Säännöt

Peruskurssin materiaalipaketti

Säännöt-osiossa kaikki ”⭐ PK x/5”-etuliitteellä merkityt linkit kuuluvat peruskurssin materiaalipakettiin. Koska nämä materiaalit eivät kaikki sijaitse samassa osoitteessa, täytyy niitä ladata yksi kerrallaan.

Katso webinaarin tallenne!

Uusimmat judosääntötulkinnat -koulutus 2024

Unkarin tuomari- ja valmentajaseminaarin uusimmat judosääntötulkinnat käytiin läpi Suomen Judoliiton Tuomarikomission webinaarissa ke 24.1.2024.
Katso webinaarin tallenne!
Tuomariseminaarin klippien suomennokset

Sääntötulkinnat-koulutuksen suomennokset

Tuomariseminaari, Unkari Gyor 20.-21.1.2024

Tuomariseminaarin klippien suomennokset
IJF:n uusimmat säännöt
Päivitetty 25.3.2023 – IJF:n uusimmat säännöt sivulta löydät linkkejä uusimpaan SOR dokumenttiin, siihen kuuluviin videoklippeihin sekä esitykseen jossa selitetään jokaista sääntöä kuvaesimerkein.

⭐ PK 1/5 – SOR Sport and Organisation Rules (original version)

Huom: Pukusäännöt sisältyy SOR sääntöihin (Liite C)

IJF:n uusimmat säännöt

Virallinen suomenkielinen käännös IJF:n säännöistä (liite D, SOR):

Muutamalle uudelle säännölle on myös olemassa uusia käsimerkkejä. Näistä IJF on tehnyt lyhyen videon:

Erityissäännöt

Kilpailumääräykset

Voimassa olevat kilpailumääräykset ja tuomaritoiminnan ohje:

Muita tärkeitä tiedostoja

Koulutus ja lisenssit

Tuomareiden koulutus on osa Judoliiton koulutusjärjestelmää. Tuomareille järjestetään peruskoulutuksia sekä tuomarilisenssin uusimiseen tähtääviä koulutuksia. Lisäksi järjestetään kaikille avoimia tuomariseminaareja sekä sääntökoulutuksia. Tuomarikoulutusten ajankohdista ilmoitetaan Judoliiton koulutuskalenterissa.

SUEK:in verkkokoulutus

Reilusti paras!

Reilusti paras on verkkokoulutus, joka auttaa niin urheilijoita kuin muita urheilutoimijoita tunnistamaan kilpailumanipulaation ilmiönä sekä antaa työkaluja sen kohtaamiseen.
 • HUOM: Koulutus edellytetään kaikilta aktiivisilta tuomareilta. Uusien ja uusittavien lisenssien myöntämiseen tarvitaan jatkossa myös tästä kurssista saatua todistusta

Kurssin kesto on vain vähän päälle puoli tuntia. Ilmoittaudu vaikka heti, niin olet jo kohta ajan tasalla! 🙂

SUEK:in verkkokoulutus

Lisenssimaksut

Lisenssin ostaminen tapahtuu samalla tavalla kuin Judoliiton muidenkin lisenssien ostaminen:

 1. Avaa selaimella Suomisport.fi tai avaa Suomisport applikaatio puhelimessa.
 2. Valitse ”(Ostamaan) Lisenssit ja vakuutukset”. Selaimessa se on navigaation alla, applikaatiossa keskellä aloitus-ruutua.
 3. Tässä vaiheessa sinun täytyy viimeistään kirjautua omaan profiiliin. Mikäli aloitit mobiiliapplikaatiolla, sinua ohjataan selaimeen kirjautumaan.
 4. Kun palvelu kysyy sinulta ”Mitä olet ostamassa?”, valitse: ”Lisenssin/pelipassin tai vakuutuksellisen lisenssin/pelipassin”.
 5. Kun sinulta kysytään kenelle, valitse ”Itselleni”.
 6. Etsi listalta ”Judotuomarilisenssi vuodelle 2024”.
 7. Laji on tietysti ”Judo” 😉
 8. Valitse oma seura johon kuulut.
 9. Ja sitten voit siirtyä maksamaan, valmis! 🙂

Lisätietoa koulutuksista

Peruskurssi on kaksiosainen ja sen pituus on yhteensä 15 oppituntia sekä näyttökilpailun kesto.

Kurssin ensimmäinen osa pidetään kaksipäiväisenä ja siinä käsitellään seuraavat asiat:

 • kilpailu- ja tuomariorganisaatio, tuomaritoiminnan ohje sekä kilpailumääräykset
 • kansainväliset kilpailusäännöt ja kansalliset poikkeukset sekä erityissäännöt
 • tuomaritoiminnan perusasioiden harjoittelu tatamilla
 • kilpailutilanteen harjoittelu, myös videotuomarointi
 • todellisten tilanteiden harjoittelu videoiden avulla.

