Valmennusvaliokunnan puheenjohtaja Mika Mukkulan kooste judovalmentajien seminaarista luettavissa alta ja höystettynä Isorannan ja Favénin kommenteilla.

Valmentajaseminaari pidettiin onnistuneesti Pajulahdessa 28.-29.12. saman aikaan vuodenvaihteen leirin kanssa. Järjestäjänä olivat yhteistyössä Judoliitto ja judovalmentaja kerho. Seminaarin johtavana teemana oli taito. Kattaus oli monipuolinen, luennoitsijoita oli lajin sisältä ja sen ulkopuolelta. Tiiviin seminaarivuorokauden aloitti luennollaan Timo Rauhala, meritoitunut golf -valmentaja. Timo luennoi valmentajuudesta ja valmentamisen taidosta. Keskustelua ja ajatustenvaihtoa käytiin niin tiiviisti, että esitysmateriaalina ollut aineisto avattiin vasta luennon viimeisellä vartilla. Aleksi Toivonen, entinen vapaaottelun ammattilainen, kertoi kamppailijan polustaan ja haasteista, joita hän kohtasi ammattilaisena singaporelaisessa ammatilaisorganisaatiossa. Kyseessä oli mielenkiintoinen tarina, joka piti otteessaan.

seminaarikuva

Judotaidon opettamiseen valmentajia johdatti Petteri Pohja luennollaan. Petterin teorialuennon antia pureksittiin ja sovellettiin luennon jälkeen tunnin vuorovaikutteisella harjoituksella tatamilla. Harjoituksen jälkeen saunottiin ja nautittiin kerhon tarjoama maukas iltapala virvokkeineen. Saunalta siirryttiin takaisin luentosaliin, jossa Judoliiton valmentajat summasivat kuluneen vuoden ja kertoivat tulevan vuoden suuntaviivoista ja tavoitteista. Vallitsevan tilanteen takia kalenterimuutokset tulevat olemaan enemmän sääntö, kuin poikkeus myös ensi vuoden aikana.

Toisen seminaaripäivän ohjelmasta vastasi Tanskan itävaltalainen päävalmentaja Peter Scharinger. Peter kertoi oman näkemyksensä kansainvälisen judon vaatimuksista ja toimintaympäristöstään Tanskassa. Luennon jälkeen Peterin vetämä harjoitus urheilijoille ja valmentajille sisälsi monipuolisen alkulämmittelyn jälkeen otetaktiikkaa tekniikkaa sekä randoria.

Valmennuksen seminaarin osallistujat

Valmentajat olivat yksimielisiä vastaavien tilaisuuksien tarpeellisuudesta. Kehitysideoita pohdittiin rakentavasti ja hyvässä hengessä. Seminaari on hieno perinne lisäämään valmentajien yhteisöllisyyttä ja tuomaan valmennusarkeen työkaluja. Perinne jatkuu varmasti ensi vuonna entistä suuremmalla osallistujamäärällä, kasvokkain.

Judovalmentajakerhon Manne Isoranta tiivistää omat tuntemuksensa seuraavasti:

”Oikein hyvä kokonaisuus valmentamisesta ja tiivis koulutus. Valmennuksen ytimeen päästiin tutustumaan niin urheilijatarinan kuin huippujen valmentajan kokemusten ja ilmiöiden kautta. Matolla teoriat vietiin sopivan vauhdikkaasti käytäntöön. Tämä koulutus antoi jälleen hyviä työkaluja kokeneellekin (omasta mielestäni) valmentajalla siihen tärkeimpään, arkivalmennukseen nuorten urheilijoiden kanssa. Jokaisen valmentajan tulisi käyttää vuodessa vähintään pari päivää muiden valmentajien kanssa vuorovaikutteiseen itsensä kehittämiseen.”

Valmennuspäällikkö Otto Favén iloitsee, että kaikkien ikäluokkien yhteinen joululeiri onnistuttiin toteuttamaan tiukentuvista koronarajoituksista huolimatta erinomaisesti:

”Leirillä paitsi harjoiteltiin ahkerasti, myös pidettiin perinteeksi muodostuneet ikäluokkien jouluesitykset ennen jouluateriaa. Myös Samurai-cupin lopputuloksissa sarjansa voittaneet saivat viimein palkintonsa”.

Samurai Cupin palkitut

(Kuva: Sami Salonen) Samurai Cupin palkitut on julkaistu aiemmassa uutisessa täällä.

Favén toteaa, että judovalmennuksen seminaari sujui hyvin ja tapahtumassa oli mielenkiintoinen valikoima luennoitsijoita:

”Näkökulmaa valmentamiseen tuotiin myös lajin ulkopuolelta, joten sisältö oli varmasti mielenkiintoinen. Petteri Pohja ja Peter Scharinger keskittyivät vahvemmin itse lajitaidon opettamiseen ja heidän luentonsa sekä käytännön osionsa täydensivät mielestäni erinomaisesti toisiaan”

Eetu Laamanen_web

Artikkelin kuvat Sami Erjansalo. Lataa lisää kuvia seminaarista ja leiriltä täältä.