YLÄKOULULEIRITYS

Yläkoululeiritys – harjoittelua urheilijan elämään

Judon yläkoululeiritys on osa Suomen Olympiakomitean valtakunnallista urheiluakatemiaohjelmaa ja osa Judoliiton valmennusjärjestelmää sekä maajoukkuepolkua. Tarkoitus on auttaa nuoria urheilijaksi kasvamisen tiellä. Oman lajin ja ominaisuuksien lisäksi leireillä treenataan arjen hallintaa, urheilun ja koulun yhdistämistä sekä leirielämää samanhenkisten kavereiden kanssa.

Kuva: Pajulahti

Lisätietoa yläkoululeirityksestä

Valtakunnallinen yläkoululeiritys on osa Suomen Olympiakomitean valtakunnallista urheiluakatemiaohjelmaa ja osa Judoliiton valmennusjärjestelmää sekä maajoukkuepolkua, jonka tarkoitus on auttaa nuoria urheilijaksi kasvamisen tiellä.

Haku judon yläkoululeiritykseen 2023-2024 päättyy 31.7.2023.

Leiritys on tarkoitettu 7-9 luokkalaisille eli U15- ja U18-ikäisille, jotka ovat tavoitteellisesti urheiluun suuntautuneita nuoria. Tavoitteena on rakentaa pohjaa monipuoliselle harjoittelulle sekä tukea ja tehostaa huipulle pyrkivien nuorten valmennusta ja opiskelua.

”Yläkoululeirit ovat nuorimmilla ensi askel Judoliiton valmennusjärjestelmään. Sitä kautta edetään alle 18-vuotiaiden maajoukkuevalmennuksen piiriin. Jo maajoukkueleirityksen piirissä oleville yläkoululeirit ovat hyvä keino tehostaa kotisaliharjoittelua. Leirit antavat nuorille työkaluja edetä valitsemallaan tiellä aina 2. asteen opinnoista edelleen aikuiseksi huippu-urheilijaksi.” toteaa Judoliiton valmennuspäällikkö Jaana Jokinen.

Judon yläkoululeiritys jatkuu lukuvuonna 2023-2024 Liikuntakeskus Pajulahdessa

Leiritykset ovat tarkoitettu kilpajudoon suuntautuneille 7.-9. -luokkalaisille judokan aluille. Leirityksen tavoitteena on rakentaa pohjaa monipuoliselle harjoittelulle sekä tukea ja tehostaa huipulle pyrkivien nuorten valmennusta ja opiskelua. Nuorten ei tarvitse vielä olla oman ikäluokkansa kärkeä hakeutuessaan yläkoululeiritykseen. Halu kilpailla ja jonkinasteinen kilpailukokemus riittää. Leirityksen urheilullisena tavoitteena on rakentaa polkua, joka mahdollistaa tulevaisuudessa myös tien huippu-urheilijaksi ja leireillä otetaan ensi askeleita urheilun maailmaan. Jokainen nuori tekee oman valintansa ja löytää varmasti oman judopolkunsa tutustuessaan lajin tarjoamiin mahdollisuuksiin. Judossa löytyy eri tasoisia kilpailuja, joista jokainen löytää varmasti itselleen sopivan tason kehittyessään judokana ja urheilijana.

”Yläkoululeirit ovat laadukkaita kokonaisuuksia ja yksi tärkeä osa on rakentaa valmiuksia elämänhallintaan. Opiskelun ja harjoittelun yhdistäminen sekä siinä riittävän levon, oikean ravinnon ja vuorokausirytmin merkitys on suuri jotta arki sujuu ja myös opiskelut urheilun ohella edistyvät. Kyselyissä onkin todettu että yläkoululeirityksellä onkin ollut myös opiskeluun positiivisia vaikutuksia”, jatkaa Jokinen.

Yläkoululeirityksen aikana nuorilla on mahdollisuus tutustua paikallisen urheiluakatemian urheilijan polkuun, hyviin harjoitusolosuhteisiin ja siellä toimimiseen. Harjoittelua on 3-4 kertaa päivässä. Lajiharjoittelussa toteutetaan Judoliiton valmennuksen linjauksia yläkouluikäisille, missä painopisteenä on oman tekniikan perustan kehittäminen ja laajentaminen tokuiwaza-perheeksi (henkilökohtaiset, parhaat kilpailutekniikat) matto- ja pystytekniikoissa sekä pystyottelusta mattoon siirtyessä. Yläkoululeirityksessä ei ole kyse pelkästä otteluharjoittelusta eli randorista, vaan omien vahvuuksien kehittämisestä kokonaisvaltaisesti.

Ominaisuusharjoittelussa ja elämäntaitojen opetuksessa noudatetaan Suomen Olympiakomitean Urheiluakatemiaohjelman ohjeistuksia (mm. arjenhallinta, ravitsemus, lepo ja uni sekä psyykkinen valmennus). Lisäksi päivittäin opiskellaan ohjatusti ns. läksyperiaatteella ja tarvittaessa leiriajankohdalle sattuvat kokeet voidaan suorittaa leirillä. Leirien vahvuutena on myös se, että niissä hyödynnetään muiden lajien kokeneiden ammattivalmentajien osaamista ja tuodaan monipuolisuutta harjoitteluun. Yläkoululeireillä lajirajat ylittävä valmentajayhteistyö toteutuu käytännössä ja muiden lajien tapaan myös judo hyödyntää tämän mahdollisuuden.

Lukuvuoden 2022-2023 leirityksien ajankohdat:

Leiri 1 / 4.-8.9.2023 Liikuntakeskus Pajulahti
Leiri 2 / 15.-18.10.2023 Santasport Rovaniemi – yhdessä Samurai-Cupin kanssa
Leiri 3 / 4.-8.12.2023 Liikuntakeskus Pajulahti
Leiri 4 / 12.-16.2.2024 Liikuntakeskus Pajulahti
Leiri 5 / 13.-17.5.2024 Liikuntakeskus Pajulahti

Kustannukset noin 333 euroa / ma-pe leiri sis. majoituksen, ruokailut ja opetuksen materiaaleineen. Huom. Urheiluopistosäätiö tukee vähävaraisten nuorten liikuntaharrastusta. Tukea on mahdollista hakea Pajulahden yläkoululeiritykseen (max. 70 €/vrk).  Lisätietoja Pajulahden sivuilta yleisesti tai JUDO-osiosta.

Jokainen leiri laskutetaan osallistujalta erikseen.

Hakeminen – Haku päättyy 31.7.2023.

Klikkaa tästä lomakkeeseen. Täytä lomake huolellisesti ja tarkista etenkin sähköpostin oikeinkirjoitus. 

Lisätiedot: valmennuspäällikkö Jaana Jokinen / 050 331 4640 / jaana.jokinen(a)judo.fi TAI
judon yläkoululeirityksen koordinoija Jasmine Aho / 045 3301665 /jasmine.aho.ja(a)gmail.com