Aikuisten kilpailukausi alkoi Sarajevon European Openissa 18.-19.9.

Turnauksen parhaaseen sijoitukseen ylsi miesten alle 66 kg:n painoluokassa otellut Luukas Saha (Riihimäen Judoseura). Hän kamppaili kaksi Ippon-voittoa vastustajistaan ensimmäisellä ja toisella kierroksella edeten poolitappion jälkeen vielä tavoittelemaan paikkaa pronssiotteluun keräilyjen kautta. Tappio siellä katkaisi kuitenkin lupaavasti alkaneet kilpailupäivän ja tuloksena oli IJF-ranking -kilpailun 7. sija. Lauantaina Roope Korhonen (Kajaanin Judokerho) voitti yhden ottelun miesten alle 73 kg:n sarjassa.  Elias Körkön (Oulun Judokerho) ja Elviira Kujansuun (Tampereen Judo) ottelut lauantaina jäivät yhteen. Valmentajana vaihtuvissa tilanteissa, neljän lauantaina otelleen urheilijan tukena toimi Esa Korkia-aho. Sunnuntaina Aku Laakkonen (Meidokan) voitti avausottelunsa miesten alle 81 kg:n sarjassa, mutta kärsi tappion jatko-ottelussaan. 

Ensimmäisessä ottelussaan Saha kohtasi Sveitsin Freddy Waizeneggerin. Varsinaisella otteluajalla ei ratkaisua saatu aikaan, vaikka Luukas piti ottelua tasaisesti hallussaan ja sai ajettua vastustajalle kaksi varoitusta. Jatkoaikaottelua ehti kulua noin puoli minuuttia, kun Saha ratkaisi ottelun pitävällä sidonnalla, jota Korkia-aho kuvaa elävästi ”käkikellomaan vieterin katkaisuna”. Toisen kierroksen ottelussa taso koveni, kun vastaan asteli Italian Elios Manzi, joka on aiempina vuosinaan voittanut Gran Prix-mitaleja.

”Alkuun mentiin italialaisen tahdissa ja otteissa. Tilanne näytti jo huolestuttavalta, kunnes Luken hidari Tai-otoshi päätti ottelun ipponiin ja Luke ottelemaan poolivoitosta”, tiivisti Korkia-aho.

Kolmas ottelu oli poolifinaali tuttua Ivo Verhorstetia (NED) vastaan. Korkia-aho tiivistää poolifinaaliottelun seuraavasti:

”Luke on kohdannut kaverin aiemminkin. Voitot ennen tätä matsia Lukelle 2-1. Hollantilainen pääsi kuitenkin hallitsemaan hidarikahvallaan matsia ja sai tarvittavat suorituksen ja eteni lopulta finaaliin ja sarjan voittajaksi.”

Saha eteni keräilyotteluihin, josta voittaja etenisi pronssiotteluun. Hän sai vastaansa Unkarin Botond Szeredasin.

”Unkarilainen sai Luken seoi-nagella selkään ja Luke jäi roikkumaan kyytiin. Ratsastus Pustan miehen selässä ei kannattanut ja unkarilainen vei tilanteen loppuun saaden waza-arin. Luken oli avattava peli ja niinpä unkarilainen sai vielä toisenkin waza-arin, joka oli mielestäni hieman kyseenalainen, mutta näin kävi. Luke lopulta siis seitsemäs, vaikka enemmänkin olisi ollut tarjolla.”

Luukas SahaLuukas Saha kommentoi itse kilpailemistaan tänään seuraavasti:

”Kaikki oli ihan tiukkoja matseja ja toisaalta kaikki olisi ollut ihan voitettavissa. Oli semmoisia ukkoja, joiden kanssa on paljon treenannutkin. Vähän omia tyhmiä virheitä tuli. Hyökkäysjudo pelasi tänään aika hyvin, mutta puolustuksessa oli parantamisen varaa ja sijoitus oli sen mukainen.”

Elias Körkkö otteli samassa sarjassa ja sai vastaansa Ukrainan pitkän Khlopetskyjin. Ottelu eteni Eliaksen kannalta käsikirjoituksen mukaan siihen saakka, kunnes omassa yrityksessä suomalaisen olkapää meni sijoiltaan ja homma jäi siihen. Ukrainalainen otti lopulta sarjassa pronssia.

Elviira Kujansuu sai naisten alle 57 kg:n sarjassa vastaansa Ranskan Fatiha Moussan. Tiedossa oli ranskattaren niskakahva ja siihen oli mietitty vastinetta. Elviira jäi kuitenkin valmentajan mukaan ottelussa ”sen verran pahasti nalkkiin”, että oma tekeminen oli lopulta puolustamista.  Lopulta Elviiralle tappio kolmella shidolla eli varoituksella.

