VYÖKOEKOMISSIO

Vyökoekomission tehtävänä on vyöarvojärjestelmän kehittäminen Suomessa. Vyökoekomissio vastaa dan-hakemusten käsittelystä, dan-kokeiden järjestämisestä ja uusien dan-arvojen myöntämisestä. Poikkeustapauksissa vyökoekomissio voi esittää Judoliiton hallitukselle vyöarvon korotusta ilman vyökoetta (batsugun). Vyökoekomissio järjestää myös graduointikoulutuksia, joissa koulutetaan kyu-arvoja myöntävät seuragraduoijat. Vyökoekomissio tekee tiivistä yhteistyötä koulutusvaliokunnan ja Judoliiton koulutusjärjestelmistä vastaavien henkilöiden kanssa.

Vyökoekomission sisältöihin pääset alla olevista otsikoista

Musta vyö

Värivyöt

Vyöarvojärjestelmä

Judoliiton vyöarvojärjestelmä on keskeisessä roolissa Judoliiton koulutusjärjestelmässä, sillä vyöarvo kertoo judokan osaamisesta ja kehittymisestä judossa. Vyöarvon korottamiseksi tulee osoittaa aktiivisuutta tatamilla ja kouluttautua lisää seuraavaan vyöarvoon edetessään. Judoliiton Vyökoekomissio vastaa dan-arvojen eli opettaja-asteen vyöarvojen myöntämisestä ja graduointitilaisuuksien järjestämisestä yhteistyössä Judoliiton toimiston kanssa. Vyökoekomissio vastaa graduointikoulutuksista sekä myöntää graduointioikeuksia. Judoliitto ylläpitää listaa voimassaolevista graduointioikeuksista.

Opettaja-astetta alemmat vyöarvot myönnetään seuroissa koulutettujen graduoitsijoiden toimesta.

Tutustu Suomen Judoliiton vyökoejärjestelmän sääntöihin:

suomen_judoliiton_vyokoejarjestelmasaannot.

Vyökoekomission kokoonpano:

Juho Nikkola
Puheenjohtaja
Puh. 050 550 3670, juho.nikkola(at)qdc.fi

Muut yhteydenotot: vyokoekomissio(at)judo.fi

Jäsenet: Juho Nikkola (pj), Jaakko Saari, Maarit Kallio, Mika Nurmi, Mika Haapalainen ja Peter Sandell

Yhteyshenkilö Judoliiton hallitukssa: Sini Hukka

Jäsen

Vyöarvo Kausi

Tehtävä

Juho Nikkola

4. dan 2022-2024

Puheenjohtaja, sihteeri

 Jaakko Saari

7. dan 2021-2023

Varapuheenjohtaja

Mika Nurmi 4. dan 2023-2025

Koulutusasiat

Mika Haapalainen

4. dan 2022-2024

Koulutusvastaava

Maarit Kallio

4. dan 2021-2023

Vyökoehakemukset ja diplomit

Peter Sandell

4. dan

2023-2025

Vyökokeet ja graduointisäännöt

DAN-KOKEET

Vuosi 2023

9.12.2023 Jyväskylä

Jigotain sali, Monitoimitalo, Kuntoportti 3

Sali avataan klo 10.

Vyökoe alkaa klo 11.

Voit osallistua vyökokeeseen, jos sinulla on hyväksytty vyökoehakemus. Hakulomake on auki 11.9.-29.10.2023 Suomisportissa. Linkki hakulomakkeelle on välilehdellä Dan-hakemus. Tutustu samalla välilehdellä olevaan hakuohjeeseen ennen  hakulomakkeen täyttämistä, jotta hakemuksesi käsittely sujuu ongelmitta.  Tiedon hakemuksesi hyväksynnästä saat viimeistään neljä viikkoa ennen koetta.

Jos hakemuksesi hyväksytään, voit ilmoittautua vyökokeeseen Suomisportissa olevalla ilmoittautumislomakkeella, joka on auki Suomisportissa 13.11.-26.11.2023.

maajoukkueiden joululeiri 2023, Pajulahti

Tarkemmat koeaikataulut päivitetään myöhemmin.

