VYÖKOEKOMISSIO

Vyökoekomission tehtävänä on vyöarvojärjestelmän kehittäminen Suomessa. Vyökoekomissio vastaa dan-hakemusten käsittelystä, dan-kokeiden järjestämisestä ja uusien dan-arvojen myöntämisestä. Poikkeustapauksissa vyökoekomissio voi esittää Judoliiton hallitukselle vyöarvon korotusta ilman vyökoetta (batsugun). Vyökoekomissio järjestää myös graduointikoulutuksia, joissa koulutetaan kyu-arvoja myöntävät seuragraduoijat. Vyökoekomissio tekee tiivistä yhteistyötä koulutusvaliokunnan ja Judoliiton koulutusjärjestelmistä vastaavien henkilöiden kanssa.

Vyökoekomission sisältöihin pääset alla olevista otsikoista

Musta vyö

Värivyöt

Vyöarvojärjestelmä

Judoliiton vyöarvojärjestelmä on keskeisessä roolissa Judoliiton koulutusjärjestelmässä, sillä vyöarvo kertoo judokan osaamisesta ja kehittymisestä judossa. Vyöarvon korottamiseksi tulee osoittaa aktiivisuutta tatamilla ja kouluttautua lisää seuraavaan vyöarvoon edetessään. Judoliiton Vyökoekomissio vastaa dan-arvojen eli opettaja-asteen vyöarvojen myöntämisestä ja graduointitilaisuuksien järjestämisestä yhteistyössä Judoliiton toimiston kanssa. Vyökoekomissio vastaa graduointikoulutuksista sekä myöntää graduointioikeuksia. Judoliitto ylläpitää listaa voimassaolevista graduointioikeuksista.

Opettaja-astetta alemmat vyöarvot myönnetään seuroissa koulutettujen graduoitsijoiden toimesta.

Tutustu Suomen Judoliiton vyökoejärjestelmän sääntöihin:

Vyökoejärjestelmäsäännöt

Graduointisäännöt 1.9.2020

Vyökoekomission kokoonpano:

Juho Nikkola
Puheenjohtaja
Puh. 050 550 3670, juho.nikkola(at)qdc.fi

Muut yhteydenotot: vyokoekomissio(at)judo.fi

Jäsenet: Juho Nikkola (pj), Jaakko Saari, Maarit Kallio, Mika Nurmi, Mika Haapalainen ja Peter Sandell

Lisäksi tarpeen mukaan liiton edustajana Sini Hukka ja parajudon edustajana Jukka Koistinen mukana kokouksessa.

Jäsen

Vyöarvo Kausi

Tehtävä

Juho Nikkola

4. dan 2022-2024

Puheenjohtaja, sihteeri

 Jaakko Saari

7. dan 2024-2026

Varapuheenjohtaja

Mika Nurmi 4. dan 2023-2025

Koulutusasiat

Mika Haapalainen

4. dan 2022-2024

Koulutusvastaava

Maarit Kallio

4. dan 2024-2026

Vyökoehakemukset ja diplomit

Peter Sandell

4. dan

2023-2025

Vyökokeet ja graduointisäännöt

DAN-KOKEET

Vuosi 2024

13.4.2024 Kuopio

Sakuran sali, Kuopion Liikunta & Kamppailukeskus LIIKE, Väliköntie 4

Sali avataan klo 10.

Vyökoe alkaa klo 11.

Voit osallistua vyökokeeseen, jos sinulla on hyväksytty vyökoehakemus. Hakulomake on auki 3.1.-25.2.2024 Suomisportissa. Linkki hakulomakkeelle on välilehdellä Dan-hakemus. Tutustu samalla välilehdellä olevaan hakuohjeeseen ennen  hakulomakkeen täyttämistä, jotta hakemuksesi käsittely sujuu ongelmitta.  Tiedon hakemuksesi hyväksynnästä saat viimeistään neljä viikkoa ennen koetta.

Jos hakemuksesi hyväksytään, voit ilmoittautua vyökokeeseen Suomisportissa olevalla ilmoittautumislomakkeella, joka on auki Suomisportissa 18.3.-1.4.2023.

14.9.2024 Oulu

Oulun judokerhon sali, Korvensuoran koulu, Leväsuontie 17

Sali avataan klo 10.

Vyökoe alkaa klo 11.