Toisen osan kurssista muodostaa tarkkailukilpailu (kilpailumääräysten mukainen virallinen, pienehkö kansallinen kilpailu tai erityinen harjoituskilpailu), jossa kouluttaja opastaa ja tarkkailee kaikkia koulutettavia. Kouluttajan on voitava tarkkailla jokaista koulutettavaa useassa ottelussa. Kilpailun jälkeen pidetään kaikille yhteinen palautetilaisuus.

Kokeneille judokoille, joilla on hyvät valmiudet tuomariksi siirtymiseen voidaan järjestää räätälöity koulutus, joka korvaa normaalin koulutuksen ensimmäisen osan. Tuomarikomissio hyväksyy ehdotukset kouluttajista ja koulutettavista.

Lista peruskurssimateriaaleista löytyy alta. Peruskurssin suorittaneille jaetaan tarkkailukilpailun päätteeksi judotuomarin merkki, kravatti sekä sukat.

Täydentävät kurssimateriaalit:

Jokaisen kilpailun alussa pidetään tuomaripalaveri, jossa käydään läpi tarpeelliset säännöt ja tulkinnat. Lisäksi tarvittaessa järjestetään kaikille avoimia koulutustilaisuuksia, joissa käydään läpi merkittävät sääntömuutokset.

Vuosittain järjestetään useita jatkokoulutuksia kilpailujen yhteydessä, joissa tuomari voi uusia lisenssinsä seuraavalle vuodelle. Jatkokoulutukseen kuuluu voimassa olevien sääntöjen ja sääntötulkintojen läpikäynti sekä tarkkailukilpailu.  Vuosittaisen jatkokoulutuksen suorittaminen on vaatimuksena tuomarilisenssin voimassaololle.

Lisenssiä korottaville tuomareille järjestetään korotukseen valmistava koulutus, TULISKO-B ja TULISKO-A. Koulutuksissa käydään läpi seuraavaan tuomarilisenssiin liittyviä asioita sekä valmistaudutaan lisenssikokeeseen. Koulutukseen osallistuminen on pakollista lisenssiään korottaville. Molempien koulutusten kesto on 8 oppituntia.

Tuomariseminaareja, joihin kutsutaan ulkomainen kouluttaja, järjestetään tarvittaessa. Pohjoismaissa tehdään yhteistyötä tuomariseminaarien järjestämisessä, joten suomalaiset voivat osallistua myös muiden maiden tuomariseminaareihin. Seminaareihin osallistuminen on suositeltavaa kaikille tuomareille.

Varsinaista peruskoulutusta ei kansainvälisesti ole. Kansallinen A-tuomari voi edetä kansainväliseen Continental-lisenssiin ja edelleen tästä International-lisenssiin tuomitsemalla ahkerasti sekä ulkomaisissa että kotimaisissa kilpailuissa. ​

Tuomarikomissio valitsee 1-2 kansainvälistä tuomaria edustajiksi vuosittain järjestettäviin kansainvälisiin tuomariseminaareihin. Heidän tehtävänään on raportoida kansainväliset uudet säännöt ja tulkinnat Tuomarikomissiolle ja tuomareille koulutustilaisuuksissa.

Lisenssihakemusformit ovat edelleen työn alla. Käytä tilapäisesti näitä formeja:

 • Judotuomarin B-lisenssi hakemus
  • Vaatimukset: 1 kyu, 16 kisaa, Tulisko-B koulutus
 • (A-lisenssi hakemus tulossa)
  • Vaatimukset: 1 dan, 20 kisaa B-lisenssi tuomarina, 1 ulkomaan kisa, 2 tarkkailukisaa, Tulisko-A koulutus

Formit saapuu tuomarikomission sähköpostiin.

Tuomarikouluttajat vuonna 2024

Markku Ilvonen
Maarit Kallio
Veli-Matti Karinkanta
Jouni Kähärä
Timo Lehtonen
Henri Mylly
Harri Pelkonen
Jukka Peltomäki
Kaj-Peter Pesonen
Jani Suokanerva
Juha Vuorela
Erityisjudon ja näkövammaisten judon tuomarivastaava
Jouni Kähärä

Varaa tuomari kilpailuun

Kilpailumääräysten mukaisesti tuomarit kilpailuihin hankkii kilpailun järjestäjä. Kilpailun järjestäjän toimintaa tuomarien hankkimisessa valvoo ja ohjaa tuomarikoordinaattori. Tuomarikoordinaattorin vastuulla on nimetä kilpailun vastaava tuomari ja jakaa tuomariryhmät. Tarvittaessa tuomarikoordinaattori voi auttaa kilpailun järjestäjää tuomareiden hankinnassa.

