Valtteri Olin otti vakuuttavan voiton MM-kilpailuiden avausottelussa, ennen kuin joutui taipumaan italialaiselle EM-mitalistille tiukassa jatkoaikaottelussa.
(Kirjoittaja Tommi Valtonen, Nummelan Judo)

Keravan Bodonoksen Valtteri Olin aloitti urakkansa vuoden 2022 judon MM-kilpailuissa kohtaamalla Costa Rican Julian Sanchon, joka majaili maailmanrankingin sijalla 89. Kilpailuihin lähdettäessä Olinin oma rankingsijoitus oli 97, joten ottelijat olivat ranking perusteella hyvin samanlaisissa lähtökohdissa.

Ottelu alkoi hieman tunnustellen ja vaikka Olin yrittikin tuttuun tyyliin pitää yllä kovaa tempoa, ei ensimmäiseen kahteen minuuttiin nähty pistesuorituksia. Kova tempo verotti kuitenkin Costa Rican miehen voimia, joka johti lopulta varoitukseen. Kun vastustaja joutui hieman avaamaan peliä, iski Olin heti hienolla ipponseoinage käsivarsiheitolla wazarin arvoisesti. Vain minuuttia myöhemmin seoinage puri uudelleen ja Olin nappasi toisen wazarinsa, edeten vakuuttavasti toiselle kierrokselle.

Toisella kierroksella vastaan asettui Italian Giovanni Esposito, joka voitti hopeaa vuoden 2022 EM-kilpailuissa. Valtteri taisteli hyvin koko ottelun ja oli reilun puolentoista minuutin jälkeen yllättää tämän jälleen seoinagella. Italialainen kuitenkin liukui heitosta mahalleen, eikä pisteitä näin ollen tuomittu. Ottelu eteni tasaisissa merkeissä jatkoajalle asti, mutta loppujen lopuksi italialaisen aktiivinen tyyli, jossa yritettään paljon, mutta ei välttämättä hyvin oli Olinille vielä liian haastava. Jatkoajalla tuomittu kolmas passiivisuusvaroitus tarkoitti sitä, että keravalaisen saldoksi kertyi yksi voitto ja yksi tappio.

Samassa sarjassa otteli myös Gambiaa edustava, mutta Suomessa syntynyt ja Helsingin Meido-Kania seurajoukkuetasolla edustava Faye Njie. Njie kuitenkin hävisi ensimmäisen ottelunsa wazarilla Tashkentiläisen kotiyleisön suosikille Murodjon Yuldosheville.

Sarjan kultaa voitti Mongolian Tsend-Ochir Tsogbaatar, joka kukisti finaalissia Japanin Soichi Hashimoton. Pronssit menivät Brasilian Daniel Cargninille ja Azerbaidzanin Hidayat Heydaroville.

Olin ja Draksic tyytyväisiä päivän otteluihin

Olin itse oli tyytyväinen ottelemiseensa, vaikka ei lopputulokseen: ”Hyvä valmistautuminen ja pitkät leiripätkät ulkomailla olivat kehittäneet fyysistä kuntoa. Toisen kierroksen tappio italialaiselle oli harmittava, mutta ottelu itsessään ei ollut huono. Mukaan olisi pitänyt saada enemmän avauksia ja rytminvaihdoksia. Vaikka tulostavoite ei kisoissa täyttynyt, oli hyvä nähdä, että kehitystä on tapahtunut”.

Suomen maajoukkueen päävalmentaja Rok Draksic oli tyytyväinen Olinin edesottamuksiin: ”Olin hieman huolestunut Valtterin ensimmäisestä vastustajasta, sillä tiedän Costa Ricalaisen harjoittelevan Japanin huippuyliopistojoukkueen kanssa. Valtteri kuitenkin hoiteli ottelun hienosti ja noudatti taktiikkaa täydellisesti. Todella hieno voitto ensimmäisissä MM-kilpailuissa. 
 
Rok, kuten moni myös kotikatsomoissa ihmetteli toisen ottelun varoituslinjaa: ”Toisessa ottelussa uskoin Valtterin mahdollisuuksiin, vaikka hän olikin altavastaaja. Yksi varoitus meni mielestäni väärin, eikä italialainen päässyt missään vaiheessa lähelle pisteitä Valtterista. Tämä on kuitenkin nykyjudon trendi ja koska Valtteri ei pystynyt olemaan tarpeeksi aktiivinen, sai italialainen lopulta ajettua myös kolmannen varoituksen. Tiedän kuitenkin, että Valtteri tulee vielä vahvempana seuraaviin kilpailuihin”.