Judoliitto on mukana SM-viikolla (30.6.-3.7.) avoimen painoluokan kilpailuna, joka on kutsukilpailu. YLE panostaa tapahtumaan ja myös judosta nähdään tunnin ottelulähetys 2.7.2022. Pandemian jälkeen valtakunnallinen, monilajinen SM-tapahtuma käynnistyy rytinällä ja mukana tapahtuman järjestelyissä on myös Judoliiton puheenjohtaja Esa Niemi ja Salon Budoseuran puheenjohtaja Jarkko Mettovaara, jotka kertovat ajankohtaisia kuulumisia. Molemmat toivottavat yleisön katsomaan paikan päälle tai vähintäänkin seuraamaan tapahtumaa YLE:n kanavien kautta.

Esa Niemi, judolle on tärkeää olla osa monilajista SM-viikkoa?

”Olympiakomitean jäsenjärjestöihin kuuluu noin 90 eri lajia ja SM-viikko on osittainen läpileikkaus eri lajeista. Tapahtuma on myös YLE:n isoin yksittäinen vuosittainen tuotanto ja judo haluaa olla mukana näkymässä yhtenä olympialajeista. Tapahtumasta on tulossa mielenkiintoinen läpileikkaus eri lajeihin ja judon osalta mielenkiintoista nähdä, mikä vaikutus on kilpailijoiden eri painoilla itse suorituksiin.”

Miksi päädyttiin judon naisten ja miesten avoimiin sarjoihin ja kutsukilpailuun?

Aikataulullisesti avoin sarja onnistuu parhaiten tänä vuonna ja lisäksi pitkään aikaan Suomen judossa ei ole kilpailtu avoimessa sarjassa ja nyt oli aika tuoda se uudelleen. Kun avointa sarjaa ei ole järjestetty pitkään aikaan, niin nyt on hyvä testata se ensin kutsukilpailuna ja miettiä siltä pohjalta tuleviin vuosiin. Tämä on ainutlaatuinen mahdollisuus nähdä, tuleeko avoimelle painoluokalle jatkumoa.”

Valitut kilpailijat avoimen sarjan SM-kilpailuihin

Judoliiton valmennusvaliokunta esitti kutsun useammille judokoille avoimen painoluokan naisten ja miesten sarjoihin. Lopullinen osallistujamäärä valikoitui YLE:n lähetysajan mukaan, joten naisten sarjassa on neljä (4) kilpailijaa ja miesten sarjassa viisi (5). Tapahtumassa 2.7.2022 kilpailevat seuraavat urheilijat:

Naisten avoin sarja

  1. Barton Alexandra (Kirkkonummen Judoseura)
  2. Kanerva Emilia (Kirkkonummen Judoseura)
  3. Neuvonen Saara (Meido-Kan, HKI)
  4. Salmela Jutta (Turun Judoseura)

Miesten avoin sarja

  1. Hirvonen Miika (Chikara, HKI)
  2. Kanevets Artur (Tikkurilan Judokat)
  3. Laakkonen Aku (Meido-Kan, HKI)
  4. Laamanen Aatu (Tampereen Judo)
  5. Lambacka Markus (Koyama, Rovaniemi)

Tapahtumakuulumisia paikallisen järjestäjän eli Salon Budoseuran näkökulmasta

Haastateltavana Salon Budoseuran puheenjohtaja Jarkko Mettovaara (1 dan), joka kertoo 53-vuotiaasta judoseurasta ja lähestyvästä SM-viikosta Taina Sahan haastattelussa.

Seuran historiaan mahtuu paljon vuosikymmenten aikana, jonka ajan seura huolehtinut  paikkakunnalla kamppailulajivalmennuksesta. Salon Budoseura on kodikas judoseura, jonne ovat tervetulleita kaikenikäiset judoharrastajat. Mettovaaran mukaan seura on selkeästi kuntojudoseura, jonka ikäjakauma on alle 18-vuotiaat ja yli 40-vuotiaat. Salolaiset tekevät yhteistyötä alueen muiden judoseurojen kanssa ja mm. Someron judokat ovat käyneet heillä seuravierailulla. Myös nuorille kilpailijoille seura tarjoaa hyviä kasvumahdollisuuksia. Harjoitusolosuhteet ovat kahden tatamin dojolla loistavat ja mukaan mahtuisi helposti lisää harrastajia ja parikin harjoitusta lisää. Kilparyhmälle on jo nyt järjestetty tiistaisin lisävuoro tarvittaessa. Silti seuran elinvoima on ollut viimeiset vuodet hiipumaan päin, kun pandemian jälkeen väki ei olekaan palannut dojolle toteaa puheenjohtaja:

 ”Olemme pieni seura, joka on kärsinyt merkittävän jäsennotkahduksen viimeisten kolmen vuoden aikana. Koronapandemia ja samoihin aikoihin kunnan harjoitustiloissa tapahtunut vesivahinko on verottanut jäsenistömme määrän 50 aktiivista reiluun kymmeneen, mikä tarkoittaa sitä, että toteutamme kaikki harjoitukset yhdessä eri ikäluokkien ja vyöarvojen kanssa sopeuttaen treenit aina osallistujien mukaan.”   Mettovaara on ollut itse puheenjohtajana juuri nämä vaikeimmat vuodet (3) ja opettaa tatamilla tiistaisin ja torstaisin.