Voit osallistua vyökokeeseen, jos sinulla on hyväksytty vyökoehakemus ja osallistut maajoukkueleiritykseen. Hakulomake on auki 11.9.-29.10.2023 Suomisportissa. Linkki hakulomakkeelle on välilehdellä Dan-hakemus. Tutustu samalla välilehdellä olevaan hakuohjeeseen ennen  hakulomakkeen täyttämistä, jotta hakemuksesi käsittely sujuu ongelmitta.  Tiedon hakemuksesi hyväksynnästä saat viimeistään neljä viikkoa ennen koetta.

Jos hakemuksesi hyväksytään, voit ilmoittautua vyökokeeseen Suomisportissa olevalla ilmoittautumislomakkeella, joka on auki Suomisportissa 13.11.-26.11.2023.

Dan-hakemus

Dan-kokeiden vyökoemaksu maksetaan hakemuksen jättämisen yhteydessä. Maksu vaihtelee haetun vyöarvon mukaan (1. dan 150 e, 2. dan 200 e ja 3. dan ja sitä korkeammat vyöarvot 250 e). Vyökokeeseen hakevan tulee olla Judoliittoon kuuluvan judoseuran jäsen ja jäsenyyden tulee näkyä Suomisportissa. Hakijan edelliset vyösuoritukset tulee olla kirjattuna Judoliiton rekisteriin.  Jos hakemuksesi hyväksytään, se on voimassa 3 vuotta hyväksymispäivästä. Judoliiton toimisto huolehtii dan-arvojen päivityksestä Judoliiton rekisteriin.

Dan-hakemukseen johtava linkki ilmestyy hakuajaksi tälle sivulle. Dan-hakemus sulkeutuu hakuajan päätyttyä ja avautuu uudelleen hakuaikaa seuraavan  vyökokeen jälkeen. Hakuajat voit tarkistaa kohdasta Dan-kokeet. Tutustu ennen hakemuksen täyttämistä hakuohjeeseen, jotta hakemuksesi jättäminen ja käsittely sujuu ongelmitta.

Hakuaika 9.12.2023 Jyväskylässä ja maajoukkueiden joululeirillä Pajulahdessa järjestettäviin kokeisiin on  11.9.-29.10.2023. Hakulomakkeelle pääset tästä linkistä.

Dan-hakemus muistuttaa tapahtumailmoittautumista, mutta älä anna sen häiritä täyttämistäsi. Mikäli hakemuksesi hyväksytään, ilmoittaudu erikseen itsellesi sopivaan dan-kokeeseen. Voit siis täyttää hakemuksen hakuaikana, vaikka et osallistuisi heti seuraavaan vyökokeeseen. Varmista kuitenkin, että henkilökohtainen minimiaikasi täyttyy seuraavaan vyökoepäivään mennessä. Minimiaikasi voit laskea graduontisäänöistä (1.9.2020).

Kodokan-diplomin hakulomake

Mikäli haluat rekisteröidä dan-arvosi Kodokanissa ja saada Kodokanin diplomin, täytä liittenä oleva dan-hakemuslomake.

Lomake tulee täyttää aina koneellisesti. Japanilaisten on vaikea tulkita nimiä oikein, jos käsiala on vähänkin epäselvä.

Tulosta ja allekirjoita lomake.

Lähetä se allekirjoitettuna kirjeenä tai skannattuna sähköpostin liitetiedostona (toimisto@judo.fi) Judoliittoon.

Rekisteröinnistä ja diplomista tulee maksaa erillinen maksu. Kodokan lähettää Judoliitolle laskun maksettavaksi ennen rekisteröintiä ja diplomin lähettämistä. Judoliitto maksaa maksun ensin Kodokanille ja laskuttaa tämän jälkeen välittömästi rekisteröintiä pyytäneeltä kaikki Judoliitolle toimenpiteestä syntyneet kulut, jotka koostuvat Kodokanin perimästä maksusta, ulkomaan pankkikuluista ja diplomin postituksesta.

