Etelä-Suomen Judo ry:n järjestämän, kaikille avoimen Kaimu Keerak -kilpailumatkan suosio yllätti positiivisesti, kun 80 paikkaa täyttyi alle viikossa. Lopulta matkaan pääsi huimat 55 kilpailijaa, 10 valmentajaa ja 11 huoltajaa. Tässä joukossa oli Suomen kaikista ilmansuunnista yhteensä 11 seuraa: Keravan Ahjo Training Center, Helsingin Chikara ja Hontai Judo, Kiteen Kippon, Porvoon Shirokawa, Rovaniemen Koyama, Vantaan Jukara sekä Iisalmen, Kirkkonummen, Nokian ja Turun Judoseurat. Matkanjohtajalle Samuli Markkaselle tämä oli isommassa mittakaavassa jatkumoa hänen keväällä 2023 järjestämälleen kisamatkalle Riikaan.

 

Kaik yhes koos – hyvä yhteishenki kuului ja näkyi

Perjantai-iltapäivällä 17.11.2023 kokoonnuttiin Länsiterminaaliin, jossa jännitettiin rovaniemeläisten puolesta, kun tulojunan matka tyssäsi Tikkurilaan. Joukkue kuitenkin ehti taksilla ruhtinaalliset 10 minuuttia ennen porttien sulkeutumista. Tasaisen laivamatkan jälkeen siirryttiin Tallinnassa kahteen tilausbussiin, jotka ajoivat suoraan kilpailupaikalle Urheiluhalli A.Le Coq Sportiin. Punnituksen jälkeen pidettiin hotellissa lyhyt info aikatauluista ja säännöistä ja jaettiin huoneet. 

Lauantaina aamupalan jälkeen siirtyivät busseilla kisapaikalle pääasiassa U10-, U12- ja U18-sarjalaiset, ja ikäluokat U14 ja U16 tulivat perässä puoliltapäivin. Yli 750 osallistujan kilpailuissa matseja käytiin pienessä salissa 3 tatamilla ja isossa päähallissa 5 tatamilla. Samuli ohjasi koko porukan alkulämmittelyt ja ohjeita kuunneltiin huolellisesti. Myös Tomi Vehmas, joka valmennettaviensa estyessä lähti silti koutsiavuksi reissuun, sai tehtäväkseen mm. herätellä kisaajia ulkoiluilla. Niin reissun yhteiseen kuin myös valmentajien wa-ryhmään sateli viestejä herättelystä, lämmittelystä, koutsitarpeesta yms. Pitkän kisapäivän jälkeen jo ottelunsa kamppailleet ja mitalinsa saaneet starttasivat klo 19 kohti Tallinnan majoitusta, ja myös toinen U16-kisaajien, valmentajien ja huoltajien bussi pääsi vihdoin klo 21 jälkeen matkaan.

“Reissu sujui hyvin. Aikataulut olivat kyllä tiukat, mutta siihen vaikutti myös se, että kisojen suosio yllätti kaikki. Kisajärjestäjä teki parhaansa, jotta kaikki sujui mahdollisimman hyvin. Jopa kahdeksas tatami-alue saatiin järjestymään parin päivän varoitusajalla. Matkanjohtajat Samuli ja Erika Markkanen pitivät jatkuvasti ryhmää hyvin ja tiukasti ohjaksissaan. Viestintä toimi ja kaikki tiesivät missä pitää olla ja mitä tapahtuu milloinkin”, iloitsi Shirokawan seuravalmentaja Mikko Kärnä.

“Olen vaikuttunut siitä, kuinka seuravalmentajat auttoivat toisiaan. Myös muiden urheilijoista pidettiin huolta ja kaikkien otteluissa oli joku suomalainen valmentaja penkillä. Tätä on yhteen hiileen puhaltaminen ja yhteinen hyvä parhaimmillaan”, kertoo seuravalmentajan roolissa matkalla ollut Katri Forssell.

 

Treenipäivä Tallinnassa ja jännittäviä hetkiä 

Sunnuntaille oli järjestetty paikallisen judoseura Ookamin kanssa yhteiset treenit heidän hienolla tatamillaan Tallinnassa. Kävelymatka salille hieman myöhästyi, kun hotellin ravintolan keittiöhenkilökunta ei ollut tietoinen sovitusta aikaisemmasta aamupala-ajasta. Loputkin judokat ehtivät vielä matolle verryttelemään reissulihaksiaan tai huoltajien seuraan katsomoon. Taustalla soinut musiikki toi energiaa ja kaikki jaksoivat hienosti tunnin mittaisen palauttavan harjoituksen. 

Ensimmäinen bussi lähti hyvissä ajoissa satamaan, mutta jälleen koettiin ehtimisnäytelmä, kun toinen tilausbussi oli toisen samannimisen Spordikeskuksen parkkipaikalla toisella puolella kaupunkia. Laivan portit olivat kuitenkin kiinni vielä jonon ensimmäisillekin, joten siirtymäaikaa olisi ollut enemmän kuin hikiset 5 minuuttia.

ES-Judon reissun lisäksi Tartoon matkasi kisaajia, valmentajia ja huoltajia mm. Orimattilasta, Helsingin Meido-kanista, Tampereelta ja Porin Fudoshinista, joten kaiken kaikkiaan Suomesta osallistui tähän kansainväliseen, isojen sarjojen arvokilpailuun yhteensä n. 110 judokaa, monen otellessa kahdessa ikäluokassa. Kilpailusta kannettiin Suomeen 16 kultaa, 17 hopeaa ja 28 pronssia.

“Kaimu Keerak on hyvä ulkomaan kisa tässä meidän lähialueella. Kisassa on ison maailman meininkiä, koska ollaan ulkomailla ja osallistujia on paljon. Suomalaisten onnistumisen ja yhteishenki olivat parasta reissussa. Ryhmämatkalla nähtiin myös normaalia enemmän seurojen välistä yhteydenpitoa valmentajien ja kisaajien välillä. Uusia tuttavuuksia solmittiin ja kavereita saatiin. Kynnys lähteä vielä pidemmälle ulkomaille tulevaisuudessa madaltuu selvästi. Tämä ryhmämatkalle osallistuminen oli tehty hyvin helpoksi ja edulliseksi,” kehuu Mikko Kärnä.

 

Tulokset:

https://judo.ee/wp-content/uploads/2023/11/Memorial-of-Keerak.pdf

Kuvat: Nina Nojonen

Teksti: Erika Markkanen, Katri Forssell ja Sini Hukka