Suomen kaikkien aikojen menestyksekkäimmän naisjudokan OJK:n Jaana Ronkaisen (6. dan).  ura sai hienon huomionosoituksen, kun hänet nimettiin 26.1.2014 järjestetyssä urheilugaalassa Pohjois-Pohjanmaan Urheilun Kunniagalleriaan. Myös Oulun Judokerho palkittiin tapahtumassa lasten ja nuorten Tähtiseura-kannustusstipendillä. Edelleen aktiivisesti judon parissa mukana oleva Jaana oli otettu saamastaan kunniasta ja kiitti koskettavassa ja lämminhenkisessä puheessa omaa perhettään ja erityisesti äitiään: ”Monta kertaa tulin kisareissulta kotiin maani myyneenä, turpiin saaneena ja erittäin kiukkuisena. Äiti ei silloin kysellyt liikoja, vaan saattoi ehdottaa, että no, hierotaanko vaikka jalkapohjia. Äiti ei käynyt koskaan katsomassa yhtäkään minun judo-otteluani, koska jännitti niin paljon. Mutta hän on täällä tänään. Kiitos äiti!”

Euroopan huipulta opettajaksi ja puuhanaiseksi Ouluun

Jaana Ronkaisen kilpaura on vertaansa vailla. Hän aloitti judon 12-vuotiaana nähtyään televisiossa judosta kertovan ohjelman ja saatuaan serkultansa lainaan tämän vanhan judogin. Ensimmäinen Suomen mestaruus irtosi vuonna 1981 Jaanan ollessa vain 16-vuotias. Suomen mestaruuksia kertyi sittemmin kaikkiaan kymmenen eri painoluokissa. Mitaleja ja menestystä tuli myös Pohjoismaiden mestaruuskisoissa, Ranskan, Britannian ja Saksan avoimissa, Fukuokan turnauksessa sekä opiskelijoiden maailmanmestaruuskilpailuissa. Jaanan parhaisiin saavutuksiin lukeutuu EM-pronssi vuodelta 1982 Oslosta ja EM-hopea vuodelta 1988 Pamplonasta. Komean uran kruunasi Euroopan mestaruus vuoden 1989 kotikisoissa Helsingissä, jolloin Suomen joukkueesta kultaa voittivat myös Jorma Korhonen ja Juha Salonen. Tähän judon EM-kultamitalistien joukkoon liittyi mukaan Martti Puumalainen 34 vuotta myöhemmin – Jaana Ronkaisen seuratessa finaalia paikan päällä Montpellierissä yhdessä judoystäviensä kanssa.

Kilpauran jälkeen, joka päätyi vuoden 1992 EM-kisoihin, judo on pysynyt vahvasti osana Jaanan elämää. Omassa kasvattiseurassaan Oulun Judokerhossa Jaana on ollut mukana monenlaisissa tehtävissä yli kolmen vuosikymmenen ajan. Tällä hetkellä Jaana toimii OJK:n hallituksen puheenjohtajana, vetää junnujen peruskurssia ja käy aktiivisesti myös omissa harjoituksissa kuntojudo-ryhmän mukana. Jaana on tuttu näky seuran talkoissa, kilpailuissa, leireillä ja kaikissa judoon liittyvissä tapahtumissa Oulussa ja ympäri Suomen. Omien lastenlasten kanssa myös perhejudo on tullut tutuksi.

Arvostava ja läsnäoleva lasten ja nuorten valmentaja

Lasten ja nuorten valmentaminen on Jaanan sydäntä erityisen lähellä. Tärkeimmäksi opiksi Jaana nostaa sen, että itseensä ja omaan tekemiseensä täytyy uskoa. Menestymisen eteen täytyy olla valmis tekemään töitä säännöllisesti, pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti. Myös perusasioiden täytyy olla kunnossa ja niitä voi hioa huippuunsa randoreissa. Kansainvälinen taso on kova, ja tie aina huippujudokaksi asti vaatii niin nopeutta, voimaa kuin kestävyyttä ja judotaitoa sekä ennen kaikkia valtavan paljon tahtoa. Jaanalle judo on ollut aina paljon enemmän kuin pelkkää urheilua. Se on ollut kokonaisvaltainen elämäntapa, jossa judolle ominaiset piirteet kuten nöyryys, maanläheisyys sekä muiden ihmisten arvostaminen ja auttaminen on läsnä. Näitä piirteitä Jaanassa kuvastaa hyvin seuraava esimerkki: urheilugaalan jälkeisenä päivänä yhteen judoryhmään tarvittiin vetäjää, vakituisen vetäjän ollessa estynyt tulemaan paikalle. Whatsapp-ryhmässä eräs vanhempi kyseli, että onko lauantaina normaalisti treenit. Jaana vastasi: ”On normisti. Jaana-mamma tulee tuuraamaan!”

 

Kirjoittaja:

Elina Saarinen / OJK