Ruotsin Lundissa järjestettiin perinteinen Budo Nord Cup, joka kokoaa eri ikäluokkien urheilijoita kamppailemaan paremmuudesta niin Pohjoismaista kuin Keski-Euroopastakin. Vuoden 2019 jälkeen koronatauolta palannut kilpailu veti osallistujia yhteensä 444 peräti 91 judoseurasta ja 13 maasta. Tuliaisina naapurimaasta saatiin myös mitalisadetta.

Osa suomalaisseuroista järjesti tapahtumaan omatoimimatkan, sillä Judoliiton organisoima matka ei toteutunut tänä vuonna. Kaksi suomalaisseuraa nappasi useamman mitalin eli Rovaniemen Koyama, joka oli paras suomalaisseura ja Helsingin Chikara. Mukana oli kuitenkin monia suomalaisia, lupaavia nuoria judokoita valmentajiensa kanssa kokemassa kansainvälisen kilpailun ja leirin tunnelmaa.  Alla on tulostietoja, reissukokemuksia ja kuvia mukana olleilta seuravalmentajilta.

 

Mitalisatoa suomalaisille – osalle urheilijoista myös tuplana

Kilpailutulokset ja sarjakohtaiset tiedot löytyvät Budo Nord Cupin sivuilta täältä.

Otteluiden livelähetyksiä voi katsella jälkeenpäinkin täältä: https://svenskjudo.smoothcomp.com/en/event/6797/livestream

Aikuisten sarjojen mitalistit ovat:

N – 63 kg, kultaa voitti Louna-Lumia Seikkula (Rovaniemen Koyama).

N -70 kg, pronssia Unna Teppo (Rovaniemen Koyama).

Alle 21-vuotiaiden mitalistit ovat:

M -81 kg, pronssia Aleksi Hukkanen (Chikara, HKI).

N – 57 kg, kultaa Riina Myllylä (Chikara, HKI).

N – 63 kg, hopeaa Louna-Lumia Seikkula (Rovaniemen Koyama).

N – 70 kg, pronssia Unna Teppo (Rovaniemen Koyama).

Alle 18-vuotiaiden mitalistit ovat:

T – 52 kg, pronssia Pihla-Maria Seikkula (Rovaniemen Koyama)

P – 81 kg, pronssia Aleksi Hukkanen (Chikara, HKI)

Alle 15-vuotiaiden mitalisti on Totti Pohja, joka otteli poikien alle 46 kg:n sarjassa pronssille.

Onnittelut mitalisteille, mutta myös kaikkille otteluvoittoja napanneille judokoille.

 

Mitä mietteitä Budo Nord Cupin jälkeen seuravalmentajilla?

Chikaran ja Koyaman judokat ylsivät mitaleille tänä vuonna. Mitä tuumaa Jami Hukkanen (Chikara), joka oli mukana tapahtumassa. Miten luonnehtisit kilpailua? Kenelle se mielestäsi sopii?

Hukkasen mukaan kilpailu sopii kaikkien ikäluokkien (U15-aikuiset) judokoille. Hän toteaa, että ajankohta on hyvä kesän arvokisoja varten ja kilpailussa on mahdollisuus saada hyvää ottelukokemusta:

”Meidän urheilijat saivat hyvin matseja: Riinalle tuli 9 ottelua, joista 7 voittoa. Kristoferille 13 ottelua (sijoitus 5.), joista 9 voittoa ja Aleksille 12 ottelua, joista 10 voittoa. Jos ottaa oikeissa arvokisoissa jatkuvasti voittoja, niin sitten tämän kisan taso ei ole hänelle, mutta valitettavasti se ei ole Suomalaisten ”ongelma”, eli kisa on hyvä suomalaiselle judokalle. Minut taso ylätti positiivisesti. Seuramme urheilijat kohtasivat otteluissaan urheiljoita: Ruotsista, Ranskasta, Saksasta, Norjasta, Tanskasta, Hollannista ja Ukrainasta”, toteaa Hukkanen.

Hän lisää, että leirillä oli hyvin väkeä ja tapahtuma oli kohtuuhintainen ja sinne oli helppo tulla. Seurajoukkue lensi Kööpenhaminaan ja matkasi sieltä junalla Lundiin. He majoittuivat keskustan hostellissa, josta pääsi helposti kisa- ja leirihallille. Hukkanen toteaa, että suosittelee tapahtumaa kaikille U13 ja U15 -seuravalmentajille: ”Leirillä oli noin 150 junnua, jotka ottivat oikeasti ranttua. Sitä oli ilo katsella ennen isompien treenien alkua.”

