Judoliitto ja Ideapark Lempäälä allekirjoittivat kesäkuussa 2022 yhteistyösopimuksen SM-kisojen järjestämisestä kauppakeskuksen Bläk Boks -areenalla vuosina 2023-2025. Tässä uutisessa avataan tarkemmin, mitä yhteistyö tarkoittaa judoseurojen näkökulmasta, ja mitä mahdollisuuksia se tarjoaa judoseuroille varainhankintaan.

Sopimuksen taustaa

Judoliitolla on ollut jo pitempään syvempi huoli judon tunnettuisuuden ja judoseurojen vetovoiman kehittämisestä. Koronapandemia pahensi tilannetta entisestään ja on vaikuttanut mm. toimihenkilöiden vähenemiseen seuroissa. Judoliitto nosti esille tiedotteessaan (20.6.) pitkään jatkuneen huolen siitä, että SM-tapahtumien yleisökato on käynyt seurojen kukkarolle ja yhä harveneva joukko on vastannut viime vuosien aikana kansallisten, taloudellisesti tappiolliseksi kääntyneiden arvotapahtumien toteuttamisesta.

Ideapark Lempäälän ja Judoliiton välisen sopimuksen syntymiseen vaikuttivat onnistuneen toukokuisen SM2022 tapahtuman lisäksi myös Ideaparkin halu tukea judoseurojen varainhankintaa uudenlaisen konseptin avulla. Kiinteistöyhtiö Ideapark Oy:n toimitusjohtaja Visa Vainiola totesi sopimuksen syntyhetkillä seuraavaa:

”Haluamme osaltamme osoittaa, että arvostamme judoseurojen ja Judoliiton panosta ihmisten liikuttajina ja lajin kasvatuksellista perustaa. Tämä (kumppanuus) on meiltä panostamista yhteiskuntavastuuseen”.

Voit lukea Judoliiton aiemman tiedotteen täältä: https://judo.fi/2022/06/ideapark-judon-sm-kilpailujen-jarjestajakumppaniksi/

SM_Ideapark_Duudsonit

Kuva: Vuoden 2022 tapahtumaviestintää. Järjestävä seura oli tuolloin Tampereen Judo.

Miten SM-tapahtuma Ideaparkissa on varainhankinnan mahdollisuus judoseuroille?

Tapahtumakonseptiin kuuluu se, että Ideapark vastaa käytännössä kaikesta SM-tapahtumaan liittyvistä tila- ja järjestelykustannuksista ja järjestävän seuran tehtävänä on tuoda paikalle vain tapahtuman tuottajatiimi. Tuottajatiimillä tarkoitetaan kilpailutapahtuman johtamista, talkooväen organisoimista punnituksiin ja pistetaululle sekä tapahtuma-aikaista lipunmyyntiä. Lisäksi tapahtuman sujuvuutta varten tarvitaan yleisön ohjaamista ja palvelemista. Seura vastaa myös esim. avajais- ja oheisohjelmasta Bläk Boks -areenalla. Seuran vastuulla on toki huolehtia oman tiiminsä matka- ja majoituskuluista ja mahdollisista sekä omien sponsoreidensa hankinnasta.

”Ideapark kantaa SM-tapahtumasta suurimman taloudellisen riskin. Me tarjoamme järjestävälle judoseuralle kaikki puitteet korvauksetta käyttöön. Lisäksi satsaamme merkittävän summan rahaa lajin medianäkyvyyteen, audiovisuaalisen kokonaisuuteen ja palkintoihin sekä mm. toimitsijoiden ruokailuihin. Tapahtumamainos näkyy viikon verran moottoritien isolla screenillä ja sen näkee päivittäin noin 60 000 ihmistä. Lisäksi judovideot pyörivät kauppakeskuksen sisällä ja satsaamme myös muuhun medianäkyvyyteen siten, että judon SM-kisat tavoittavat vähintään 500 000 eri suomalaista. Judon SM-kisoihin panostamamme kokonaissumma on yli 50 000 euroa vuodessa jakautuen kahteen tapahtumaan, toteaa toimitusjohtaja Visa Vainiola.”

