Martti Puumalaiselle (Meido-Kan, HKI) tappio avausottelussa MM-kisojen päätöspäivänä Tashkentissa pidettävien MM-kisojen viimeisenä yksilösarjojen päivänä oteltiin raskaat painoluokat miehissä sekä naisissa.

(Kirjoittaja Esa Korkia-aho, Meido-kan)

Martti Puumalaisen avaus vastustajaksi arpa toi Tsekin Krpalekin, jolla on arvokisamenestystä enemmän kuin ”laki sallii”:  2 x olympiakultaa, 2 x MM-kultaa, 3 x EM-kultaa, 2 x MM- pronssia vain muutaman mainitakseni. Hallitseva olympiavoittaja kohtasi Martin myös Zagrebissa ja silloin voittajana matolta asteli Martti.

Ottelun kulku

Tiedossa oli jo ennakkoon jännä matsi. Krpalek on tunnetusti hyvä matossa ja saikin Martin kerran aika pahannäköiseen mattomyllyyn, mutta Martti puolusti hienosti. Pystyssä Martti piti ohjia Krpalekia hieman paremmin ja Tsekkiä varoitettiin jo otteiden välttämisestä. Martilla oli hyvä paikka sodelle, mutta ei onnistunut siinä kuitenkaan pisteiden arvoisesti. Tiukka matsi eteni lopulta jatkoajalle eli Golden scoreen. Krpalekilla oli tuolloin alla yksi varoitus alla. Jatkoajalla Martin pieni virhe kostautui, josta kokenut moninkertainen arvokisamitalisti käänsi itselleen niukan waza-arin yoko sutemi wazalla, ja eteni näin seuraavalle kierrokselle. Martin hyvä taistelu ei nyt kantanut yhtä matsia pidemmälle.

Yllättävä mitalikolmikko

Raskaan sarjan lopullinen tuloslista oli jopa hieman yllättävä. Siinä ei ranking-sijoitukset tai vanhat mitalit painaneet paljoa. Viidestä ykkössijoitetusta kolme (Okhpuu, Spijkers, Silva) lähti jo alussa laulukuoroon. Sama kohtalo koitui myös Krpalekille. Ykkössijoitettu Rakhimov hävisi pronssimatsin Tushisvilille, joka oli kakkossijoitettu. Martti voitti myös tämän päivän kuubalaisen mestarin Zagrebin Grand Prix -turnauksessa aiemmin tänä vuonna, joten on täysin realistista, että Marttikin voidaan nähdä arvokisamitaleilla jonain päivänä. Maailmanmestariksi itsensä kamppaili Kuuban Andy Granda, hopealle Japanin Tatsuru Saito. Pronssia ottelivat Georgian Guram Tushishvili ja Korean Minjong Kim.

Tuloskaavio löytyy täältä: https://live.ijf.org/wc_sen2022/brackets 

Urheilijan ja valmentajan kuulumiset Tashkentista

Rok ja Martti kertoivat tunnelmistaan, kunhan olivat hetken sulatelleet kirvelevän tiukkaa tappiota. Martti kommentoi seuraavasti:

“Tiukka matsi ja yhden virheen tein. Mun mielestä matsi oli mun tekemistä Golden scoreen asti. Yhteen aloitukseen menin vähän huonoon otteeseen ja ajattelin, että otetaan fifty-fifty tää. No ei se Krpalek turhaan ole kaksinkertainen olympiavoittaja,maailmanmestari ja 3 x euroopanmestari. Sille riitti se yksi paikka. Itsellä oli myös yksi hyvä
paikka sodelle, mutta en siitä pystynyt matsia ratkaisemaan. Täytyy sanoa, että olen pettynyt. Kroppa tuntui siltä, että mahikset on vaikka mitaleille asti. Ei puuskuttanut yhtään kun siirryttiin jatkoajalle. Yhden virheen tein ja tällä tasolla se yksi on liikaa. Takaisin sorvin ääreen työtä tekemään ja katseet kohti ensi vuoden Dohan MM-kisoja.”

Rok Draksicin palaute päivästä sisälsi seuraavaa:

”On aina vaikeaa sanoa oikein mitään kun on juuri hävitty, mutta Martti otti hyvän matsin. Tiesin jo ennakkoon, että hän pystyy ottamaan hyvin Krpalekia vastaan. Pienet asiat kuitenkin ratkaisevat ottelun voittajan. Martti teki yhden virheen jatkoajalla ja se maksoi hänelle paikan seuraavalla kierroksella. Tulos ei johtunut siitä, ettemme olisi olleet valmiita, tai ettemme olisi fyysisesti tai teknisesti kunnossa. Hävisimme pienten virheiden takia ja ne maksavat voiton ottelusta. Olimme aamulla todella keskittyneitä tulevaan. Jätimme kuitenkin hyvän vaikutelman tekemisestä. Tärkein kisa on nyt takana Tulos ei ollut se mitä halusimme, mutta uskon ja toivon, että tulos paranee tulevissa kisoissa.”

Kuva: Krpaklek vs Puumaleine. Kuvaaja: EJU/Gabi Juan (vapaa julkaistavaksi)