Maailman judopäivää on vietetty vuodesta 2011, jolloin teemana oli kunnioitus. Tänä vuonna teemana on solidaarisuus. Maailman judopäivää vietetään ympäri maailmaa judon perustajan Jigoro Kanon syntymäpäivänä 28.10.

Vaikeista ajoista selvitään yhdessä

Koko ihmiskunta on kärsinyt kuukausien ajan Covid-19-pandemista. Jokainen epidemia -aalto on näyttänyt oleva viimeinen, mutta seuraava aalto on aina ilmennyt toisen päätyttyä. Pandemian lisäksi useat poliittiset ja ilmaston muutoksen aiheuttamat kriisit koettelevat ihmiskuntaa.

Judo Solidarity

Vaikeuksista huolimatta judoperhe ei ole koskaan ollut yhtä yhtenäinen voittamaan nämä koettelemukset ja on osoittanut sen mm. äskettäisen järjestettyjen Tokion vuoden 2021 Olympia- ja Paralympialaisten aikana. Kaikki ei ole synkkää ja on monia syitä toivoa ja haaveilla. Vuonna 2020 juhlimme Maailman Judopäivää teeman ”Yhdessä olemme vahvempia” ympärillä. Tämän vuoden teema ”solidaarisuus” tuo meitä jälleen lähemmäksi toisiamme erilaisten hyvien tekojen avulla. Solidaarisuudesta puhuminen ei riitä, se ei ole vain sanoja.

Solidaarisuus tarkoittaa yhteisvastuullisuutta, yhteenkuuluvuuden tunnetta ja myötämielisyyttä kanssaihmisiä kohtaan. Se ei rajoitu ainoastaan toistensa lähellä oleviin ihmisiin, vaan sillä voidaan tarkoittaa jopa maailmanlaajuista kunnioitusta toisia ihmisiä kohtaan. Solidaarisuuden käsitteen kanssa on tärkeää yhdistää altruismi, anteliaisuus ja hyväntekeväisyys. Yksin emme voi tehdä paljon, mutta yhdessä pystymme mihin vain.

Hyviä tekoja on monia erilaisia – isoja ja pieniä

Maailman Judopäivänä 28.10.2021, Jigoro Kanon 161-vuotissyntymäpäivänä, koko judoyhteisö ympäri maailmaa tekee hyvien tekojen avulla maailmasta paremman paikan elää. International Judo Federation ja Suomen Judoliitto kutsuvat jokaisen judokan ja judoseuran huomioimaan Maailman Judopäivän ja tekemään hyviä tekoja.

Solidaarisuus ja auttaminen

Tässä muutamia ideoita isoista ja pienistä hyvistä teoista:

 • Ottakaa judoseurana yhteyttä paikalliseen vanhusten taloon ja käykää ulkoiluttamassa (judopuku päällä) sen asukkaita. Seuranne luo taatusti hyvää mieltä ja iloa ikäihmisille.
 • Lahjoittakaa rahaa, tavaroita (esim. leluja) tai vaatteita johonkin hyväntekeväisyyskeräykseen.
 • Käy luovuttamassa verta.
 • Soita läheisellesi, jonka kanssa et ole ollut pitkään aikaa yhteydessä.
 • Levitä hyvää mieltä – kehu, pidä ovea auki seuraavalle tai auta tuntematonta kantamusten kanssa.
 • Toteuttakaa lapsiryhmille Hyvä teko -keskustelu (ohjeet alla).

Hyvä teko -keskustelu lapsiryhmien harjoituksissa tehtäväksi

Keskustelun kesto on noin 20-30 minuuttia riippuen siitä, kuinka syvällisesti aiheesta syntyy keskustelua:

Vaihe 1

 1. Ohjaaja jakaa ryhmän pienryhmiin tai pareihin. Hän kertoo siitä, miksi Maailman Judopäivää vietetään ja että tänä vuonna teemana on solidaarisuus. ”Solidaarisuus” -käsitteenä on varsinkin lapsille usein vieras, joten teemaa käsitellään yhdessä ohjaajan johdattelemana esimerkiksi seuraavilla kysymyksillä.
 2. Mitä teille tulee mieleen sanasta hyvä teko? Miten kaveria voi auttaa ja tukea ja millaista apua on ehkä joskus toisilta saanut? Tästä aiheesta ”pienryhmäporina” ja keskustelun purku.