Kodokanin diplomin liite tästä: KODOKAN_diplomi_application_for_promotion_2016

Kuva Varalasta 2018. Kuvaaja Katri Forssell

SUORITETUT DAN-KOROTUKSET LÖYDÄT SEURAAVISTA PDF-TIEDOSTOISTA

Dan-korotukset 2017

Dan-korotukset 2018

Dan_korotukset 2019

Dan_korotukset_2020

Dan-korotukset 2021

Dan-korotukset 2022

Dan-korotukset 2023

Graduointioikeudet

Yleistä graduoinneista

Vyöarvojen korotukset suoritetaan vyökokeissa eli graduoinneissa.

  • Kyu-asteet suoritetaan seuragraduoinneissa, joita järjestävät Suomen Judoliiton jäsenseurat omien tarpeidensa mukaan.
  • Dan-asteita voi suorittaa ainoastaan vyökoekomission järjestämissä liittograduoinneissa. Liittograduointeja järjestetään eri puolilla Suomea vähintään neljä kertaa vuodessa.
  • Katso graduointisäännöt täältä: Judo graduointisäännöt 1.9.2020

Graduointioikeudet

Graduoijan on oltava Judoliiton alaisen judoseuran jäsen ja hänellä on oltava voimassaoleva kurssi-, seura- tai liittograduointioikeus. Graduoija voi pitää kurssi- ja seuragraduointeja vain niissä seuroissa, jotka ovat hänet tehtävään valtuuttaneet.

Graduointioikeuden saamiseksi on käytävä Judoliiton koulutusjärjestelmään kuuluva graduointikoulutus. Graduointioikeus on voimassa kolme kalenterivuotta kerrallaan. Graduointioikeuksien säilyttämiseksi graduoijan tulee pitää vyökokeita vuosittain sekä osallistua vähintään kolmen vuoden välein johonkin seuraavista Judoliiton järjestämistä koulutuksista:

  • graduointikoulutus
  • nage-no-kata -koulutus (kouluttajina Katakomission kouluttajat)
  • seuravalmentajien tekniikkakoulutus

Graduoijan tulee kuitenkin vähintään yhdeksän vuoden välein osallistua varsinaiseen graduointikoulutukseen.

Jos graduoija ei ole toiminut aktiivisesti, mutta haluaa jatkaa graduoijana, tulee hänen suorittaa graduointikoulutus uudestaan ennen kolmen vuoden määräaikaa.

Kurssi- ja seuragraduoijien vyöarvovaatimukset

Graduointiluokitus Graduoijan minimivyöarvo Graduointioikeus
Kurssigraduoija 1. kyu 5. kyu
Seuragraduoija 1. dan 2. kyu
Seuragraduoija 2. dan 1. kyu
Liittograduoija 3. dan 1. dan

Graduoijan valtuuttaminen tehtäväänsä

Judoseurat valtuuttavat graduoijansa Judoliittoon vuosi-ilmoituksella tai erikseen sähköpostilla. Vuosi-ilmoituksen saatuaan Judoliiton toimisto tarkistaa, että ilmoitetulla graduoijalla on voimassaoleva koulutus tehtävään. Jos graduoijan suorittama koulutus ei näy Suomisportissa, sen voi ilmoittaa Judoliittoon lomakkeella, joka löytyy kohdasta voimassaolevat graduointioikeudet. Judoseurat ovat vastuussa siitä, että kurssi- ja seuragraduoijat omaavat riittävät tiedot ja taidot vyökokeen pitämiseen.

Judoliiton toimisto ylläpitää rekisteriä voimassaolevista seura- ja kurssigraduointioikeuksista yhdessä vyökoekomission kanssa. Rekisterissä olevat tiedot voi tarkistaa Graduoijat.pdf -liitteestä, joka löytyy kohdasta voimassaolevat graduointioikeudet. Jos seura haluaa muutttaa graduoijiansa, seuran nimenkirjoitusoikeudellinen henkilö voi ilmoittaa muutoksen sähköpostilla Judoliiton toimistoon (toimisto@judo.fi).

