Valtakunnallinen, monilajinen SM-viikko järjestetään Salossa 29.6.-4.7. Judossa kamppaillaan kutsukilpailuna naisten ja miesten avoimessa painoluokassa. Avointa painoluokkaa on kokeiltu joitakin kertoja, mutta se ei ole takavuosien jälkeen vielä vakiintunut, joten SM-viikolla toteutetaan kilpailu Judoliiton valmennusvaliokunnan kutsumana.

Salon tapahtumajärjestelyistä vastaa Salon Budoseura yhteistyössä Turun Judoseuran kanssa kilpailupäällikkönään Kari Matikka (Turun JS). Tapahtumaa on valmisteltu kuukausien ajan ja monilajisuus sekä YLE:n live-lähetysten ajoittaminen aiheuttavat lisäjärjestelyjä. Judoseurojen roolista ja kerroimme aiemmassa uutisessa, josta voit lukea täältä: https://judo.fi/2022/06/salon-sm-viikko-lahestyy-tapahtumassa-naisten-ja-miesten-avoimet-sarjat-kutsukilpailuna/

Tapahtuman päätähtiä ovat kuitenkin urheilijat. Kysyimme neljältä urheilijalta, miten he valmistautuvat SM-viikon judokilpailuun ja mitä muuta heidän elämäänsä kuuluu.

Aatu Laamanen (Tampereen Judo) on otellut alle 100 kg:n ja yli 100 kg:n painoluokissa. Takataskussa hänellä on tuore hopeamitali toukokuun SM-kilpailuista yli 100 kg:n painoluokassa.

Aatu on menestynyt myös kansainvälisissä kilpailuissa. Miten mies valmistautuu SM-kilpailuihin ja mitä mietteitä hänellä on avoimen sarjan paluusta?

”Avoimen sarjan paluu on tietysti positiivinen asia ja toiveissa olisi saada Max Jensen -tyylinen iltakisa takaisin, jossa kaavio täynnä ja katsomossa tunnelmaa. Nuorempi sukupolvi ei varmaan tätä muista, mutta aikoinaan oli kova tapahtuma”, kertoilee Laamanen. Mies valmistautuu SM-viikolla samaan tapaan kuin muihinkin kilpailuihinsa eli rutiinin tuomalla varmuudella. Aatu kokeekin, että hänen vahvuudet liittyvät kilometrien tuomaan kokemukseen.

”Kilpailuissa tavoitteena on tottakai voitto. Jos ei halua voittaa, niin ei kannata enää tulla kilpailemaan. Avoimen sarjan viehätys liittyy ehdottomasti siihen, että siinä mitataan se ehdoton, kaikkien sarjojen paras. Esimerkiksi Japanissa avoimen sarjan mestaria pidetään hyvin suuressa arvossa. ”, Laamanen toteaa.

Sm-viikosta kokemusta Laamasella on  toimitsijahommista edelliseltä kerralta, kun judo oli mukana nuorten sarjoilla Tampereen Pirkkahallissa. Salossa hän ei ole koskaan aiemmin kilpaillut.

Aku LaakkonenAku Laakkonen (Meido-Kan, HKI).

Ottelet normaalisti alle 81 kg:n painoluokassa, joten miten valmistautuminen tähän kilpailuun eroaa muihin kilpailuihin nähden? Millä tunnelmilla lähdet kilpailemaan?

”Hyvillä fiiliksillä kisaan, yksi SM-hopea avoimesta sarjasta löytyy jo, joten sitä lähdetään kirkastamaan. Painoa ei tarvitse nyt pudottaa, niin paljon rennommin menee valmistautuminen”, linjaa Laakkonen.

Laakkosen tunnistavat varmasti kaikki judoa seuranneet. Hänellä on pitkä judoura takana ja menestystä myös kansainvälisistä turnauksista. Kun mieheltä kysyy, mikä saa yhä uudelleen innostumaan lajista, niin hän vastaa sen olevan samalla hauskaa puuhaa, vaikka judoa olisi pidempäänkin tehnyt. Esikuvikseen hän mainitsee Denis Vierun ja Beka Gviniashvilin. Omiksi parhaiksi saavutuksikseen hän nimeää kolme SM-mestaruutta, Pohjoismaiden mestaruuden ja European Cup -voiton. Laakkonen nimeää omiksi vahvuuksikseen omat hyvät heitot ja vahvan puolustuksen. Parhaat tatamimuistot liittyvät siihen, että on kyennyt voittamaan tiukat ottelunsa.

Jutta Salmela (Turun Judoseura) on tuore kevään ylioppilas ja aloittelemassa armeijauraansa vielä tänä kesänä. Hän ottelee tavallisesti alle 63 kg:n painoluokassa.

”Kesääni kuuluu lajiharjoittelun lisäksi oheisharjoittelua sen verran, minkä töiltäni ehdin. Olen rauhallisin ja odottavin mielin menossa naisten avoimeen sarjaan. Tavoitteenani on otella mahdollisimman hyviä otteluita.”

Salmelalla on ollut kilpailu-uran aikana useita loukkaantumisia, mutta hän on aina kyennyt raivaamaan tiensä takaisin näitä edeltävälle tasolle. Nainen kokee, että rakkaus lajiin ja periksiantamattomuus ovat saaneet hänet jatkamaan vastoinkäymisistä huolimatta. Parhaimmiksi saavutuksikseen judossa hän nimeää vuonna U18 SM pronssi (2017) ja 2021 FJO U21 pronssi ja samassa tapahtumassa aikuisissa hopea.