Samoilla linjoilla on myös Tiger Teamin valmentaja Jukka Ojanne (Tampereen Judo), joka vastailee kysymyksiin matkalta treeneihin. Hän toteaa, että kilpailuissa oli paljon erilaisia vastustajia, joista osa oli heikompia ja toiset taas jo todella hyviä judokoita:

”Tapahtuma on erittäin hyvä kaikille kilpailijoille, jotka haluavat kansainvälisiä otteluita. Todella hyvä asia oli, että kaikki pääsi ainakin kaksi kertaa ottelemaan eli oli pitkät keräilyt. Kisapäivä oli myös pitkä pitemmälle kaavioissa edenneille, jolloin tulee kokemusta pitkistä ottelupäivistä, mikä on erittäin tärkeää. Team Tigerin urheilijat olivat tyytyväisiä, kun saivat kovia otteluita ja osa sai erittäin monta ottelua. Lundiin on helppo matkustaa Suomesta ja kustannukset ovat maltilliset. Jokaiselle tulee vähintään kaksi ottelua ja leiri päälle”, valmentaja tiivistää.

Koyaman Tomi Teppo oli jo ehtinyt tavoitettaessa kirjoittamaan kansainvälisiä judokuulumisia Lapin alueen medialle joukkueen onnistuneista edesottamuksista. Voit lukea uutisen myös Koyaman sivuilta täältä. Koyamalaiset toivat yhden kullan, yhden hopean ja neljä pronssia Suomeen, ollen mitalitilastossa sijalla 8. kymmenien judoseurojen joukossa.

Koyamalta Budo Nord Cuppiin osallistui kuuden nuoren joukkue ja kaikki ottelivat omassa, sekä vanhemmassa ikäluokassa. Joukkueessa ottelivat Unna Teppo, Louna-Lumia Seikkula, Lalli Pohja, Saana Hiltunen, Pihla-Maria Seikkula ja Totti Pohja.

Tomi Teppo kertoo kilpailun olleen jännittävä ja mainitsee muun muassa Louna-Lumia Seikkulan, joka otteli alle 21-vuotiaiden että naisten sarjassa edeten molemmissa finaaliin saakka. Tasaiset ottelut venyivät jatkoajalle Ruotsin naisten, alle 63 kg:n mestaria, Ella Anderssonia vastaan. Naisten sarja venyi ennätysmaiseen jatkoaikakamppailuun, jossa molemmat olivat aktiivisia, eikä varoituksia voinut antaa. ”Seikkula sai kuin saikin palomiehen pyörällä pistesuorituksen 14 minuutin ja 44 sekunnin kohdalla ja voitti kultaa. Perjantaina ottelu, jos mahdollista oli vieläkin tasaisempi ja tällä kertaa Seikkula taipui tuomarivaroituksilla hopealle jälleen pitkähkön jatkoajan jälkeen”, kertoo Tomi Teppo.

Ilahduttavaa oli myös muun joukkueen onnistumiset, kuten Unna Tepon, joka otteli pronssille niin naisissa kuin alle 21-vuotiaissa. Pitkään selkävaivojen kanssa kamppaillut Teppo oli tyytyväinen tulokseen ja erityisesti teknisiin suorituksiin, niin pystyssä kuin matossa. ”Nyt vaivat eivät enää haittaa kilpailusuoritusten tekemistä ja se näkyy otteluvoittoina ja tuloksissa myös kovempia vastustajia vastaan, iloitsee Teppo.”  

Moni nuori osallistuja sai ensikokemuksen kansainväliseen kilpailuun ja pääsi testaamaan, miten opitut tekniikat ja kotimaan harjoittelu purevat eri puolilta Eurooppaa tuleviin vastustajiin. Varmaa on, että tapahtuma antaa kipinää kotisaliharjoitteluun.

Budo Nord Cup jatkui kahden päivän leirillä 370 osallistujan voimin 1100 neliön judotatamilla. Leirillä tutustuttiin Tommy Maciaksen ja Lærke Olsenin tekniikoihin. ”Aivan mahtavaa”, totesi Lalli Pohja randoritreenien päätteeksi. ”Täällä on paljon samankokoisia ja ikäisiä kavereita kenen kanssa harjoitella ja pääsee omia kilpakumppaneita testaamaan vielä uudestaankin”, jatkoi Pohja ja matkasi uusien brittiläisten ja tanskalaisten kavereiden kanssa leiriravintolaan lounaalle.

 

Kiitos kuvista haastattelusta Tomi Teppo ja Jami Hukkanen sekä kommenteista myös Jukka Ojanne.