Voit osallistua vyökokeeseen, jos sinulla on hyväksytty vyökoehakemus. Hakulomake on auki 15.4.-31.7.2024 Suomisportissa. Linkki hakulomakkeelle on välilehdellä Dan-hakemus. Tutustu samalla välilehdellä olevaan hakuohjeeseen ennen  hakulomakkeen täyttämistä, jotta hakemuksesi käsittely sujuu ongelmitta.  Tiedon hakemuksesi hyväksynnästä saat viimeistään neljä viikkoa ennen koetta.

Jos hakemuksesi hyväksytään, voit ilmoittautua vyökokeeseen Suomisportissa olevalla ilmoittautumislomakkeella, joka on auki Suomisportissa 19.8.-1.9.2024.

14.12.2024 Turku

Turun judoseuran sali, Liikuntakeskus Alfa, Raunistulantie 15

Sali avataan klo 10.

Vyökoe alkaa klo 11.

Voit osallistua vyökokeeseen, jos sinulla on hyväksytty vyökoehakemus. Hakulomake on auki 16.9.-27.10.2024 Suomisportissa. Linkki hakulomakkeelle on välilehdellä Dan-hakemus. Tutustu samalla välilehdellä olevaan hakuohjeeseen ennen hakulomakkeen täyttämistä, jotta hakemuksesi käsittely sujuu ongelmitta.  Tiedon hakemuksesi hyväksynnästä saat viimeistään neljä viikkoa ennen koetta.

Jos hakemuksesi hyväksytään, voit ilmoittautua vyökokeeseen Suomisportissa olevalla ilmoittautumislomakkeella, joka on auki Suomisportissa 18.11.-1.12.2024.

Maajoukkueiden joululeiri, Pajulahti (vain maajoukkueleiritykseen osallistuville)

Voit osallistua vyökokeeseen, jos sinulla on hyväksytty vyökoehakemus. Hakulomake on auki 16.9.-27.10.2024 Suomisportissa. Linkki hakulomakkeelle on välilehdellä Dan-hakemus. Tutustu samalla välilehdellä olevaan hakuohjeeseen ennen hakulomakkeen täyttämistä, jotta hakemuksesi käsittely sujuu ongelmitta.  Tiedon hakemuksesi hyväksynnästä saat viimeistään neljä viikkoa ennen koetta.

Jos hakemuksesi hyväksytään, voit ilmoittautua vyökokeeseen Suomisportissa olevalla ilmoittautumislomakkeella, joka on auki Suomisportissa 18.11.-1.12.2024.

Dan-hakemus

Dan-kokeiden vyökoemaksu maksetaan hakemuksen jättämisen yhteydessä. Maksu vaihtelee haetun vyöarvon mukaan (1. dan 150 e, 2. dan 200 e ja 3. dan ja sitä korkeammat vyöarvot 250 e).

Vyökokeeseen hakevan tulee olla Judoliittoon kuuluvan judoseuran jäsen, jäsenyyden tulee näkyä Suomisportissa ja Judoliiton lisenssimaksun tulee olla maksettuna. Hakijan edellisten vyösuoritusten sekä vaadittujen koulutusten (VOK1/VOK2) tulee olla kirjattuna Suomisportiin ennen hakemuksen jättämistä. Todisteen edellisestä vyösuorituksesta voi myös lähettää passikopiona vyökoekomissiolle. Jos hakija haluaa, että hänen kilpailupisteensä huomioidaan hakemuksen käsittelyssä (ilman kilpailupisteitä väliaika on pidempi), niistä tulee toimittaa vyökoekomissiolle joko passikopiot tai muu kooste pisteistä (vyökoekomissio@judo.fi).

Jos hakemuksesi hyväksytään, se on voimassa 3 vuotta hyväksymispäivästä. Voit siis täyttää hakemuksen hakuaikana, vaikka et osallistuisi heti seuraavaan vyökokeeseen. Varmista kuitenkin, että henkilökohtainen minimiaikasi täyttyy seuraavaan vyökoepäivään mennessä. Minimiaikasi voit laskea graduontisäännöistä (1.9.2020).

Dan-hakemukseen johtava linkki ilmestyy hakuajaksi tälle sivulle. Dan-hakemus sulkeutuu hakuajan päätyttyä ja avautuu uudelleen hakuaikaa seuraavan  vyökokeen jälkeen. Hakuajat voit tarkistaa kohdasta Dan-kokeet. Tutustu ennen hakemuksen täyttämistä hakuohjeeseen, jotta hakemuksesi jättäminen ja käsittely sujuu ongelmitta.

