Yläkoululeireillä on innostunut tunnelma, kun nuoret kohtaavat toisensa tatamilla ja sen ulkopuolella.

Jasmine AhoHaastattelussa on yläkoululeirien valmennustiimissä mukana toimiva Jasmine Aho (Lahden Judoseura).

Mitä nuoret odottavat tuleessaan yläkoululeirilla ja millaisilla fiiliksillä yleensä lähdetään kohti kotia?

”Nuoriso odottaa yläkoululeiritykseltä kavereita, judotreenejä, oheisharjoittelua sekä Pajulahden maukasta ja monipuolista ruokaa. Fiilikset olivat jo perjantaina hieman väsyneet, joten kotiinlähtöä odotetaan jo jonkin verran. Yläkoululeiriltä jää uusia kivoja juttuja mitä viedä kotisalille, kuten uudet tekniikat”. 

Mitä hyötyä yläkouluikäisille on yläkoululeireistä?
”Nuoret pääsevät opettelemaan säännöllistä harjoittelua sekä yhdistämään opiskelua ja urheilua. He oppivat urheiluopistoelämää. Leireillä kehitetään monipuolisesti liikunnallisia taitoja sekä monipuolista päivärytmiä urheilun ja opiskelun ympärillä.” 

Minkälaista tukea nuoret tarvitsevat judoliitolta, seuralta, valmentajilta, vanhemmilta ja kavereilta?
”Judoliitto, seura sekä valmentajat jakavat tietoa kisa- ja leirireissuista ja tukevat niiden toteuttamisessa omissa rooleissaan. Vanhemmilla on iso merkitys monen nuoren kuskaamisessa treeneihin sekä esimerkiksi nuoren urheilijan ravinnosta huolehtimisessa. Kavereilla on suuri merkitys treeneissä, sillä toinen tsemppaa toista”.

Mikä on valmentajan mielestä keskeisimpiä tavoitteita nuorten harjoittelussa, valmentamisessa ja onko tasoerot huomattavia näissä ikäryhmissä?

”Monipuolinen harjoittelu on tärkeää tässä iässä se, että kehittää monipuolisesti liikunnallisia taitoja auttaa pohjan rakentamisessa, kun he siirtyvät u18- ja u21- ikäluokkiin. Toki on tärkeää, että nuoret tutustuvat toisiinsa, ja että on myös hauskaa, jotta innokkuus ja mielenkiinto säilyy harjoittelussa.”

Jasmine kertoo, että yläkouluiässä on tarpeellista harjoitella ottamaan vastuuta omasta harjoittelemisesta ja osata tehdä esimerkiksi alkujumpat.

”Tasoeroja osaamisessa on jonkin verran, mutta meillä on hyvä ryhmä, joilla kaikilla on kova into lajia kohtaan ja halu kehittyä eteenpäin. Kaikki voivat treenata keskenään ja antaa toisilleen vastustusta.”

Seuraava yläkouluikäisten kohtaaminen on jo Spring Camp Pajulahdessa pääsiäisenä.

Lue lisää yläkoululeirityksestä täältä.

Tunnelmia leiriltä Jasminen kamerasta:

Yläkoululeiri_nikula