Zagrebin Grand Prix Kroatiassa otellaan neljän judokan voimin

Osa suomalaisista Top Team -urheilijoista osallistuu Kroatiassa järjestettäviin Grand Prix-kilpailuihin, joka on IJF:n ylemmän tason kilpailu. Mukana on neljä urheilijaa, jotka ottelevat kolmena eri päivänä (pe-su). Tästä syystä joukkue on saapunut eri aikaan kilpailuhotelliin. Tiukat koronarajoitukset jatkuvat ja kilpailijoiden on pysyttävä edelleen omassa hotellihuoneessaan, kunnes ovat saaneet negatiivisen testituloksen. Valmentaja matkalla on Valtteri Jokinen.


Luukas SahaPerjantaina 24.9. kilpailu-urakan aloitti perjantaina miesten alle 66 kg:n painoluokassa Luukas Saha (Riihimäen Judoseura). Hänet oli arvottu 23 kilpailijan kaaviossa suoraan toiselle kierrokselle, jossa mies kohtasi kilpailun ykkössijoitetun Moldovan Denis Vierun, joka on saavuttanut vuonna 2020 EM-pronssia ja 2019 MM-pronssia. Moldovalaisella on pistesijat (5.) myös tämän vuoden Grand Slam-turnauksesta Tbilisistä ja Dohan Masters-turnauksesta. Vuonna 2016 Vieru voitti alle 23-vuotiaiden EM-kultaa.

Luukas Saha otteli asteli tatamille varmana ja aloitti tehokkaasti hyökäten. Vieru joutui puolustautumaan ja sai ensimmäisen puolentoista minuutin aikana kaksi varoitusta otevirheestä. Kolmas varoitus olisi tiennyt ulosajoa ja tarjonnut suomalaiselle makean otteluvoiton. Luukas sai tästä varoituksen valehyökkäyksestä eli mattoon vedosta varoituksen noin 2 minuutin kohdalla. Tämän jälkeen pääsi moldovalainen otteluun mukaan ja hyödynsi tilaisuuden välittömästi Ipponin arvoisella pistesuorituksella. Nopea tilanne katsottiin vielä videolta ja valmentaja Valtteri Jokinen kommentoi tilanne seuraavasti:

”Tämä on malliesimerkki siitä, miten hyökkäykset pitää viedä loppuun asti. Oleellista on kuitenkin se, mitä tapahtui ennen Vierun hyökkäystä. Luke vaihtoi oman hallitsevan kaulusotteen eli sisäpuolisen otteen heikompaan, ulkopuoliseen otteeseen ilman mitään syytä. Tämä oli se pieni virhe. Se oli ensimmäinen kerta, kun Vieru sai kunnollisen otteen, jonka hyödynsi välittömästi. Lukella oli ottelun hallinta siihen asti, mutta hänen olisi pitänyt pystyä hyökkäämään aggressiivisemmin. Ottelu olisi kyllä ollut voitettavissa.”

Etäyhteydellä ottelua seurannut päävalmentaja Rok Draksic toteaa samaa ja lisää, että on Luukaksen puolesta pahoillaan, ettei voittanut ottelua.

”Pieni virhe maksoi Luukakselle voiton hankalaa vastustajaa vastaan. Meidän pitää toki muistaa, että tämä oli Sahalle vasta toinen tämän tason IJF-turnaus ja oppimisprosessi on kesken. Pää pystyyn ja huomenna jälleen takaisin töihin!”

Tätä kirjoittaessa on Vieru edennyt Ippon-voitolla odottelemaan sarjan klo 18 alkavaa finaaliottelua, jossa kohtaa joko venäläisen tai ukrainalaisen vastustansa.

Voit katsoa Luukaksen otteluvideon tästä linkistä.


Lauantaina 25.9. kilpailuvuorossa ovat alle 73 kg:n miesten 24 kilpailijan sarjassa Roope Korhonen (Kajaanin Judokerho) ja alle 81 kg:n painoluokassa, 29 kilpailijan sarjassa Oskari Mäkinen (Nummelan Judo).

Roope KorhonenKorhonen kohtasi A-poolin ensimmäisellä kierroksella Iso-Britannian Erik Hamin. Suomalainen judolupaus joutui taipumaan tänään britille waza-arilla (7-0) tiukan kirimisen jälkeen.

Valmentaja Valtteri Jokinen kertaa ottelun yhteenvedon seuraavasti:

”Roopella tuli pieni nukahdus. Vastustaja teki polvi-moroteseionagen, joka olisi pitänyt blokata. Britti sai vielä otettua lyhyen sidonnan päälle, josta poistulo vei Roopelta varmasti energiaa. Roope kiristi tämän jälkeen tempoa, mutta Ham onnistui pitämään johtonsa.”

Voit katsoa Roope Korhosen ottelun Kansinvälisen Judoliiton (IJF) sivuilta tästä linkistä. Erik Ham hävisi seuraavan ottelunsa Venäjän Ayub Khazhalieville, joka on edennyt sarjassa pronssiotteluun.

Oskari Mäkinen värikuva pieniMäkinen sai vastaansa alle 81 kg:n painoluokassa B-poolin ensimmäisen kierroksen ottelussaan Espanjan Alfonso Urquiza Solanan, jolla on alkuvuodelta Zagrebin European Openista kultaa ja pistesijoja muista European Open-turnauksista. Ottelu eteni Mäkisen hallinnassa Valtteri Jokisen sanoin kuvattuna käsikirjoituksen mukaan, kunnes ottelun lopussa espanjalainen sai tehtyä waza-arin arvoisen pistesuorituksen. Valtteri Jokinen kuvaa Mäkisen ottelua seuraavasti:

”Oskarilla oli ottelu hallussa, mutta espanjalainen pääsi kääntämään ottelun lopussa Oskarin yrityksen edukseen. Tämän jälkeen oli enää reilu kymmenen sekuntia ottelua jäljellä, eikä hän ehtinyt enää kiriä ohi.”

Voit katsoa Oskari Mäkisen ottelun Kansinvälisen Judoliiton (IJF) sivuilta tästä linkistä.

Alfonso Urquiza Solana voitti vielä toisen ottelunsa Kroatian Marin Vujicia vastaan, mutta koki Ippon-tappion B-lohkon finaalissa Hollannin Jim Hejmanille ja ensimmäisessä keräilyottelussaan Ranskan Pierre Babtistille.


Sunnuntaina 26.9. Suomea edustaa Martti Puumalainen (Meidokan) yli 100 kg:n painoluokassa, jossa on 11 miestä. Puumalainen kohtaa toisen kierroksen ottelussaan tutun Slovenian Enej Marinicin. Voittaja pääsee jatkamaan suoraan kohti mitaliotteluita. Pooliottelun hävinnyt etenee keräilyotteluun, jonka voittaessaan tavoittelemaan pronssia. Puumalaisella on nyt loistavat mahdollisuudet saavuttaa tavoite, joka varmasti on kirkkaana mielessä.

Katso Martti Puumalainen ottelukaavio: Grand Prix Zagreb 2021 +100


Pääset seuraavaan kilpailuja Kansainvälisen Judoliiton sivuilta tästä.

Turnauksen live-lähetykset näet noin klo noin 13:oo alkaen täältä.

Artikkelin kuva: Valtteri Jokinen