Dan-hakemus muistuttaa tapahtumailmoittautumista, mutta älä anna sen häiritä täyttämistäsi. Mikäli hakemuksesi hyväksytään, ilmoittaudu erikseen itsellesi sopivaan dan-kokeeseen. Hakuaika 13.4.2024 Kuopiossa järjestettävään kokeiseen on 3.1.-25.2.2024. Hakulomakkeelle pääset tästä linkistä.

Kokeen suorittamisen jälkeen vyökoekomissio huolehtii uuden vyöarvosi rekisteröinnistä Suomisporttiin.

Kodokan-diplomin hakulomake

Mikäli haluat rekisteröidä dan-arvosi Kodokanissa ja saada Kodokanin diplomin, täytä liittenä oleva dan-hakemuslomake.

Lomake tulee täyttää aina koneellisesti. Japanilaisten on vaikea tulkita nimiä oikein, jos käsiala on vähänkin epäselvä.

Tulosta ja allekirjoita lomake.

Lähetä se allekirjoitettuna kirjeenä tai skannattuna sähköpostin liitetiedostona (toimisto@judo.fi) Judoliittoon.

Rekisteröinnistä ja diplomista tulee maksaa erillinen maksu. Kodokan lähettää Judoliitolle laskun maksettavaksi ennen rekisteröintiä ja diplomin lähettämistä. Judoliitto maksaa maksun ensin Kodokanille ja laskuttaa tämän jälkeen välittömästi rekisteröintiä pyytäneeltä kaikki Judoliitolle toimenpiteestä syntyneet kulut, jotka koostuvat Kodokanin perimästä maksusta, ulkomaan pankkikuluista ja diplomin postituksesta.

Kodokanin diplomin liite tästä: KODOKAN_diplomi_application_for_promotion_2016

Kuva Varalasta 2018. Kuvaaja Katri Forssell

SUORITETUT DAN-KOROTUKSET LÖYDÄT SEURAAVISTA PDF-TIEDOSTOISTA

Dan-korotukset 2017

Dan-korotukset 2018

Dan_korotukset 2019

Dan_korotukset_2020

Dan-korotukset 2021

Dan-korotukset 2022

Dan-korotukset 2023

Dan-korotukset 2024

Graduointioikeudet

Yleistä graduoinneista

Vyöarvojen korotukset suoritetaan vyökokeissa eli graduoinneissa.

  • Kyu-asteet suoritetaan seuragraduoinneissa, joita järjestävät Suomen Judoliiton jäsenseurat omien tarpeidensa mukaan.
  • Dan-asteita voi suorittaa ainoastaan vyökoekomission järjestämissä liittograduoinneissa. Liittograduointeja järjestetään eri puolilla Suomea vähintään neljä kertaa vuodessa.
  • Katso graduointisäännöt täältä: Judo graduointisäännöt 1.9.2020

Graduointioikeudet

Graduoijan on oltava Judoliiton alaisen judoseuran jäsen ja hänellä on oltava voimassaoleva kurssi-, seura- tai liittograduointioikeus. Graduoija voi pitää kurssi- ja seuragraduointeja vain niissä seuroissa, jotka ovat hänet tehtävään valtuuttaneet.

Graduointioikeuden saamiseksi on käytävä Judoliiton koulutusjärjestelmään kuuluva graduointikoulutus. Graduointioikeus on voimassa kolme kalenterivuotta kerrallaan. Graduointioikeuksien säilyttämiseksi graduoijan tulee pitää vyökokeita vuosittain sekä osallistua vähintään kolmen vuoden välein johonkin seuraavista Judoliiton järjestämistä koulutuksista:

  • graduointikoulutus
  • nage-no-kata -koulutus (kouluttajina Katakomission kouluttajat)
  • seuravalmentajien tekniikkakoulutus

Graduoijan tulee kuitenkin vähintään yhdeksän vuoden välein osallistua varsinaiseen graduointikoulutukseen.

Jos graduoija ei ole toiminut aktiivisesti, mutta haluaa jatkaa graduoijana, tulee hänen suorittaa graduointikoulutus uudestaan ennen kolmen vuoden määräaikaa.