Vaihe 2

 1. Määritellään yhdessä, mitä tarkoitetaan hyvillä teoilla: hyvät teot ovat sellaisia, joilla autamme, tuemme, puolustamme tai ilahdutamme jotakuta. Teko voi olla pieni tai suuri, oma, itselle tehty tai bongattu eli nähty, kuultu, luettu tai kuvattu. Hyviä tekoja tehdään koko ajan kaikkialla maailmassa. Ne voivat kohdistua joko omaan perheeseen, koulukavereihin tai ystäviin, mutta myös muualla maailmassa eläviin tuntemattomiin ihmisiin. Jos käsite tuntuu lapsesta vaikealta, voi sen ymmärtämistä helpottaa keskustelemalla solidaarisuustekoihin liittyvistä lähikäsitteistä, kuten auttamisesta, puolustamisesta, ”samassa veneessä” olemisesta tai myötätunnosta.

Vaihe 3

 1. Keskustelkaa pienryhmässä, millaisia tekoja voisit tehdä perheellesi, ystävillesi, naapurillesi tai tuntemattomalle ihmiselle? (Kootkaa ajatukset, vaikka listaksi seinälle.)
 2. Jokainen lapsi tai nuori valitsee itselleen yhden tai useamman hyvän teon, jonka tekee toiselle henkilölle seuraavaan judoharjoitukseen mennessä.

Vaihe 4

 1. Seuraavassa judoharjoituksessa saavat kaikki kertoa millaisia hyviä tekoja he tekivät ja miltä teon tekeminen itsestä tuntui. (Katso lisätietoa alta.)
 2. Ohjaaja voi tulostaa ja jakaa lapsille World Judo Day -todistuksen, joka löytyy täältä. Todistus jaetaan kaikille, vaikka lapsi ei osaisikaan nimetä tekemiään hyviä tekoja.WJD Diplomi

Liikunnallinen teemaan liittyvä harjoite judosalilla tehtäväksi:

Luottamusharjoitus +9v

Tehtävänä on oppia luottamaan treenikavereihin. Kyseessä on aistiharjoitus.

Ohjeet: Toinen parista laittaa silmät kiinni ja toisen tehtävänä on johdattaa sokeana olevaa ympäri salia:

a) Laitetaan sormet vastakkain.

b) Kuljetaan kaveria selän takana silmät kiinni.

c) Kuljetetaan kaveria takana hartiaotteella vauhdikkaasti. Vaihdetaan pareja useita kertoja.

d) Kun ohjaaja pysäyttää leikin yritetään arvata, missä kohtaa salia ollaan.


Tuo hyvät teot näkyväksi!

IJF pyytää lähettämään englanniksi järjestämänne maailman judopäivä -tapahtuman yhteenvedon ja kuvia sähköpostilla press@ijf.org. Käytä julkisissa julkaisuissasi sosiaalisessa mediassa seuraavia hashtageja, kun kerrot Maailman Judopäivästä: #WJD #WJD2021 #SolidarityJudo #judo. Merkitse julkaisuihin International Judo Federation ja Suomen Judoliitto.

IJF jakaa seurojen julkaisuja sosiaalisessa mediassa ja tapahtuman virallisella nettisivulla. Judoliitto valitsee parhaat hyvät teot ja kirjoittaa niistä Judolehteen.

Tästä linkistä maailman judopäivän sivuille, josta löytyvät mm. ladattavat materiaalit.

Rohkeasti mukaan vain!

Lisätietoa kampanjasta ja siihen osallistumisesta antaa koulutus- ja nuorisopäällikkö Katri Forssell.