SM-viikko Salossa

Kuun lopussa lähestyvä SM-viikko on koko judoseuran ponnistus, johon tulee lähes koko jäsenistö kantamaan tatameja ja huolehtimaan käytännön järjestelyistä, kuten akkreditoinnista ja punnituksesta yhdessä Turun Judoseuran kanssa, jonka vastuulla on varsinainen kilpailun johto ja organisointi yhdessä tapahtumatuottajan ja Judoliiton kilpailuekspertin eli Tero Partasen kanssa. Mettovaara kuvailee tunnelmia, kun yhteydenotto kilpailusta tuli:

”Kun Judoliiton puheenjohtaja Esa Niemi soitti ja pyysi meitä mukaan Salon SM-viikon järjestelyihin, niin oli tämä melkoinen yllätys. Totesin, ettemme pysty yksin siihen tällä porukalla ja osaamisellamme. Meillä on kilpailujärjestäjänä kokemusta lähinnä omien salikisojen organisoinnista.”

SM-viikko on pienelle judoseuralle valtava ponnistus, joten Mettovaara oli helpottunut, että Turun Judoseuran Kari Laaksonen oli lähes alusta alkaen mukana keskusteluissa. Kilpailupäällikkönä tapahtumassa on Kari Matikka, joka on toiminut aiemmin myös Finnish Judo Openin kilpailupäällikkönä. Mettovaara kuvailee, että SM-viikko on ainutlaatuinen tapahtuma senkin vuoksi, että judokilpailut näkyvät suorana YLE:llä ja mukana on valtava määrä eri urheilu- ja liikuntalajeja. Hän näkeekin, että kokemus on valttia, kun aikataulu on minuutin tarkka ja kaikkiin yksityiskohtiin on kyettävä varautumaan ennakolta, jos mahdollista. Yhteistyö tapahtumajärjestäjän, Turun Judoseuran ja Partasen kanssa onkin sujunut moitteetta. Nyt painopiste on siirtynyt ennakkoviestintään.

”Tapahtuma on ollut jo paljon esillä paikallisesti Salon Sanomissa, Salojokilaaksossa ja kaupunkilehdessä. Niemen haastattelukin oli mukana. Toki meille on haaste siinä, miten saadaan paikalle tulevaa yleisöä tutustumaan judoon ja sitä myötä myös hyötymään itse tapahtumasta seurana. Olemme varautuneet pieneen lyhyeen seura- ja lajiesittelyyn tarvittaessa ennen tai jälkeen avoimen SM-kilpailuja. On selvää, että Salon tori on keskeinen tapahtumapaikka ja koko urheilupuiston alue vetovoimainen eri lajien näyttämö. Toivomme, että tapahtuma tuo myös Salon Budoseuran syksyn kursseille uusia peruskurssilaisia”, toteaa puheenjohtaja Mettovaara.

Mukana SM-järjestelyissä ovat myös Judoliiton valmennusvaliokunta ja Kilpailu- ja sääntövaliokunta sekä Tero Partanen. Orimattilan Judoseura lainaa tapahtumaan tatamit.

Judon tapahtumapäivän 2.7. ohjelma

AVOIN PAINOLUOKKA, JUDO SM- KILPAILUT
02.07.2022 SALO
Järjestäjät: Salon Budoseura Ry, Turun Judoseura Ry ja Suomen Judoliitto Ry.

Salon sm-viikon kokonaisuuden järjestämisestä vastaa KOKO Tapahtuma. https://sm-viikko.fi/salo/

Aika: Lauantai 02.07.2022 alkaen klo 10:00
Paikka: Salohalli, Pormestarinkatu 5, 24100 Salo
Akreditointi & Punnitus: klo 10:00 – 10:15, Salon Budoseuran kisatoimisto, Salohalli
Punnitus: klo 10:15- 10:30, Salohalli
Ottelut ja TV-lähetys: klo 13:00 – 14:05
Sarjat: Kutsukilpailu aikuiset, naiset ja miehet

Yhteystiedot:

Tiedustelut: Kari Matikka, kilpailupäällikkö: 050-344 4170 kari.matikka@turunjudoseura.fi
Kari Laaksonen, varalla oleva kilpailupäällikkö: 0400-153 240 info@turunjudoseura.fi
Jarkko Mettovaara, Salon Budoseuran puheenjohtaja: 040-576 4391 jarkko.mettovaara2@gmail.com
Tiedotus ja Media yhteistyö: Suomen Judoliitto, Taina Saha 040-587 4294 taina.saha@gmail.com

Tapahtumasta ja kilpailijoista lisätietoa lähempänä ajankohtaa.