Kurssi- ja seuragraduoijien vyöarvovaatimukset

Graduointiluokitus Graduoijan minimivyöarvo Graduointioikeus
Kurssigraduoija 1. kyu 5. kyu
Seuragraduoija 1. dan 2. kyu
Seuragraduoija 2. dan 1. kyu
Liittograduoija 3. dan 1. dan

Graduoijan valtuuttaminen tehtäväänsä

Judoseurat valtuuttavat graduoijansa Judoliittoon vuosi-ilmoituksella tai erikseen sähköpostilla. Vuosi-ilmoituksen saatuaan Judoliiton toimisto tarkistaa, että ilmoitetulla graduoijalla on voimassaoleva koulutus tehtävään. Judoseurat ovat vastuussa siitä, että kurssi- ja seuragraduoijat omaavat riittävät tiedot ja taidot vyökokeen pitämiseen.

Voimassaolevat graduointioikeudet

Seurat valtuuttavat vuosi-ilmoituksessa graduoijat seuraavalle vuodelle. Seura voi valtuuttaa graduoijansa myös erillisellä vapaamuotoisella sähköpostilla Judoliittoon. Ilmoituksen saatuaan Judoliiton toimisto tarkistaa, että graduoija on Judoliiton alaisen judoseuran jäsen ja hänellä on voimassaoleva koulutus tehtävään.

Graduointioikeuden säilyttämiseksi on käytävä Judoliiton koulutusjärjestelmään kuuluva graduointikoulutus. Graduointioikeus on voimassa kolme kalenterivuotta kerrallaan. Graduointioikeuksien säilyttämiseksi graduoijan tulee pitää vyökokeita vuosittain sekä osallistua vähintään kolmen vuoden välein johonkin seuraavista Judoliiton järjestämistä koulutuksista: graduointikoulutus, nage-no-kata -koulutus (kouluttajina katavaliokunnan viralliset kouluttajat) tai seuravalmentajien tekniikkakoulutus. Graduoijan tulee kuitenkin vähintään yhdeksän vuoden välein osallistua varsinaiseen graduointikoulutukseen. Jos graduoija ei ole toiminut aktiivisesti ja haluaa jatkaa graduoijana, hänen tulee suorittaa graduointikoulutus ennen graduointioikeuden uusimista.

Graduoijan itsensä vastuulla on pitää graduoijaoikeutensa voimassa.

Ilmoita graduointioikeudet Judoliitton sähköpostilla toimisto@judo.fi.

Vuoden 2024 graduoijakoulutukset

Graduoijan peruskoulutukset

Kohderyhmänä henkilöt, jotka eivät ole aiemmin toimineet graduoijan tehtävissä. Koulutukseen voivat osallistua myös ne, joiden graduointioikeudet pitää päivittää.

13.4.2024 Kuopio

Sakuran sali, Kuopion Liikunta & Kamppailukeskus LIIKE, Väliköntie 4

Koulutus pidetään dan-graduoinnin yhteydessä klo 11-18

14.9.2024 Oulu

Oulun judokerhon sali, Korvensuoran koulu, Leväsuontie 17

Koulutus pidetään dan-graduoinnin yhteydessä klo 11-18

14.12.2024 Turku

Turun judoseuran sali, Liikuntakeskus Alfa, Raunistulantie 15

Koulutus pidetään dan-graduoinnin yhteydessä klo 11-18

Graduoijan jatkokoulutukset

Kohderyhmänä henkilöt, jotka ovat jo toimineet graduoijan tehtävissä ja joiden graduointioikeudet pitää päivittää.

18.5.2024 Jyväskylä

Jigotain sali, Monitoimitalo, Kuntoportti 3

Tarkempi aikataulu ilmoitetaan lähempänä koulutusta.


Voimassaolevat graduointisäännöt: Judo graduointisäännöt 1.9.2020

Vyökoejärjestelmäsäännöt: suomen_judoliiton_vyokoejarjestelmasaannot

Tulostettava vyödiplomipohja: Ruskea vyö

Tulostettava vyödiplomipohja: Sininen vyö

Tulostettava vyödiplomipohja: Vihreä vyö

Tulostettava vyödiplomipohja: Oranssi vyö

Tulostettava vyödiplomipohja: Keltainen vyö

Muita vyökokesiin liittyviä materiaaleja: https://drive.google.com/drive/folders/1uua0NHgToPdY6Y3oRPtz-VxG5OGVX0du

Judopassit

Judopassi on asiakirja, joka on ollut käytössä jo vuodesta 1975 alkaen. Judopassiin judoka kerää tietoja omasta judotoiminnastaan: kilpailuista, leireistä, koulutuksista, tuomaritoiminnasta, kouluttajatehtävistä sekä vyön korotuksista. Suomen Judoliiton judopassin voi hankkia kaikki judokat, jotka ovat Suomen Judoliiton jäsenseurojen jäseniä. Voit hankkia judopassin täältä.

