Syksyn ensimmäiset Judoliiton dan-kokeet järjestettiin 25.9.2021 Oulussa

Tilaisuuden järjestelyistä vastasi Oulun Judokerho Mika Haapalaisen johdolla. Mukana oli yhdeksän osallistujaa seuraavista judoseuroista: Oulun Judokerho, FinnDai, Vantaan Jukara, Meido-Kan ja Kurikan Seibukan. Liittograduoinnin yhteydessä järjestettiin graduoioijakoulutus.

Katso suoritetut dan-korotukset täältä. Korkeimman vyöarvon suoritti Pasi Lind (6 dan) Meido-kanista. Onnittelut kaikille vyöarvoaan korottaneille.

Liittograduointi

Vyökoekomission varapuheenjohtaja Jaakko Saari kertoo tuoreeltaan liittograduoinnin jälkeen seuraavaa:

Pitkän koronatauon jälkeen on päästy takaisin normaalirytmiin graduoinneissa. Oulun liittograduoinneissa näkyi, että kokelaat ovat saaneet valmistautua pitkään vyökokeisiin, jotka olivat pääosin hyvätasoisia ja niitä oli mukava ottaa vastaan. Tästä eteenpäin toivotaan, että pystytään pitämään graduointeja normaaliväliajoin ja seuraava on jo Jyväskylässä joulukuussa. Tervetuloa sinne kaikki, joilla on graduointi odottamassa.”

Vyökokekomission Maarit Kallio kertaa, että korona-aikana on päästy järjesteämään vain kaksi vyökoetta ja graduointikoulutusta. Hakemusmäärät ovat jääneet koronasta johtuen normaalia pienemmiksi, mutta hyväksyttyjä hakemuksia on kuitenkin melko paljon entisestään. Seuraaviin vyökokeisiin Jyväskylään odotetaankin runsasta osanottoa ja myös graduoijakoulutuksille on tilausta, vaikka graduointioikeuksien voimassaoloa on jatkettu vuoden 2021 loppuun saakka henkilöillä, joiden graduointioikeuksien voimassaolo olisi päättynyt tänä vuonna.

Graduointitilaisuuksia varten Maarit Kallio antaa vinkkejään ja kannustaa valmistautumaan huolella tulevaan vyökokeeseen:

”Monella vyökokeen harjoittelussa painottuu kataharjoittelu, mutta sen lisäksi pitää muistaa varmistaa, että omat lempitekniikat ovat monipuolisesti kunnossa ja kaikki muutkin tekniikat pystyy pyydettäessä esittämään sekä pystyssä että matossa. Kannattaa myös miettiä, miten tekniikoita olisi järkevä opettaa. Mitä korkeammasta vyöarvosta on kyse, sitä laajempaa osaamisen tulisi olla”, Maarit toteaa.

Graduointikoulutus Oulussa 25.-26.9.

Oulussa liittograduointien järjestelyistä ja graduointikoulutuksista vastannut Mika Haapalainen täydentää viikonlopun antiaan seuraavasti:
”Puramme graduointikoulutettavien jonoa vielä tälle vuotta Jyväskylässä joulukuussa. Graduointikoulutuksessa painotetaan perusasioiden (graduointikäytänteet ja graduointisäännöt) lisäksi käytännön asioita kuten graduointien arviointia ja vyökokeen järjestämistä erilaisille ryhmille. Seuran tulee huolehtia, että kokeisiin hakeudutaan, kun kokelaat ovat valmiita siihen ja täyttävät haettavien vyöarvojen mukaiset vaatimukset asianmukaisella tasolla. Myöskin aktiivikilpailijoiden tulee suorittaa vyöarvoja ajoissa, että järjestelmä pysyy oikeassa, joten heitä tulee kannustaa ilmoittautumaan graduointeihin.”

Pohjois-Suomen vauhdikkaasti alkanut syyskausi jatkui yhteisellä tehostamispäivällä sunnuntaina. Leiri kokosi samalle tatamille peräti noin 90 judokaa alueen judoseuroista järjestävän seuran lisäksi mukana olivat Kajaanin Judokerho, Vihannin Judokerho, Kemin Kita-kan ja Koyama Rovaniemeltä bussikyydillä.

Randori Oulun alueleiri
Pohjois-Suomen aluepäällikkö Tuomas Narva kertoo, että tunnelma oli katossa, vaikka treenattiin tosissaan. Pienempien ryhmässä pääpaino oli kamppailuopetuksessa mm. pelien kautta ja isojen ryhmässä keskityttiin randoriin. Väliajoilla käytiin syömässä omia eväitä tai ruokailemassa lähialueella. Ruokailujen jälkeen väki pääsi ulkoilemaan ja etenkin pienemmät temmeltämään tatamilla isompien kerätessä voimia seuraaviin otteluharjoituksiin. Pohjois-Suomen alueyhteistyöstä seurojen kesken Narva tiivistää tuntemuksiaan judon superviikonlopun jälkeen seuraavasti:
”Alueen yhteistyö on hyvällä mallilla. Meidän on helppo olla yhteydessä koko alueeseen Whatsappilla ja sähköpostilla. Alueella on paljon aktiivisia vetäjiä sekä vanhempia, jotka ovat valmiita reissaamaan ja viemään nuoria judotapahtumiin. Tämä onnistunut, koronan jälkeinen tehostamispäivä osoitti, että nyt ollaan valmiita judotapahtumiin. On helppo järjestää jatkossakin kisoja ja leirejä, kun tiedetään, että porukkaa tulee paikalle.”
Artikkelin kaikki kuvat: Tuomas Narva – Mikäli haluat kuvia tapahtumasta ota yhteys: narvatuomas@gmail.com 
Lisätietoa eri alueiden judotoiminnasta voit lukea täältä.
Pohjois-Suomen alueleiri 25.-26.9. Tomi Teppo Jaana Ronkainen ja Jorma Korhonen