi katoja paremmin judoon sopiviksi. Kodokan judossa on useita eri katoja.
Yleisimmin harjoiteltuja katoja ovat:
- nage-no-kata (heittokata/ vaaditaan osin jo sinisen ja kokonaan 1. dan kokeessa)
- katame-no-kata (mattokata/ 2.dan)
- kime-no-kata (vanha itsepuolustuskata/ 3. dan)
- Kodokan goshin-jutsu (moderni itsepuolustuskata/ 4. dan)
- ju-no-kata (pehmeyden tai joustavuuden kata/ 5. dan)
Kata kuuluu judoharjoitteluun olennaisena osana mm. randorin (vapaa harjoittelu) lisäksi. Kukin kata sisältää muodollisia, tarkoin määriteltyjä liikesarjoja, joita suoritetaan yhdessä parin kanssa (lukuunottamatta yhtä kataa, joka suoritetaan yksin). Katoihin on sisällytetty judon perusteita sen puhtaimmassa muodossaan. Esim. nage-no-kata opettaa oikea-aikaisen horjutuksen merkitystä heitoissa, ja katame-no-kata kontrollin merkitystä matossa.
Katassa voi myös kilpailla ja siitä voi saada kilpailupisteitä. Kilpailla voi shiain rinnalla tai shiai kilpailu-uran päätyttyä. Eri tasoisia kilpailuja on tarjolla koti- ja ulkomailla aina maailmanmestaruuteen asti. Kansainvälisesti on kiinnostus nuorten katakilpailuihin voimakkaassa kasvussa. Suomi on tuottanut perinteikkäästi tasokkaita katatuomareita. Toimiminen katatuomarina avaa aivan uudenlaisen näkökulman judon maailmaan.
Katakomission tehtävänä on kehittää ja ylläpitää suomalaisen judon kataosaamista sekä vaalia kataperinnettä. Komissio järjestää katakoulutuksia sekä suunnittelee ja koordinoi katan kilpailu- ja tuomaritoimintaa yhteistyössä koulutusvaliokunnan ja kilpailu- ja sääntövaliokunnan kanssa.