Halutessaan seurat voivat ilmoittaa graduoijavaltuutuksesta viereisestä linkistä avautuvalla lomakkeella.

Voimassaolevat graduointioikeudet

Seurat valtuuttavat vuosi-ilmoituksessa graduoijat seuraavalle vuodelle ja päivitetty lista julkaistaan vuosi-ilmoituksen jättämisen jälkeen (helmikuussa). Seura voi valtuuttaa graduoijansa myös erillisellä vapaamuotoisella sähköpostilla Judoliittoon. Ilmoituksen saatuaan Judoliiton toimisto tarkistaa, että graduoija on Judoliiton alaisen judoseuran jäsen ja hänellä on voimassaoleva koulutus tehtävään. Jos graduoijan suorittama koulutus ei näy Suomisportissa, sen voi ilmoittaa Judoliittoon lomakkeella. Graduoijat-lista päivitetään automaattisesti jokaisen kalenterivuoden alussa, jolloin graduoijalle merkitään viimeisin graduointioikeuden antava koulutus.

Graduointioikeuden säilyttämiseksi on käytävä Judoliiton koulutusjärjestelmään kuuluva graduointikoulutus. Graduointioikeus on voimassa kolme kalenterivuotta kerrallaan. Graduointioikeuksien säilyttämiseksi graduoijan tulee pitää vyökokeita vuosittain sekä osallistua vähintään kolmen vuoden välein johonkin seuraavista Judoliiton järjestämistä koulutuksista: graduointikoulutus, nage-no-kata -koulutus (kouluttajina katavaliokunnan viralliset kouluttajat) tai seuravalmentajien tekniikkakoulutus. Graduoijan tulee kuitenkin vähintään yhdeksän vuoden välein osallistua varsinaiseen graduointikoulutukseen. Jos graduoija ei ole toiminut aktiivisesti ja haluaa jatkaa graduoijana, hänen tulee suorittaa graduointikoulutus ennen graduointioikeuden uusimista.

Ilmoita graduointioikeudet Judoliiton järjestelmään tällä lomakkeella.

Katso seuragraduoijat 1.11.2021 päivitetystä listasta: Graduoijat 2021 Judoliitto.fi edit 1.11.2021

Vuoden 2023 graduoijakoulutukset

Graduoijan jatkokoulutukset

Kohderyhmänä henkilöt, jotka ovat jo toimineet graduoijan tehtävissä ja joiden graduointioikeudet pitää päivittää.

Seuraava ajankohta ei ole vielä tiedossa.

Graduoijan peruskoulutukset

Kohderyhmänä henkilöt, jotka eivät ole aiemmin toimineet graduoijan tehtävissä. Koulutukseen voivat osallistua myös ne, joiden graduointioikeudet pitää päivittää.

9.12.2023 dan-graduoinnin yhteydessä Jyväskylässä

Jigotain sali Monitoimitalolla, Kuntoportti 3.

Graduoijan peruskolutus on klo  11-18.


Voimassaolevat graduointisäännöt: Judo graduointisäännöt 1.9.2020

Vyökoejärjestelmäsäännöt: suomen_judoliiton_vyokoejarjestelmasaannot

Tulostettava vyödiplomipohja: Ruskea vyö

Tulostettava vyödiplomipohja: Sininen vyö

Tulostettava vyödiplomipohja: Vihreä vyö

Tulostettava vyödiplomipohja: Oranssi vyö

Tulostettava vyödiplomipohja: Keltainen vyö

Muita vyökokesiin liittyviä materiaaleja: https://drive.google.com/drive/folders/1uua0NHgToPdY6Y3oRPtz-VxG5OGVX0du

Judopassit

Judopassi on asiakirja, joka on ollut käytössä jo vuodesta 1975 alkaen. Judopassiin judoka kerää tietoja omasta judotoiminnastaan: kilpailuista, leireistä, koulutuksista, tuomaritoiminnasta, kouluttajatehtävistä sekä vyön korotuksista. Suomen Judoliiton judopassin voi hankkia kaikki judokat, jotka ovat Suomen Judoliiton jäsenseurojen jäseniä. Voit hankkia judopassin täältä.

