Pihla Salonen (Porin Fudoshin) vastasi Suomen Judoliiton joukkueen parhaimmasta saavutuksesta viikonloppuna Espanjan Malagan European Cup -turnauksessa kamppaillen voiton pronssiottelussaan. Pihla Salonen otteli naisten alle 52 kg:n painoluokassa voittaen viisi ottelua ja häviten vain yhden poolinsa finaalissa. Junioreiden EJU Cup -turnaukset ovat osa Kansainvälisen Judoliiton (IJF) maailman kiertuetta, joten tapahtumassa on osallistujia eri maanosista.

 

Vauhdikas päivä vaati kovaa kuntoa

Ensimmäisessä ottelussaan Salonen kohtasi Hollannin Renske Wekkingin, jonka voitti Ipponilla, kun ottelua oli käyty noin kolme minuuttia. Seuraavalla kierroksella kaatui Romanian Florina Badiceanu. Salonen kommentoi, että tämä ottelu oli hänellä päivän haastavin, koska vastustaja oli aggressiivin ja hänen ottelutyylinsä suomalaiselle uusi. Tästä huolimatta Porin myrskyaalto kerrytti vastustajan varoitustiliä ja nappasin lopussa täydellisen pistesuorituksen.

Suomalaisen kolmas ottelu oli neljännesfinaali Espanjan Ariane Toro Soleria vastaan. Tiukka ottelu eteni jatkoajalle saakka Toro Solerian kahden varotuksen kera, mutta Pihlan epäonneksi hän sai käännettyä voiton itselleen 10 pisteen suorituksella. Tästä seurasi se, että Salonen lähti kirimään kohti pronssiotteluaan keräilyvoittojen kautta.

Ensimmäiseen keräilyotteluunsa hän sai vastustajakseen Saksan Lara Matilda Jetterin, jonka suomalainen voitti noin 2,5 minuutin kamppailun jälkeen. Seuraavassa ottelussa kaatui puolestaan maailman rankingin 26. sijalla oleva Espanjan Laura Comez Antona Ipponilla ennen kuin ottelu ehti edes kunnolla alkaa. Tämä tiesi Saloselle pronssiottelua. Päivän nousujohteinen suoritus ja vahva taistelutahto tiesivät jo ennakkoon hyvää.

 

Saloselle pronssia 

Vastaansa pronssiotteluun Pihla Salonen sai Ranskan Nawel Abdelkrimin. Ottelun alkupuolella Nawel sai varoituksen, mutta ratkaiseva suomalaisen voitto tapahtui, kun ottelua oli käyty alle kaksi minuuttia. Salonen lunasti odotukset ja voitti Ippon-suorituksella Suomelle pronssia. Hän kommentoi omaa kilpailupäiväänsä seuraavasti:

”Pronssiottelu oli ehdottomasti päivän makein voitto, koska mitali tuli kotiin. Tuntui muutenkin tosi hyvältä otella tänään. Ei tuntunut painonpudotus mitenkään ja kaikki voimat oli mukana. Haluan sanoa myös sen, että täällä oli tosi hyvä ryhmähenki ja tosi hyvä kannustus koko joukkeelta. Tykkäsin tosi paljon! Kaikki valmentajat, kuten Jaana, Eetu ja mun portugalilainen valmentaja sekä isä (Suomesta käsin) tuki mua tosi hyvin. Kaikilla oli hyviä vinkkejä matseihin, mikä auttoi tosi paljon.”

Tiimi Malaga 2022_Pihla Salosen mitali

Kokemuksia Portugalista ja kannustusta kamppailijoille

Pihla Salonen asuu tätä nykyä Portugalissa, jossa harjoittelee yhdessä maajoukkueen kanssa valmentajanaan João Neto, joten on kiinnostavaa, kuulla missä asioissa Salonen kokee kehittyneensä ja miten harjoittelu poikkeaa hänen harjoittelustaan kotimaassa. Pihla vastaa:

”Olen kehittynyt aivan valtavasti otteissa siitä lähtien, kun olen aloittanut harjoittelemaan Portugalissa. Valmentajani João Neto on todella taitava otteiden kanssa. Harjoittelu eroaa siten, että nyt minulla on paljon enemmän judoa ja kovia vastustajia, kuten tuore EM 2. Catarina Costa , joka oli Tokion olympialaisissa 5. Meillä on joka päivä judotreenit yhdessä. Sen lisäksi viikonloppuisin on yhteiset maajoukkueharjoitukset, johon tulee mukaan kaikki Portugalin huiput harjoittelemaan yhdessä.” 

Pihla Salosen terveiset kansainvälisestä judourasta ja menestyksestä maailmalla on, että huipulle pääseminen vaatii paljon töitä ja voittamisen asenteen. Hän muistuttaa, mitä se käytännössä tarkoittaa:

”Sitten kun mennään sinne kisoihin, niin ei ajatella mitään, että toinen on parempi kuin itse, vaan on ajateltava voittavansa, jotta voi saavuttaa tavoitteensa.”

Pihla Salonen toteuttaa omassa tekemisessään tätä perustelemaansa näkemystä, että jos alkujaan jo ajattelee, ettei voi voittaa, niin ei voi voita. Sen sijaan on tärkeää ajatella pystyvänsä voittamaan saavuttaakseen tavoitteen.

Naisten alle 52 kg:n painoluokan tuloskaavio täältä.

 

Judoliiton valmennuspäällikön yhteenveto viikonlopusta

Suomalaisten viikonlopun kilpailu-urakkaa arvioi myös mukana valmennustiimissä nuorten olympiavalmentaja Eetu Laamasen tukena ollut Judoliiton valmennuspäällikkö Jaana Jokinen.

”Oli hienoa koko joukkueelle, että saatiin mitali ja kaksi seitsemättä sijaa, kun Emma Krapu naisten alle 78 kg:n painoluokassa (Vantaan Jukara) ja Venla Laiho (Nummelan Judo) alle 57 kg:n painoluokassa ottelivat sarjassaan sijalle 7. Kokonaisuutena on ihan hyvä tulos. Tänään tuli yksi mitali, mutta vielä parempaankin eli useampaan mitaliin olisi ollut mahdollisuuksia.”

Jokinen kertoo, että lauantaina tuli yksittäisten otteluvoittojen lisäksi tappioita, jotka käydään jokaisen urheilijan kanssa läpi henkilökohtaisesti: ”Jokaisen kanssa katsotaan omat kehityskohteet, jotta päästään kehittymisessä eteenpäin. Tietysti leirille lähdetään haastamaan vastustajia.”