Tampereen Judo järjesti Veteraanien SM-kilpailut Tampere Shiain jälkeen lauantaina 27.11. Päivä alkoi ensin Tampere Shiailla nuorimpien eli alle 11-vuotiaiden lasten sarjoilla ja tapahtuman edetessä osallistujien ikähaarukka laajeni. Tapahtuman  odotettuna kohokohtana olivat veteraanimiesten tiukat kamppailut, joissa oteltiin tosissaan ja itseä säästelemättä. Havaittavissa oli kilpailun riemu pitkän tauon jälkeen ja jälleennäkemisen ilo tatamin äärellä. 

Antti Torkko Tampereen JudoSeuran puheenjohtaja Antti Torkko on helpottunut ja kiitollinen, että tapahtuma saatiin järjestettyä onnistuneesti osallistujaryhmiä ja yleisöä porrastaen. Avin tuoreet kokoontumisrajoitukset huomioitiin järjestelyissä, sillä tapahtumassa edellytettiin koronapassia tai samana päivänä otettua negatiivista antigeenitestin tulosta (pikatesti). Vaikka osa kilpailijoista perui osallistumisensa viime tipassa, niin kokonaisuutena tapahtumassa oli noin 200 osallistujaa, mikä on koronapandemian aikana kunnioitettava määrä.

Iltapäivällä oteltiin myös epidemiatauon jälkeen ensimmäistä kertaa sovelletun judon sarjoissa, jotka alkoivat samaan aikaan Veteraanisarjojen kanssa. Ennen tätä jaettiin huomionosoitukset, joita oli ojentamassa myös Judoliiton puheenjohtaja Esa Niemi. Judoliiton hopeisen ansiomerkin sai Waseda Clubin puheenjohtaja Marko Hiltunen (3 dan) kunnianosoituksena hänen pitkäjänteisestä työstään pienen Uudenkaupungin judoseuran ja sen jäsenten hyväksi. Hiltusen päivän huipensi veteraanien SM-kulta miesten alle 73 kg:n sarjassa.

Aluepäällikkö Reinikainen

Judoliiton puheenjohtaja Esa Niemi ja aluetoiminnan valiokunnan puheenjohtaja Pentti Vauhkonen ”takitti” Pirkanmaan aluepäälliköksi valitun Pekka Reinikaisen (Lempäälän Syokonkan). Reinikaisellakin oli tuplarooli, sillä hän suoritti Tampereella tuomarikoetta yhdessä monen muun tuomarikokelaan kanssa. (Tuomarikokeilaiden kokemuksista tullaan kertomaan myöhemmin lisää.)

Veteraanijudon SM-kilpailut

Tom PahlmanJudoliiton veteraanijudon toiminnasta vastaava Tom Pahlman oli mukana seuraamassa Tampereen SM-kilpailuja katsomosta, koska hän ei voinut itse osallistua kilpailuihin olkapäävamman takia. Mies on ilahtunut siitä, että koronapandemiasta huolimatta saatiin tapahtuma järjestettyä Tampere Shiain yhteydessä, vaikka noin 10 kilpailijaa peruutti tulonsa pääosin koronatilanteesta johtuen. Veteraanien SM-kisoihin osallistui 29 judokaa 24 seurasta, ja heitä oli kolmen maan
kansalaisia. Kilpailijoista oli yksi nainen, joten hän sai kumartaa itselleen kultaa. Virosta kilpailuun osallistui viisi judokaa.

Monessa sarjassa saatiin aikaiseksi kunnon ”äijäväännöt”. Sarjoissa nähtiin huikeita otteluita, koettiin urheilujuhlan tuntua ja ottelijat saivat valtaisia kannustushuutoja yleisössä, kun omasta seurasta tai perheen parista rohkaistiin ylittämään itseään haastavissa paikoissa.