Judossa parasta ovat itsensä kehittäminen ja onnistumisen kokemukset. Omat vahvuuteni urheilijana ovat varmaankin periksiantamattomuus ja sinnikkyys. Haaveenani olisi päästä opiskelemaan lääkäriksi, mutta ihan ensimmäisenä lähden inttiin heinäkuussa. Haluan kehittyä judossa yhä enemmän ja tulla paremmaksi lajissa”, kertoilee Jutta.

Hän haluaa rohkaista nuoria tyttöharrastajia jatkamaan judoa, vaikka välillä matkan varrelle sattuisikin esteitä: ”Judo antaa niin henkisiä kuin fyysisiäkin valmiuksia jatkoon, että ne kannattaa napata matkaan mukaan. Judo tuo itsevarmuutta ja itseluottamusta.”

Emilia Kanerva

Emilia Kanerva (Kirkkonummen Judoseura)

Emilia Kanerva on hallitseva naisten Suomen Mestari naisten alle 63 kg:n painoluokassa. Emilialle toukokuun SM-kilpailujen kultamitali oli jo naisten sarjan 10. Matematiikkaa Helsingin Yliopistossa opiskeleva nuori nainen on saavuttanut nuorten ikäluokassa arvokisamitaleja. Koronapandemian aikana kansainväliset ottelut ovat olleet harvassa ja Kanervan päätähtäin tänä vuonna olivat Kiinan Universiadit, jotka peruuntuivat tältäkin vuodelta, vaikka tapahtumaa oli jo kerran koronan vuoksi siirretty. Näin hänelle avautui mahdollisuus otella Salon SM-viikolla TV-kameroiden edessä. Hän on seurannut SM-viikon TV-lähetyksiä aiempina vuosina, joten nyt on hienoa päästä itse ottelemaan tapahtumaan:

”Lähden innolla mukaan. Valmistaudun terävästi, mutta paineetta. Avoimessa painoluokassa voi tapahtua yllättäviäkin käänteitä, sillä eri kokoisten urheilijoiden osallistuminen samaan painoluokkaan tuo uusia ulottuvuuksia otteluun. Esimerkiksi kevyemmät ottelijat ovat myös nopeita ja pitää olla hereillä, mitä tapahtuu.”

Kanervan kesään kuuluu tänä vuonna normaalia pitempi peruskuntokausi, jolloin hän keskittyy kestävyyteen ja nopeuteen. SM-viikko tuo mukaan myös lajiharjoitteita, joita hän ei normaalisti peruskuntokaudella juuri tee. Varsinainen kilpailukausi hänellä alkaa jälleen syksyllä opintojen edetessä jo graduvaiheeseen pienen koiranpennun rytmittäessä arkea.

Kuvat: Taina Saha, Ossi Pietiläinen, Jutta Salmela.

Alla lista SM-viikon kaikista kilpajudokoista

Naisten avoin sarja

  1. Barton Alexandra (Kirkkonummen Judoseura)
  2. Kanerva Emilia (Kirkkonummen Judoseura)
  3. Neuvonen Saara (Meido-Kan, HKI)
  4. Salmela Jutta (Turun Judoseura)

Miesten avoin sarja

  1. Hirvonen Miika (Chikara, HKI)
  2. Verlin Klaus (Tampereen Judo)
  3. Laakkonen Aku (Meido-Kan, HKI)
  4. Laamanen Aatu (Tampereen Judo)
  5. Lambacka Markus (Koyama, Rovaniemi)

Judon tapahtumapäivän 2.7. ohjelma

AVOIN PAINOLUOKKA, JUDO SM- KILPAILUT
02.07.2022 SALO
Järjestäjät: Salon Budoseura Ry, Turun Judoseura Ry ja Suomen Judoliitto Ry.

Salon sm-viikon kokonaisuuden järjestämisestä vastaa KOKO Tapahtuma. https://sm-viikko.fi/salo/

Aika: Lauantai 02.07.2022 alkaen klo 10:00
Paikka: Salohalli, Pormestarinkatu 5, 24100 Salo
Akreditointi & Punnitus: klo 10:00 – 10:15, Salon Budoseuran kisatoimisto, Salohalli
Punnitus: klo 10:15- 10:30, Salohalli
Ottelut ja TV-lähetys: klo 13:00 – 14:05 YLE AREENA ja 14:30 TV2
Sarjat: Kutsukilpailu aikuiset, naiset ja miehet

Yhteystiedot:

Tiedustelut: Kari Matikka, kilpailupäällikkö: 050 344 4170 kari.matikka@turunjudoseura.fi
Kari Laaksonen, varalla oleva kilpailupäällikkö: 0400 153 240 info@turunjudoseura.fi
Jarkko Mettovaara, Salon Budoseuran puheenjohtaja: 040 576 4391 jarkko.mettovaara2@gmail.com

Valokuvat: Kari Laaksonen: info@turunjudoseura.fi.

Judoasiantuntija: Tommi Valtonen: tomppa.valtonen@gmail.com

Kisan jälkiraportointi: Esa Korkia-aho ja Tero Rönkkö: tero.ronkko@judo.fi