Alle 15-vuotiaat käyttävät nuorten judopassia. Sinä vuonna kun nuori täyttää 15 vuotta, siirrytään judopassin käyttöön. Nuorten judopassin tärkeimmät tiedot siirretään judopassiin. Lue lisää nuorten judopassista täältä.

Aiemmin juniorit ovat käyttäneet samaa Judopassia kuin aikuisetkin. Vanhoja judopasseja voi vielä olla seurojen varastoissa ja ne ovat edelleen voimassaolevia ja varaston voi käyttää loppuun. Jos juniorilla on judopassi myönnetty ennen syksyä 2012 ja mikäli juniori haluaa itselleen uuden Nuorten Judopassin, niin hän voi tilata sen oman seuransa passisihteerin kautta seuran maksukäytäntöjen mukaan.

Judopassin käyttöohjeet

Suomen Judoliiton judopassi on jäsenetu jokaiselle judoa harrastavalle henkilölle, joka kuuluu Suomen Judoliiton jäsenseuraan.

Judopassi vaaditaan jokaiselta, joka osallistuu viralliseen kilpailu- tai leiritoimintaan tai vyökokeeseen. Em. tilaisuuksissa osallistujalla tullee olla judopassin lisäksi mukana todistus voimassaolevasta Judoliiton lisenssistä.

Passin myöntää kuhunkin seuraan nimetty passisihteeri. Passisihteeri kirjoittaa passin suoritettujen maksujen jälkeen. Nuorten judopassi on lunastettava ensimmäisen valkoisen vyön (6. kyu) välikokeen yhteydessä. Aikuisilla judopassi tulee lunastaa ennen keltaisen (5. kyun) vyön myöntämistä.

Judopassi on esitettävä henkilöllisyyden, iän tai vyöarvon tarkistamista varten kilpailujen punnituksen valvojalle tai muulle kontrollihenkilölle. Kilpailujen osanotto- ja voittomerkinnät tulee merkitä itse passiin ja pyytää varmennus kilpailujen järjestäjältä tai omalta valmentajalta.

Vyökokeessa passi luovutetaan vyökokeen vastaanottajalle henkilötietojen, harjoituskertojen, kilpailupisteiden, koulutusvaatimusten ja muiden tietojen toteamista varten. Vyökokeen vastaanottaja merkitsee suoritetun vyönkorotuksen passiin.

Passin katoaminen tai täyttyminen

Mikäli passi katoaa, siitä on ilmoitettava oman seuran passisihteerille ja hankittava uusi passi normaalin käytännön mukaan. Mikäli passi täyttyy, on hankittava uusi passi.

Seuran passisihteeri voi tilata Judopasseja tällä lomakkeella hintaan á 35 euroa (2022). Tilaukset laskutetaan ja laskuun lisätään 9 euron toimistopalvelumaksu.

Dan-Kollegion logo

Dan-kollegio on Suomen mustavöisten judokoiden itsenäinen yhdistys, jonka kanssa Judoliiton Vyökoekomissio tekee yhteistyötä muun muassa järjestäessään Judoliiton graduointikoulutuksia ja dan-kokeita. Dan-kollegio ylläpitää tilastoa dan-arvon omaavista mustista vöistä Suomessa.

”Suomen Dan-Kollegio ry:n jäseniksi toivotetaan tervetulleiksi kaikki mustan vyön judokat, jotka ovat rekisteröitynä Suomen Dan-Kollegio ry:n tietokantaan ja jotka sitoutuvat noudattamaan yhdistyksen sääntöjä. Lähtökohtaisesti kaikki Suomen Judoliiton alaisissa graduoinneissa dan-asteen suorittaneet judokat rekisteröidään tietokantaamme.” Lähde Dan-kollegion verkkosivusto.

Dan-kollegion hallituksen puheenjohtaja on Kimmo Kallama 5. dan. Pääset dan-kollegion sivuille tästä.

AJANKOHTAISTA VYÖKOEKOMISSIOLTA