Suomen EM-kamppailut päättyivät myös lauantaina tappioon, kun alle 81 kg:n painoluokassa otellut Oskari Mäkinen (Nummelan Judo) kärsi avausottelussaan tappion  Georgian Tato Grigalashvilille 10-0, joka on raivannut tiensä tätä kirjoittaessa finaaliotteluun.

Mäkinen haastoi vastustajaansa ottelun alkupuolella tehokkailla kieppiyrityksillään, mutta tällä kertaa taktisesti taitava WRL:n 2. pääsi kuittamaan heti suomalaisen pienen virheen, täydellisellä pistesuorituksella ottelun puolivälin jälkeen.

Voit katsoa Mäkisen ja Grigalashivilin ottelut tästä videolinkistä:

https://live.ijf.org/eju_sen2022/contest_video/eju_sen2022_m_0081_0041

Viime vuonna alle 23-vuotiaiden EM-kultaa voittanut Grigalashvili on tehnyt vakuuttavaa työtä myös aikuisten arvoturvauksissa yltäen mm. Pariisin Grand Slam- turnauksen hopealle 2021 ja 2022. Finaaliottelussaan, hän kohtaa maailman listan ykkösen eli Belgian Matthias Cassen.

Judoliiton päävalmentaja Rok Draksic kommentoi vielä kilpailua käytäessä Oskarin ottelua seuraavasti:

”Suomalaisten EM-kilpailut ovat nyt ohi. Me kaikki näimme, että Oskarilla oli kova kaavio. Ole silti odotettavissa, että hän pystyy ottelemaan hyvin tämän tasoistakin judokaa vastaan. Siinä tuli vain sellainen pieni virhe, joka kostautui. Olen kuitenkin iloinen, että Oskari pääsi ottelemaan täällä hyvää vastustajaa vastaan EM-kilpailuissa ja saamaan kokemusta tulevia voittoja varten.”

Draksic summaa lopuksi, että suomalaisten osalta tosiaan EM-kilpailut ovat ohi eivätkä ne menneet kovin hyvin tällä kertaa tulosten osalta:

”Suoritustaso menee vielä vuoroin ylös ja vuoroin alas. Toivon, että jatkossa pystymme voittamaan enemmän otteluita ja vakiinnuttamana tason. Nyt urheilijat keskittyvät SM-kisoihin. Sen jälkeen jatkamme kansainvälisellä leirityksellä ja tämän jälkeen jatkuvat taas kilpailut.”

Suomalaisten osalta urakka jatkuu vielä olympiatuomari Veli-Matti Karinkannalla, joka on tuomitsemassa otteluita koko viikonlopun. Hänen tuomariraporttinsa EM-kilpailuista tulee myöhemmin Judoliiton tuomarikomission julkaisemana.

Uudet ikäluokat raivaavat paikkaansa Euroopan huipulla

Sofian EM-kilpailuissa näkyy jo selvästi uuden olympiadin vaikutus siihen, että moni uuden polven judoka on noussut mukaan mitalikamppailuihin. Ukrainan joukkue on osoittanut vahvuutensa sodan keskellä ja moni kilpailija on jopa ylittänyt häneen kohdistuvat odotuksensa. Alle 81 kg:n painoluokassa pronssiotteluissa nähdään myös kaksi urheilijaa  ja perjantaina alle 66 kg:ssa otelleen Luukas Sahan sarjan voittajaksi kamppaili Bogdad Iadov, joka voitti useamman rankingissä ylempänä olleen vastustajansa. Iltapäivällä klo 16 alkavissa mitaliotteluissa tullaan näkemään varmasti jännittävät ottelut. Voit katsoa alle 81 kg:n ottelukaavion täältä. Seuraa tulevia otteluita täältä: https://live.ijf.org/eju_sen2022/live_video

EM-kilpailut jatkuvat vielä tämän päivän mitaliotteluilla ja raskaimpien sarjojen otteluilla vappupäivänä, sunnuntaina. Martti Puumalainen on toipumassa vielä polvileikkauksesta, joten ei osallistu EM-kilpailuihin, mutta näyttää siltä, että SM-kilpailut ovat miehen seuraava kilpailutapahtuma Ideaparkin Bläk Boksissa ensi viikonloppuna 7.-8.5. Lue lisää täältä.