Euroopan Judo Unioni (EJU) myönsi Lauri Maliselle kunnianosoituksen judon EM-kilpailujen yhteydessä olleessa palkitsemistilaisuudessa. Palkinto on kunnianosoitus Laurin yli 30 vuoden mittaisesta työstä Euroopan Judo Unionin lääketieteellisessä komissiossa.

Medical Hanbookin tekijä

Laurin ura judokana alkoi Oulun judokerhossa vuonna 1973. Kokkolaan hän perusti Kokkolan judoveikot mm. Simo Korpiolan kanssa 1976. Kajaanin Judokerhossa hän vaikutti vuosina 1985-1998 ja sen jälkeen Joen Yawarassa. EJU:n lääketieteelliseen komissioon Lauri puolestaan päätyi 1980-luvun puolivälistä. Hän oli EJU:n lääkärinä 1985 Landskronassa naisten EM kisoissa, joista kirjoitti raportin EJUn läääketieteelliselle komissiolle, jota ei ollutkaan olemassa. Se perustettiin nuorten EM kisoissa saman syksynä Delemontissa. Hiukan myöhemmin hänet kutsuttiin EM- komissioon, jossa Malinen on ollut neljän eri presidentin aikana.

”Sain ensimmäiseksi tehtäväkseni tehdä Medical Handbookin, jota komissiossamme olemme ajoittain muokanneet. Erittäin tärkeä on ollut vamma lomakkeen laatiminen ja datan keruu. Tiedämme tarkkaan mitä vammoja kisoissa voi tulla”, Malinen toteaa.

Nykyinen EJU:n ja itseasiassa myös IJF:n lääketieteellinen SOR (Lääketieteelliset Kilpailumääräykset), on pitkälti vielä nykyäänkin perusrakenteeltaan sama, sellaiseksi, kuin se silloin aikoinaan laadittiin. Malinen on tehnyt urauuratavaa työtä kansainvälisessä judossa.

Toimintaa sekä EJU:ssa että IJF:ssä

Mittavalla judolääketieteen urallaan Lauri Malinen on on ollut niin EJU:ssa kuin IJF:n (Kansainvälinen Judoliitto) lääketieteellisen komission puheenjohtajana. Hän on ollut yhtenäistämässä IJF:n ja EJU:n antidopingjärjestelmää. Viimeisimpänä tehtävänään hän on ollut jäsenenä IJF:n Hearing Panelissa, jossa dopingista kärähtänyttä urhelijaa kuullaan. Malisen vastuuulla on ollut niin IJF:ssa kuin EJU:ssa doping-tapausten ja -epäilyjen selvittely.

Aktiivista eläköitymistä

EJU:n lääketieteellisestä komissiosta 1.1.2022 lopullisesti eronnut Malinen aikoo käyttää nyt reissuilta vapautuneen aikansa mukavasti mökkiaskareisiin ja kuluttaa Yawaran tatamia kuntojudoillen pari kertaa viikossa. Aika kuluu myös järjestöissä, puukon taonnassa, kielten, ruuan ja viinien opiskelussa sekä välillä golfatessa.

Rauno Elokiuru jatkaa suomalaisperinnettä

Suomalaisten huippuosaajien taru judoliittojen lääketieteellisessä komissiossa ei päätty Laurin eläkkeelle jäämiseen, sillä IJF:n lääketieteellisessä komissiossa jatkaa liikunta- ja urheilulääketieteen erikoislääkäri Rauno Elokiuru.

Kirjoittaja: Olymiatuomari ja Judoliiton kv-työryhmän jäsen Veli-Matti Karinkanta