Judon EM-kilpailut ovat käynnistyneet Bulgarian Sofiassa perjantaina 29.4. kevyemmillä painoluokilla ja jatkuvat aina Vappuun saakka eli 1.5. Suomea kilpailuissa edustavat alle 81-kg:n miesten sarjassa Oskari Mäkinen (Nummelan Judo) ja alle 66 kg:n sarjassa Luukas Saha (Riihimäen Judoseura). Mukana valmentajana on Judoliiton päävalmentaja Rok Draksic. Suomen joukkuetta täydentää myös olympiatuomari Veli-Matti Karinkanta (Lempäälän Syokonkan).

EM-urakkansa perjantaina 29.4. aloitti Luukas Saha, joka sai vastaansa Espanjan Adrian Nieto Chinarron D-poolin ensimmäisellä kierroksella. Sarjassa on 33 kilpailijaa. Voit katsoa ottelukaavion täältä: https://live.ijf.org/eju_sen2022/brackets

Sahalle kirvelevä avaustappio espanjalaista vastaan

Luukas Saha aloitti ottelunsa pirteästi. Kamppailu oli lennokasta. Ottelun ratkaiseva hetki koettiin noin minuutin kohdalla, jolloin Nieto Chinarron sai tehtyä waza-arin arvoisen heittosuorituksen suomalaisesta. Suorituksensa jälkeen espanjalainen alkoi välttelemään ottelemista. Hän saikin passiivisuusvaroituksen ja otteluajan lähestyessä loppua oli Sahan tehtävä riskihyökkäyksiä, jollaisesta jäi lopulta oman heittonsa alle sidontaa, mikä päätti ottelun. Suomalaisen pettymys on karvas, sillä vastustaja olisi ollut ihan voitettavissa. Näin uskoi  myös Judoliiton päävalmentaja Rok Draksic aivan viime minuuteille saakka, koska Saha oli otteli vahvasti ja aktiivisesti. 
”Päivä ei mennyt hyvin. Surullinen ensimmäinen waza-ari noin minuutin kohdalla oli ratkaiseva ja muutti kaiken. Uskoin, että Luukas pääsee takaisin peliin mukaan, mutta hän ei päässyt heittämään vastustajaansa, vaikka yritti parhaansa ja teki lopulta viime hetkellä virheen.” 
Tuolla virheellä Draksic tarkoittaa Sahan riskipeliä viimeisessä heittoyrityksessään, jonka seurauksena hän jäi itse heitossa alle ja päätyi vastustajan pitävään sidontaan häviten näin Ipponilla.
Syyn tilanteeseen Draksic arvelee olevan siinä, ettei Sahan viime kuukaudet ole olleet optimaalisia valmistautumisen suhteen, koska harjoituksia on jouduttu soveltamaan niin paljon ranneongelman vuoksi. Hän kertoo, että vasta viime viikkoina Luukas on pystynyt harjoittelemaan judoa normaalisti ja tätä ennen on sopeutettu harjoittelua monin tavoin:
”Vaikka valmistautuminen EM-kilpailuihin ei ole sujunut täydellisesti, niin uskoin silti, Sahan mahdollisuuksiin EM-kilpailuissa. Nyt hänellä on lyhyt lepotauko ja ensi viikonloppuna SM-kilpailut, jonka jälkeen työ jatkuu leirillä Italiassa”, toteaa päävalmentaja.
Voit katsoa Sahan otteluvideon IJF:n sivuilta tästä linkistä.
Mitaliottelut käynnissä
Alle 66 kg:n sarjan mitaliottelut alkavat noin klo 17:00. Mestaruusottelussa ovat vastakkain Ukrainan Iadov Bogdan ja Espanjan Albergto Gaitero Martin. Pronssista kamppailevat:
Elios Manzi (ITA) vs Yashar Najafov (AZE) ja toisessa ottelussa
Baruch Shmailov (ISR) ja Denis Vieru (MDA).
Voit katsoa mitaliottelut tästä linkistä: https://live.ijf.org/eju_sen2022/contest_order
Lauantaina on Oskari Mäkisen päivä

Oskari Mäkinen ottelee lauantaina 30.4. ottelujärjestys ei ole vielä tiedossa tätä kirjoittaessa, mutta kaikki sarjan alle 81 kg:n ottelut kamppaillaan tatamilla 3.  Näet Mäkisen ottelukaavion täältä: https://live.ijf.org/eju_sen2022/brackets

Oskarin ensimmäinen vastustaja on Georgian Tato Grigalashvili C-poolin ensimmäisellä kierroksella.

Voit lukea Judoliiton aiemman uutisen aiheesta täältä: https://judo.fi/2022/04/aikuisten-em-joukkue-sofian-em-kilpailuihin-valittu/

Rok Draksic kertoo, että Oskari Mäkisen valmistautuminen EM-kilpailuihin on sujunut hienosti oman suunnitelman mukaan:

 ”Toivon, että Oskari onnistuu ja pääsee järjestämään vastustajilleen yllätyksen huomenna.” 
Oskari Mäkisen kilpailupäivä alkaa myös klo 9:30. Mitaliottelut ovat klo 16.00 alkaen.

Mäkinen ja Saha EM-kisoihin

Urheilijoilla takana pitkä yhteinen judohistoria

Mäkisellä ja Sahalla on takanaan jo 14 yhteistä judovuotta tatamilla ja arvokisakokemusta kaikista nuorten ikäluokista, josta Mäkisellä myös EM-hopeaa U18 Vantaan kotikisoista ja Sahalla sijoitukset U18 7., U21 7. ja U23 5. Parhaana päivänään molemmat ovat voittaneet turnauksisa kansainvälisiä arvokisamitalisteja, joten Suomen judoväki voi odottaa jännittäviä hetkiä nettilähetysten äärellä, jotka löytyvät Kansainvälisen Judoliiton (IJF) sivuilta täältä:
Bulgaria ja Suomi ovat samalla aikavyöhykkeellä.
Tapahtumaan on ilmoittautunut 361 kilpailijaa 40 eri maasta.