Mikä Tom Pahlmannille jäi päällimmäisenä mieleen tämän vuoden SM-kilpailuista

– Tampereen Judo järjesti hienot veteraanijudokilpailut. Koronatilanteesta huolimatta kilpailussa oli 29 osanottajaa, joista 6 ulko

maalaista (1 Perusta ja 5 Virosta). Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Ensi vuoden Veteraanijudon SM-kisoissa tavoitteena on kaksinkertaistaa tämän vuoden osanottajamäärä siten, että myös naisilla on kunnon ottelut.

Miten luonnehtisit otteluiden ja kilpailijoiden tasoa?

Kilpailun taso oli ihan hyvä, vaikka moni edustusjudoka puuttui loukkaantumisien takia. Sarjan M1-M5, alle 73 kg kilpailijoiden taso oli hyvää kansainvälistä luokkaa.

Mitkä ottelut olivat sykädyttävimpiä?

– Sarjan M1-M5, alle 73 kg tasaiset ja pitkät hyväntasoiset ottelut. Esimerkiksi Kari Tuomennoron (Joen Yavara) monet todella pitkät ottelut, ja Pasi Laurenin (Tampereen Judo) hienot ottelut häntä selvästi nuorempia veteraanijudokoita vastaan.

Mitkä ovat veteraanijudon lähitulevaisuuden suunnitelmat?

Seuraava iso kansanvälinen veteraanijudokilpailu, johon monta suomalaista veteraanijudokaa osallistuu, on Eurometropole Masters Ranskan Lillessä 22.01-23.01.2022. Myöhemmin keväällä 

Pasi Lauren_vs_Tuomennoro

2022 tulee mm. Pohjoismaiden Mestaruuskilpailut ja Veteraanien Judon EM-kilpailut. Ensi vuoden alkuneljänneksellä on veteraanijudoleiri. Odotettavissa on hyviä kilpailuja, mukavia leirejä ja erinomaista seuraa veteraanipiireissä.  

Pahlman kehottaa kaikki veteraanijudokoita kirjaamaan kalenteriinsa ensi vuoden kotimaan judokilpailut, joissa on veteraanisarjoja: Hontai Shiai 26.3.2022, April Shai 9.4.2022 ja Hämeenlinna Shai 23.04.2022.

 

Mikä on viestisi kilpailukärpäsen puraisemille aikuisjudokoille?

 – Harjoitelkaa usein judoa ja ottakaa paljon randoria. Osallistukaa kilpailuihin – ensin Suomessa ja sitten ulkomailla. Ilmoittautukaa kilpailuun jo aikaisessa vaiheessa, ja houkutelkaa myös siten muita mukaan kilpailuun. Älkää kytätkö tuleeko sopiva vastustaja. Jos kaikki tekevät niin, ei kilpailuun tule osanottajia. Seuratkaa myös Judoveteraanien toiminta Facebookissa ja www.judo.fi sivuilla ja Judoliiton kilpailuilmoittautumisia.


Tuloksia ja kuvia (Results and Photos)

Voit vapaasti käyttää mediassa ja judoseurasi sivuilla kuvalinkkien kuvia, mutta mainitse kuvalähde ja valokuvaaja, jotta saamme judolle lisää näkyvyyttä.

Veteraanien SM-kilpailujen tulokset löytyvät Judoshiai -järjestelmästä täältä.

Tampere Shiain ja sen yhteydessä järjestetyn sovelletun judon tulokset löytävät täältä.

Valokuvat Judoliitto/Taina Saha

Veteraanien SM-kilpailujen ottelu- ja palkintokuvat löydät täältä.

Voit katsoa Tampere Shiain palkintokuvat ja muutamia ottelukuvia täältä.

Valokuvat Tampereen Judo/Kalle Kiviniemi

Mukana kuvia etenkin sovelletun judon kuvia sekä valmentaja- ja toimitsijakuvia täältä.

Kaikki kuvat ovat painolaatuisia, joten voit lähettää niitä lehdille omasta urheilijasta kertoessasi.