Veteraanien judon Euroopan Mestaruuskilpalut ovat 2.6.-5.6.202 Kreetan saarella, Heraklionissa  Kreikassa.

Suomesta arvokilpailuihin osallistuu kolme veteraanijudokaa:

Pasi Laurèn (Tampereen Judo)  M5, alle 73 kg

Toni Bäckman (Hangon Hyrskyt) M3, alle 81 kg

Tom Pahlman (Hontai Judo) M9, alle 66 kg.

Laurén ja Pahlman ottelevat torstaina 2.6. ja Bäckman perjantaina 3.6.

”Kaikki suomalaiset judokat lähtevät EM-kilpailuun tavoitteella saavuttaa vähintään pronssimitali EM-kisoista”, toteaa veteraanijudon vastaava Tom Pahlman. Alla on Pahlmanin kokoama urheilijaesittely kilpailuun lähtevistä judokoista.

Kilpailijoita tapahtumaan on ilmoittautunut 236 ja osallistujat edustavat 31 eri kansallisuutta.

Voit katsoa otteluita livenä Kansainvälisen Judoliiton (IFJ) sivuilta täältä.

Suomen joukkueen esittely

Tom Pahlman edustaa Hontai Judoa ja ikäkatergoria M9 tarkoittaa 70-74-vuotiaita. Hän ottelee painluokassa alle 66 kg ja on eläkkeellä oleva diplomi-insinööri.

 

Mikä on judo- ja kamppailuhistoriasi Tom Pahlman?

”Aloitin judon harrastamisen 1968 Polyteknikkojen Judokerhossa. Olen FinnDai Ry:n perustajajäsen (perustamisvuosi 1971). Kilpailin aktiivisesti 1970-luvun alussa. Palasin kilpailutatamille 2000-luvun alussa. En ole harrastanut muita kamppailulaijeja.”

Pahlman on kilpaillut yleisten sarjojen SM-kilpailuissa 1970-luvulla, mutta hän aloitti veteraanikilpailut 2000-luvun alussa. Pahlman osallistui veteraanien EM-kilpailuihin ensimmäistä kertaa vuonna 2007 ja vuodesta 2014 alkaen hän on ollut aktiivinen veteraanijudon EM- ja MM-kilpailujen osallistuja, jolla on kaapissaan jo yhteensä kuusi arvokisamitalia. Omiksi vahvuuksikseen hän nimeää taisteluhengen, periksiantamattoman asenteen ja hyvän kunnon. Tulevista EM-kilpailuista hän odottaa hyviä otteluita ja tavoittelee mitalia.

 

Kuka olet Pasi Laurén ja millainen judohistoria sinulla on?

Pasi Laurén Tampereelta ja edustan Tampereen Judoa. Kilpailen veteraanisarjassa M5 alle 73 kg. Siviiliammatiltaan olen lääkäri. Aloitin judoharrastuksen 9-vuotiaana ja nuorena treenasin myös aikidoa, karatea ja taijia.

Pasi Laurén on edustanut Suomea Atlantan olympialaisissa vuonna 1996 ja hänellä on viisi Suomen Mestaruutta (1990-1995). Vuonna 1995 hän saavutti pistesijan yleisten sarjojen EM-kilpailuissa. Voit lukea lisää Laurénin saavutuksista Judoinside -sivuilta täältä tai Wikipediasta täältä. 

Omiksi tämän hetken vahvuuksina Laurén näkee 20 vuoden judotauon jälkeen kokemuksen ja ymmärryksen. Hän toivoo, että saa hauskoja otteluita ja säilyy ilman loukkaantumisia. Laurén toteaa, että kilpailuvietti jäi olympialaisiin, vaikka miehen otteita syksyn 2021 veteraanien SM-kilpailuissa seuranneet pystyvät todistamaan, että viimeiseen hetkeen taistellaan.

 

Kuka on Tony Bäckmanin, jonka nimi on vilahdellut viimeisen vuoden aikana useammissakin judouutisissa?

Olen Tony Bäckman, ja edustan monilajisseura Hangon Hyrskyt Tsukuria, sarjani on M3 -81kg ja olen siviiliammatiltani paloesimies. Oma kamppailu-urani alkoi judon parista 1991-1997, joka oli tuolloin ainoa aktiivinen kamppailulajini. B-nuorissa minulla on kaksi SM-mitalia, joista parempi hopeaa. Vuosina 2005-2006 palasin hetkeksi judon pariin ja nyt olen tehnyt jälleen uuden comebackin 2021. Backman onkin kilpaillut ahkerasti viimeisen vuoden aikana ja saavutanut arvokisametallia seuraavista kilpailuista:

  • Veteraanien SM-kultaa 2021 ja 2022
  • Ne-waza SM-kultaa omassa painoluokassa ja avoimessa painoluokassa
  • Veteraanien Pohjoismaiden mestaruuskultaa 2022

Bäckman on kilpaillut myös muissa kamppailulajeissa mitaleille:

Lukkopaini 1998-2011, 3 SM kultaa ja EM pronssi

Brazilian jiu-jitsu 1999->

10 x aikuisten SM 1, 3 x aikuisten EM 1, Aikuisten MM 3 (2006), Aikuisten Asian Open 1 (2008), Joukkue SM 1, 3 x Veteraanien SM 1

Bäckman toteaakin omaksi vahvuudekseen mattokamppailun. Hän lähtee innostuneena haastamaan ja voittamaan kansainvälisillä tatameilla vastustajiaan ja toteaa, että tavoitteeena on EM-kulta!

Menestystä kilpailuihin koko joukkueelle!

Artikkelin kuvat: judo.fi/Taina ja Risto Saha sekä Kalle Kivieniemi