Liikkuvuutta, kestävyyttä, lihasvoimaa, tasapainoa, kamppailua, oppimisen iloa ja hyvää oloa – kokonaisvaltaista hyvinvointia. Kaikkea tätä on uusi FitJudo, jonka harjoittelemisen voi nyt aloittaa judoseuroissa eri puolella Suomea!

 

Kuvat: Taina Saha

Mikä FitJudo?

FitJudo on Suomen Judoliiton aikuisliikunnan asiantuntijoiden kehittämä, judoseurojen kurssitarjoomaan luotu uusi turvallinen, etenkin aikuisille suunnattu, lajisovellus. Sen tavoitteena on madaltaa kynnystä tulla judotatamille, löytää judon pariin ja muuttaa mielikuvaa perinteisestä judoharjoittelusta. Mielikuva judosta perustuu usein huippujudoon, joka on esillä etenkin Olympialaisten aikaan mediassa. Pelottavan näköisen heitot, tatamiin putoaminen, kursitukset ja käsilukot saattavat nostaa etenkin aikuisten kynnystä judon kokeilulle.

Millaista harjoittelu on?

FitJudon harjoittelu vaikuttaa positiivisesti terveyskunnon osa-alueista erityisesti liikehallintakykyyn, tuki- ja liikuntaelimistön kuntoon sekä hengitys- ja verenkiertoelimistön toimintaan. Harjoittelussa yhdistyvät judolliset yksilö- ja pariharjoitteet maton rajassa ja pystyssä, leikkimieliset kisailut ja kuntopiirit. Maton rajassa tapahtuvissa liikkeissä painottuu lihaskunnon ja liikkuvuuden kehittäminen, pystyssä taas tasapaino ja kehonhallinta. Myös turvallista kaatumista harjoitellaan. Harjoittelu tapahtuu koulutetun ohjaajan ohjeilla ja valvonnassa. Liikkeitä ja harjoittelua varioidaan harrastajan kuntotaso ja liikuntarajoitteet huomioiden.

Miten FitJudo eroaa judosta?

FitJudossa eivät judon lajitaitojen oppiminen ole keskiössä, joten erilaisia heittoja, mattohallintaa, randoria (otteluharjoitus), kuristuksia ja käsilukkoja ei harjoitella. Tämän takia FitJudossa tapaturmariski on hyvin pieni. FitJudossa hyödynnetään judon lajinomaisia harjoitteita ja liikkumista sekä leikkimielisiä kamppailuita/kisailuja. Harjoittelemiseen riittää tavalliset sisäliikuntavaatteet.

Noin kuusi kuukautta säännöllistä FitJudon harjoittelua kehittää vähän liikunnallista taustaa omaavan henkilön fyysiset ominaisuudet sille tasolle, että judon lajiharjoittelu on mielekästä ja turvallista aloittaa. FitJudo toimiikin siis peruskurssia matalampana kynnyksenä aloittaa judo, palata vanhan lajin pariin tai saada vaihtelua perinteiselle lajiharjoittelulle. Vaikka FitJudosta voi siirtyä aikuisten peruskursseille aloittamaa lajiharjoittelu, ei se ole pakollista, vaan FitJudo voi olla aikuisharrastajalle juuri se itselle mielekäs kuntoilumuoto.

Missä ja milloin voin kokeilla FitJudoa?

Ensimmäiset 15 FitJudo-ohjaajaa kouluttautuivat keväällä 2022 ja FitJudoa voi tänä syksynä harjoitella säännöllisesti yhdeksässä judoseurassa ympäri Suomea. Löydä oma seurasi täältä.

Miten FitJudo-ohjaajaksi?

Seuraava FitJudo-ohjaajakoulutus alkaa 1.9.2022 ja sen lähijakso on Kajaanissa 10.-11.9.2022. Koulutuksen laajuus on noin 1 op eli 27h ja se sisältää etä- ja lähiopetusta sekä itsenäisesti toteutettavia tehtäviä. Koulutuksen käynyt on suorittanut FitJudo-ohjaajalisenssin ja hänellä on oikeus ohjata FitJudo-tunteja ja -kursseja. Ilmoittautuminen viimeistään 28.8.2022 täällä.

Katso esittelyvideo alta.