Nuori judokomeetta Pihla Salonen (Porin Fudoshin) otteli junioreiden (U21) Euroopan mestariksi naisten alle 52 kg:n painoluokassa Prahassa 15.9.2022. Hän kukisti finaalissa hallitsevan maailmanmestarin, Chloe Devicotorin (FRA).

Salonen kommentoi mediahumun keskeltä voitokasta ottelupäiväänsä:

”Euroopan mestaruus merkitsee sitä, että se työ, mitä oon tehnyt näkyi äsken, että jotain asioita on tehty oikein. Kyllä EM-voitto merkitsee aika paljon. Saa luottoa seuraaviin kisoihin ja harjoitteluun.”

Portugalissa asuva ja siellä Coimbran judoseurassa João Neton päivittäisvalmennuksessa harjoitteleva Salonen kuvaa ottelupäiväänsä seuraavasti:

”Tänään lähdin ottelemaan yksi matsi kerrallaan ja keskityin hyvin jokaiseen, enkä miettinyt ketä tulee seuraavaksi tai mikä mahtaa olla seuraava ottelutilanne. Elin hetkessä. Valmentajat toimivat todella hyvin yhteistyössä ja saumattomasti niin, että kaikilta sain toisiaan tukevia ohjeita”.

Valmentajilla Pihla tarkoittaa Judoliiton valmennuspäällikkö Jaana Jokista, Netoa ja omaa isäänsä Sami Salosta, joka antoi ohjeita Suomesta käsin ottelupäivän aikana.

”Muutin hiljattain Portugaliin ja tiedän, että se on ollut hyvä valinta.” 

Samaa mieltä on myös Jokinen, joka toteaa, että arkityö on tehty Portugalissa ja ratkaisu on ollut Salosen kannalta juuri oikea. Itse aikanaan Suomea olympialaisissa edustanut Jokinen kehuu Salosta:

”Huikea kilpailupäivä oli. Matsit olivat taattua Pihlaa eli isoja heittoja ja vähän riskilläkin oteltuja. Tänään Pihla on Euroopan mestari ja ollaan kaikki tosi iloisia hänen puolestaan.”

Kilpailupäivä sisälsi viisi ottelua, joista kaikista voitot. Salonen teki ison päivätyön. Hän lähettää vielä lämpimät kiitokset isälleen:

”Isä on luottanut ja kannustanut aina minua ja uskonut minuun. Ilman isää tämä voitto ei olisi ollut mahdollista.”

Salonen aikoo juhlistaa Euroopan mestaruutta laadukkaalla ravintola-aterialla ja suuntaa viikonloppuna takaisin Portugaliin, jossa hän aloittaa portugalin opinnot yliopistossa ja palaa arkityöhön tatamille.

Lue uunituore artikkeli ja Pihlan haastattelu myös Euroopan Judounionin (EJU) sivuilta täältä.

Voit katsoa Pihlan otteluvideot Kansainvälisen Judoliiton sivuilta täältä.

Laiholle ja Kanevetsille otteluvoitot

Torstaipäivän toinen kamppailija oli alle 57 kg:n sarjassa otellut Venla Laiho (Nummelan Judo), joka nappasin avausottelussaan voiton. Seuraavassa ottelussaan suomalainen kärsi tappion hollantilaista sarjavoittaja Julie Beurskensia vastaan, joten jatko-otteluita ei tällä kertaa tullut. Venlan ottelut näet täältä.

Lauantaina Tikkurilan Judokoiden Artur Kanevets otteli miesten alle 90 kg:n painoluokassa. Avausottelussa Artur kohtasi sarjansa kakkossijoitetun, Ranskan Mitrovicin. Jatkoajalle edennyt ottelu ajassa 4:14 päättyi Arturin waza-arin arvoiseen suoritukseen. Toisella kierroksella Azerbaidzanin Ismayil Zamanov käänsi 0-0 tilanteessa Arturin hyökkäyksen itselleen 10 pisteen arvoisesti (otteluvideo). Näin Arturin ottelupäivä päättyi kirvelevään tappioon azerin edeten lopulta pronssimitalistiksi.

 


Salosen palkintokuva vapaasti julkaistavissa: EJU/Carlos Ferreira

Kuva: EJU/Carlos Ferreira