Roope Korhonen aloitti sarjassa -73 kg suoraan toisella kierroksella hyvin. Sveitsin Siro Stump oli lopulta vastaantulija ja Roope otti kaksi waza-aria aiturilla. Kolmannella kierroksella vastaan tuli Ranskan Riquin, joka pääsi viemään Roopea lonkasta. Roope tuli suoraan päälleen alas waza-arin arvoisesti. Ranskalainen sai vielä toisen suorituksen ja eteni semareihin ja pronssimatsiin. Roope kuvaa omaa otteluaan seuraavasti:

Roope Korhonen”Eka matsi oli ihan hyvä ja pysyi hyvin omassa hallinnassa. Toisessa matsissa alku oli hyvä, mutta sitten tuli nukahdus ja kaveri pääsi heittään ja kuittaan siitä sitten.”

Otteluissa oli hyviä elementtejä ja paljon tuli parannettavia asioita, joihin keskitytään jatkossa lisää. Tätä mieltä oli myös päävalmentaja Rok Draksic, joka seurasi kilpailuja etäyhteydellä.

Korkia-aho raportoi hotellilta päivän kuulumiset seuraavasti:

”Oli paljon hyvää ja hyviä matsejakin, mutta siellä oli kyllä enemmänkin tarjolla, jos totta puhutaan. Kyllä tässä alkoi mullakin jo feelikset olla, että mitaleille päästään, mutta nyt kävi näin ja ensi kerralla sitten paremmin. Siellä oli jotain pieniä asioita, joita jäi ehkä tekemättä ja niistä keskustellaan päävalmentajan kanssa lisää, että mitä painotetaan jatkossa. Olis saanut sitä terävyyttä löytyä ja pari vaihdetta lisää ja vähän otteissakin jäätiin välillä. Tällaista tämä judo on – se on ikuista oppimista ja seuraavissa kisoissa ollaan taas parempia.”

Aku LaakkonenKorkia-aho jäi valmentamaan Bosnia- ja Hertzegovinan pääkaupunkiin sunnuntaina otellut Aku Laakkosta (Meidokan), kun samaan aikaan lauantain ottelijat jo matkasivat paluulennolla takaisin Suomeen. Aku Laakkonen kohtasi B-poolissa ensimmäinen vastustajansa, Itävallan Sulejman Islamhanovin voitokkaasti. Esa Korkia-aho raportoi Aku Laakkosen otteluista seuraavaa: ”Tiedettiin vastustaja ennestään. Hän on otellut alle 90 kg:n painoluokassa aiemmin ja ottelutyyli on ”takapuoli kaukana matsaamista”. Varsinainen otteluaika oli ”yhdessä tanssimista”, kunnes Golden scoressa (jatkoajalla) Akun sode puri taas kerran waza-arin arvoisesti.

Seuraavassa ottelussa vastaan tuli Iso-Britannian Lachlan Moorhead, joka oli sarjan 4. sijoitettu. Ennakkoon oli tiedossa, että vastustaja tulee tekemään hidaripuolelle aituria. Tuomari näki vastustajan tekemät yritykset aktiivisuutena, vaikka Korka-ahon mielestä niitä voisi verrata huonoihin kieppiyrityksiin, joista annetaan varoitus. Ottelun edetessä molempia kilpailijoita varoitettiin ja Aku sai vielä toisen varoituksen, koska nähtiin passiivisempana. Ottelun dramaattisin tilanne oli kuitenkin vasta edessä, kun mattotilanteessa vastustaja pyrki tekemään juji-katamea Laakkoselle. Korkia-aho kuvailee tapahtumia seuraavasti:

”Tuli aivan käsittämätön lopputilanne, kun Moorhead sai juji-katametilanteen, mutta eihän Akua niin vaan jujiteta. Tuomari pani matsin kesken poikki. Näytti siltä, että britti oli yrittänyt vissiin ranteesta vääntää, kun ei ollut saanut muuten käännettyä Akun kättä. Sit kun ne nousi ylös, niin Aku sai kolmannen shidon siitä, että hänellä oli tilanteessa lahkeessa käsi sisällä, mistä ei saanut mitään hyötä. Väärin meni, mutta tämä on elämää. Nyt Moorhead on sitten pronsiottelussa (jonka hävisi lopulta Italian Andrea Gismondolle).”

”Tie olis ollut pidemmälle tänäänkin, mutta meillä on ollut nyt vähän huonoa tuuriakin. Tietysti, jos urheilijat vetää kaikki katon kautta, niin sitten ei tarvitse sitä tuuriakaan pähkäillä”, summaa Korkia-aho Sarajevon kokemuksensa valmentajan näkökulmasta.

Aikuisia nähdään taas seuraavana viikonloppuna kilpailemassa Kroatiassa, Zagrebin Grand Prix-kilpailuissa.

Artikkelin urheilijakuvat: valokuvaaja Ossi Pietiläinen.