Alle 15-vuotiaat käyttävät nuorten judopassia. Sinä vuonna kun nuori täyttää 15 vuotta, siirrytään judopassin käyttöön. Nuorten judopassin tärkeimmät tiedot siirretään judopassiin. Lue lisää nuorten judopassista täältä.

Aiemmin juniorit ovat käyttäneet samaa Judopassia kuin aikuisetkin. Vanhoja judopasseja voi vielä olla seurojen varastoissa ja ne ovat edelleen voimassaolevia ja varaston voi käyttää loppuun. Jos juniorilla on judopassi myönnetty ennen syksyä 2012 ja mikäli juniori haluaa itselleen uuden Nuorten Judopassin, niin hän voi tilata sen oman seuransa passisihteerin kautta seuran maksukäytäntöjen mukaan.

Judopassin käyttöohjeet

Suomen Judoliiton judopassi on jäsenetu jokaiselle judoa harrastavalle henkilölle, joka kuuluu Suomen Judoliiton jäsenseuraan.

Judopassi vaaditaan jokaiselta, joka osallistuu viralliseen kilpailu- tai leiritoimintaan tai vyökokeeseen. Em. tilaisuuksissa osallistujalla tullee olla judopassin lisäksi mukana todistus voimassaolevasta Judoliiton lisenssistä.

Passin myöntää kuhunkin seuraan nimetty passisihteeri. Passisihteeri kirjoittaa passin suoritettujen maksujen jälkeen. Nuorten judopassi on lunastettava ensimmäisen valkoisen vyön (6. kyu) välikokeen yhteydessä. Aikuisilla judopassi tulee lunastaa ennen keltaisen (5. kyun) vyön myöntämistä.

Judopassi on esitettävä henkilöllisyyden, iän tai vyöarvon tarkistamista varten kilpailujen punnituksen valvojalle tai muulle kontrollihenkilölle. Kilpailujen osanotto- ja voittomerkinnät tulee merkitä itse passiin ja pyytää varmennus kilpailujen järjestäjältä tai omalta valmentajalta.

Vyökokeessa passi luovutetaan vyökokeen vastaanottajalle henkilötietojen, harjoituskertojen, kilpailupisteiden, koulutusvaatimusten ja muiden tietojen toteamista varten. Vyökokeen vastaanottaja merkitsee suoritetun vyönkorotuksen passiin.

Passin katoaminen tai täyttyminen

Mikäli passi katoaa, siitä on ilmoitettava oman seuran passisihteerille ja hankittava uusi passi normaalin käytännön mukaan. Mikäli passi täyttyy, on hankittava uusi passi.

Seuran passisihteeri voi tilata Judopasseja tällä lomakkeella hintaan á 35 euroa (2022). Tilaukset laskutetaan ja laskuun lisätään 9 euron toimistopalvelumaksu.

Dan-Kollegion logo

Dan-kollegio on Suomen mustavöisten judokoiden itsenäinen yhdistys, jonka kanssa Judoliiton Vyökoekomissio tekee yhteistyötä muun muassa järjestäessään Judoliiton graduointikoulutuksia ja dan-kokeita. Dan-kollegio ylläpitää tilastoa dan-arvon omaavista mustista vöistä Suomessa.

”Suomen Dan-Kollegio ry:n jäseniksi toivotetaan tervetulleiksi kaikki mustan vyön judokat, jotka ovat rekisteröitynä Suomen Dan-Kollegio ry:n tietokantaan ja jotka sitoutuvat noudattamaan yhdistyksen sääntöjä. Lähtökohtaisesti kaikki Suomen Judoliiton alaisissa graduoinneissa dan-asteen suorittaneet judokat rekisteröidään tietokantaamme.” Lähde Dan-kollegion verkkosivusto.

Dan-kollegion hallituksen puheenjohtaja on Kimmo Kallama 5. dan. Pääset dan-kollegion sivuille tästä.

AJANKOHTAISTA VYÖKOEKOMISSIOLTA