Judoliiton vuosittainen kouluttajakoulutus on tärkeä tapahtuma, jossa seura- ja aluekouluttajat sekä koulutuspäällikkö kohtaavat kasvotusten koulutusten kehittämisen merkeissä. Jälleen näkemisen ilo oli suuri, ja kun kouluttajat pääsivät kahden vuoden tauon jälkeen tapaamaan toisensa Pajulahdessa 13.-14.11. Kouluttajakoulutuksessa.

Teppo Rainio ja kouluttajat

Koulutus osui isäpäiväviikonlopulle, mutta tästä huolimatta lauantaina oli mukana 25 kouluttajasta 17. Tuolloin käsiteltiin JP- ja OOP-koulutuksien sisältöjä, työskentelytapoja ja tärkeimpänä asiana hyväksyttiin Judon perusteet- ja Oppimisen ja opettamisen perusteet -koulutuksien osaamistavoitteet. Niiden käsittely oli aloitettu jo pari vuotta sitten, kouluttajakoulutuksessa 2019, mutta korona-pandemian takia niiden loppuun saattaminen ja vahvistaminen siirtyi. Lauantaina paikalla Pajulahdessa piipahti myös tuore Vuoden poliisi Teppo Rainio, josta voit lukea juttua Judolehdestä täältä.

Miksi osaamistavoitteet on tärkeä määritellä?

Osaamistavoitteet ovat tärkeä työkalu kouluttajille ja osallistujille. Osaamistavoitteet kuvaavat, mitä osallistujan odotetaan tietävän, ymmärtävän tai pystyvän tekemään koulutuksen käytyään. Osallistujan näkökulmasta ne kertovat, mitä häneltä odotetaan, ja näin edesauttavat osallistujan oppimista. Osaamistavoitteet helpottavat opetuksen suunnittelua, ja koska ne on laadittu mitattavaan muotoon, voidaan oppimista myös arvioida.

Judon perusteet- ja Oppimisen ja opettamisen perusteet judossa -koulutusten osaamistavoitteet löytyvät täältä: https://judo.fi/koulutus/koulutusjarjestelma/

Vastuullinen valmentaja-koulutus osaksi VOK1-tasoa

Judoliiton koulutusjärjestelmään tulee välittömästi pieni muutos VOK1-tasolle. Olympiakomitean Vastuullinen valmentaja -verkkokoulutus tulee VOK1-tasolle pakolliseksi. Sen kesto on kaksi tuntia ja se on ilmainen vuoden 2021 loppuun asti, minkä jälkeen hinta on 10 e. Koulutuksen voi suorittaa milloin vain itselle sopivana ajankohtana. Jatkossa itseä kiinnostavia VOK1-teemakoulutuksia tulee käydä 18h aiemman 20h sijasta.

Aikuisliikunta_Pajis 14.11.2021

Sunnuntaina aikuisliikuntateema

Sunnuntain aamupäivän teemana oli aikuisliikunta. Olympiakomitean aikuisliikunnan asiantuntija Ulla Nykänen kertoi ensin yleisesti aikuisliikunnasta tutkimustiedon perusteella, minkä jälkeen koulutuspäällikkö Katri Forssell kertoi, kuinka aikuisharrastajille suunnatun toiminnan kehittäminen näkyy suomalaisen judon strategiassa.

10 000 jäsenen saavuttamisessa aikuisten määrän lisääminen on aivan keskeistä. Väestön ikärakenne muuttuu niin, että aikuisten osuus väestöstä kasvaa syntyvyyden laskiessa. Urheiluseuratoimintaan on jatkossa siis tulossa yhä vähemmän lapsia. Aikuisissa on myös valtava potentiaali siitäkin syystä, että he voivat toimita urheiluseuroissa elintärkeissä tehtävissä vapaaehtoistyössä.

Koulutuksen lopuksi Katri piti kouluttajille ja Ullalle Fitjudo-demon. Fitjudo on matalan kynnyksen kurssi, jolla tavoitellaan seuratoimintaan uusia aikuisharrastajia, joilla ei ole aiempaa kokemusta judosta. Fitjudon koulutuskokonaisuus lanseerataan keväällä 2022.


Tämän artikkelin teksti ja kuvat: Judoliitto/Katri Forssell

Taina Saha oli mukana kameran kanssa ja kuvasi kouluttajia tatamilla lauantaina. Voit katsoa ja ladata valokuvia täältä. Muista kuvia käyttäessäsi mainita kuvalähde: Judoliitto/Taina Saha tai judo.fi/Taina Saha


Kouluttajakoulutus_Katri Forssell