Tuomarikoordinaattorit

Kilpailujen järjestäjät voivat olla yhteydessä keneen tahansa tuomarikoordinaattoreista, kun tuomareiden hankinta on ajankohtaista omaan kilpailuun. Tuomareiden hankinta olisi hyvä aloittaa 1-2 kuukautta ennen kilpailun ajankohtaa. Tuomarikoordinaattorit valitsee vuosittain tuomarikomissio. Tuomarikoordinaattoreilta vaaditaan aktiivisuutta tuomaritoiminnassa ja sitä kautta saavutettua tuomarien tuntemusta.

Tuomariraportit

Tuomariuutiset

Matkalaskut ja matkatuki

Päivitetty matkalasku on ladattavissa Excel tiedostomuodossa:

Uusin matkustussääntö on ladattavissa pdf-muodossa:

Tuomarikomissio myöntää vuosittain kehittymishaluisille tuomareille tukea erikseen määriteltyihin kilpailuihin. Matkatukea voidaan myöntää perustellusta hakemuksesta ulkomaan tai kotimaan kilpailuihin. Matkatuki myönnetään maksamalla kilpailumatkan kustannuksista tuen suuruinen matkakorvaus.

Hakuohje: Ilmoita kiinnostuksestasi komissiolle sähköpostitse vapaamuotoisella hakemuksella. Komissio ilmoittaa järjestäjälle.

Matkatukikisoihin myönnetyn korvauksen laskuttamista toivotaan tehtäväksi Visman Netvisor mobiilisovelluksen kautta. Netvisor (by Visma) on ladattavissa sekä Android (Google Play) että iOS (App Store) alustoille:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.netvisor.mobile

https://apps.apple.com/fi/app/netvisor/id1442763548

Ohje:

Huom: Tämä ohje toimii vain mikäli olet kerran aikaisemmin saanut matkatukea suoraan judoliitolta. Mikäli tämä on ensimmäinen kerta, käytä tavallista matkalaskukaavaa.

 1. Applikaation asentamisen jälkeen kirjaudu pankkitunnuksilla (eli tunnistaudu). Netvisor yhdistää sinut automaattisesti Judoliiton matkalaskujärjestelmään.
 2. Tee uusi matkalasku.
 3. Kirjoita otsikoksi kisa ja paikka, esim. ”PM-kisat, Drammen”
 4. Kirjoita kuvaukseksi: ”Tuomarointi ” + (päivämäärä) ja toiselle riville ”Komission hyväksymä matkatuki ” + (myönnetty summa)
 5. Lisää kuitteja matkasta (”lisää rivi”), esim. lentoliput.
  – Mikäli lentolippu ylittää myönnetyn tuen määrää, ei tarvitse lisätä muita kuitteja. Laita tällöin summaksi tasaan myönnetty määrä.
  – Mikäli matkakustannukset alittavat myönnetyn tuen määrää, laita summaksi todellinen summa.
 6. Lähetä.

TUOMARIKOMISSIO

Suomen Judoliiton Tuomarikomissio toimii Hallintovaliokunnan alaisuudessa. Tuomarikomission tavoitteena on kehittää ja ylläpitää Suomen judotuomaritoimintaa, joka tukee sekä kansainvälistä ja kotimaista kilpajudoa että harrastejudoa.

Komission erityisiä tehtäviä ovat:

 • Ylläpitää ja kehittää tuomareiden koulutusjärjestelmää.
 • Nimetä tuomarit ja tuomaritarkkailijat voimassa olevien kilpailumääräysten mukaisiin kilpailuihin.
 • Nimetä tuomarit ulkomaisiin kilpailuihin ja kansainvälisiin tuomarilisenssikokeisiin.
 • Käsitellä tuomarilisenssikokeiden hakemukset ja nimetä tuomarit lisenssikokeisiin.
 • Julkaista ajankohtaisia tuomarointiin liittyviä uutisia ja kilpailuraportteja Judoliiton www-sivujen tuomarit-osiossa.
 • Tiedottaa ottelusääntömuutoksista.

Tuomarikomissio 2024 

Harri Pelkonen, puheenjohtaja, talous ja toiminta, p. 040 522 3552, harri.pelkonen69@gmail.com
Timo Lehtonen, tuomarien nimeämisvastaava, KV-asiat 2, tuomarirekisterin ylläpito
Henri Mylly, sihteeri, koulutusvastaava (suunnittelu, toteutus, lisenssit), matkatuki
Juha Alaluukas, varapuheenjohtaja, tiedotusvastaava, koulutus 2
Veli-Matti Karinkanta, kansainväliset asioiden vastaava
Otso Koski, nettituki, rooli tarkentuu tulevaisuudessa
Jouni Kähärä, sovelletun judon ja näkövammaisten judon tuomarivastaava

Tuomarikomission sähköpostiosoite on tuomarikomissio@judo.fi