Lisäksi Ideaparkin yhteistyösopimus paikallisen judoseuran kanssa tarkoittaa mm. sitä, että tatamialue rakennetaan ja puretaan Syokonkan Lempäälän toimesta ja seuran lämmittelyalue on käytettävissä. Vuoden 2022 SM-tapahtuma sai paljon positiivista palautetta. Järjestävä judoseura kerryttää kassaansa lipputuloilla, joista vähennetään Judoliiton osuus ja edellä mainitut kulut. Samalla judoseura lisää osaamistaan valtakunnallisen tapahtuman järjestämisestä ja kumppanuusyhteistyötä niin liike-elämän kuin median kanssa.

Mixed Team SM

Tukea tekemiseen ja apuvälineitä työnjakoon

Järjestöpäällikkö Juha Vuorela toteaa, että vuoden 2022 tapahtuman suunnitteluun ja toteutukseen osallistunut Taina Saha (viestintä- ja markkinointivaliokunta) on laatimassa parhaillaan viime vuoden tapahtuman pohjalta laatu- ja brändikäsikirjaa. Käsikirja laaditaan yhteistyössä Ideaparkin tuottajatiimin, kumppaneiden ja kilpailuvastaavien kanssa. Käsikirja helpottaa SM-tapahtumien tuottamista ja tehtävänjakoa.  Käsikirja valmistunee vielä marraskuun aikana.

”Toimintakonsepti on hiottu sellaiseksi, että mistä tahansa päin Suomea on mahdollista tulla järjestämään tapahtuma Ideaparkiin yksin tai yhdessä toisen judoseuran kanssa. Jos tapahtuman haku meni tänä vuonna ohitse, niin vuodelle 2024 on vielä järjestämisoikeudet haettavissa myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana”, toteaa Judoliiton järjestöpäällikkö Vuorela.

Sopimuksen allekirjoittaja on Vainiolan lisäksi Judoliiton puheenjohtaja Esa Niemi, joka totesi kesän tiedotteessa seuraavasti:

Kevään kilpailut osoittivat, että BläkBoks -areena on loistava tapahtumapaikka kotimaisille arvokilpailuille. Palaute urheilijoilta, valmentajilta ja yleisöltä on ollut pelkästään kiittävää. Ammattilaistiimin toteuttama audiovisuaalinen kokonaisuus ja viestintätuki vapaaehtoiskentälle on ollut rohkaisevaa. Konseptista saatiin hiottua toimiva kokonaisuus ja yhteistyön myötä tulemme vielä uudistamaan SM-tarjontaamme niin, että pystymme profiloimaan tapahtuman sisältöjä tarkemmin yleisöä ja mediaa kiinnostavalla tavalla”.

Judoliitto vastaa yhteistyössä valmennuksen ja kilpailu- ja sääntövaliokunnan kanssa siitä, mitkä ryhmät kilpailevat kulloinkin. Ideapark varaa tapahtumia varten tilat ennakkoon. Ensi vuoden ajankohdat on jo päätetty. Seuraavia vuosia ajatellen kerätään palautetta osallistujilta ja hyödynnetään sitä jatkosuunnitelmia varten. Varsinainen kumppanuus- ja sponsorointisopimus on yksityiskohdiltaan ja tarkoilta yksityiskohdilta sekä rahasummiltaan sidosryhmien vuoksi luottamuksellinen, mutta osapuolet haluavat tuoda esille käsikirjassakin julkaistavat roolit avoimesti. Voit lukea tarkemmin sopimuksessa määritellyt roolit ja vastuut oheisesta liitteestä.

Ideapark-yhteistyö tukee judoseurojen varainhankintaa_tiedote 9.11.2022 (julkaisuvapaa tiedote)

Uutistiedotteen liite_9.11.2022_Ideapark Lempäälä ja Judoliitto (sopimuksen pääkohdat)

Aamulehden tekemä kooste tapahtumasta löytyy täältä: https://youtu.be/Pc1s1Mto6rE

Lisätietoa kumppanuussopimuksesta antaa Judoliiton järjestöpäällikkö

Juha Vuorela

juha.vuorela@judo.fi

puh. 050 384 7030