Veteraanien judon EM-kilpailut olivat Kreetan Heraklionissa, Kreikassa, 2.6.-5.6.2022. Kilpailuun osallistui 236 judokaa 31 maasta. Miehiä osallistui kilpailuun 215 ja naisia 23. Suomen joukkueessa kilpaili kolme miestä, jotka toivat tullessaan mitalisuoran: kultaa, hopeaa ja pronssia.

Lue Tom Pahlmanin kilpailuraportti alta. Onnittelut hienoista suorituksista koko tiimille!

Pasi Laurèn
(Tampereen Judo) osallistui sarjaan M5 alle 73 kg. Sarjassa oli Pasin lisäksi kaksi muuta osanottajaa. Sarjaan osallistuneella azerbaijanilaisella oli pronssimitali edellisestä Veteraanien MM-kilpailuista ja sarjaan osallistuneella ranskalaisella oli pronssimitali vuoden 2018 veteraanien EM-kilpailuista. Pasi voitti molemmat ottelut Ipponilla, tehden kuristukset matossa. Laurén teki combackin kansainvälisiin kilpailuihin voittaen Euroopan Mestaruuden ja kultaa Suomeen.

Tony Bäckman (Tsukuri Hangon Hyrskyt) osallistui sarjaan M3 alle 81 kg. Tonyn sarjassa oli yhteensä viisi osanottajaa. Sarjaan osallistuneella Azerbaijanilaisella oli kultamitali veteraanien EM kilpailusta 2018. Muut sarjaan osallistuneet  olivat Georgiasta, Kreikasta ja Ranskasta. Tony voitti georgialaisen ja kreikkalaisen matossa sidonnalla, ja ranskalaisen kahdella wazarin arvoisella heitolla. Finaalin hän hävisi azerbaijanilaiselle saatuaan kolme varoitusta, mutta Suomeen tuomiseksi kamppailun tuloksena EM-hopeaa.

Tom Pahlman (Hontai Judo) osallistui yhdistettyyn sarjaan M8 alle 60kg – M9 alle 66kg. Sarjassa oli yhteensä neljä osanottajaa. Sarjaan osallistunut moldovialainen oli mm voittanut vuoden 2021 veteraanien Maailman-mestaruuden ja vuoden 2018 veteraanien EM-kultaa. Muut sarjaan osallistuneet olivat ranskalainen, jolla oli pronssimitali vuoden 2019 EM-kilpailuista  ja tuntemattomampi saksalainen. Yhdistetyssä sarjassa Pahlman oli vastustajiaan 4 – 8 vuotta vanhempi ja keskimäärin 4 kg painavampi, kuin muut sarjaan osallistuneet. Tom hävisi moldovalaiselle kahdella heitosta tulleella waza-arilla (Ippon). Ranskalainen sai heitettyä suomalaisen yhdellä waza-arin arvoisella heitolla. Saksalainen joutui kuitenkin taipumaan Pahlmanin käsittelyssä kahden waza-arin tappioon, joista toinen tuli heitosta ja toinen sidonnasta. Sarjan voitti moldovalainen ja Suomeen lopulta pronssia.

Pahlman kommentoi yleisvaikutelmaa kilpailusta seuraavasti:

”Kilpailu oli erittäin hyvätasoinen, vaikka osaanottaja määrä oli kolmannes siitä mitä se normaalisti on. Osanottajamäärä jäi pieneksi Covid19-viruksen vuoksi. Sairastumiset ja koronakuplan edellyttämät lisäkustannukset, testit ja lisäpäivät kilpailuhotellilla karsivat osallistujamääriä. Silti kuplajärjestelmä ei kuitenkaaan käytännössä toiminut kilpailupaikalla, joten hotellisssa ja kaupungissa pystyi liikkumaan vapaasti.”

Artikkelin kuvat: EJU/Gabi Juan