Joka vuosi Kansainvälinen Judoliitto ja judoyhteisö juhlistavat Maailman Judopäivää 28. lokakuuta. Tämä päivä merkitsee paljon kaikille judon ystäville ympäri maailmaa, sillä se on judon perustajan, Jigoro Kanon, syntymäpäivä. Jokaiselle vuodelle valitaan teema, joka kuvastaa judon arvoja. Teema on tarkoitettu vahvaksi työkaluksi lajin näkyvyyden edistämiseksi sekä judoyhteisön sisällä että sen ulkopuolella. Vuonna 2024 teema on: HYVINVOINTI.
Hyvinvointi ei tarkoita vain sairauksien tai vaivojen puuttumista. Se yhdistelmä fyysisiä, henkisiä, emotionaalisia ja sosiaalisia terveyden osa-alueita. Hyvinvointi on vahvasti yhteydessä onnellisuuteen ja tyytyväisyyteen. Lyhyesti sanottuna hyvinvointia voi kuvata sillä, miten ihminen kokee itsensä ja oman elämänsä. Nyky-yhteiskunnassa ihmiset kokevat kuormitusta monista eri syistä, jotka liittyvät niin työhön, yhteiskuntaan, henkilökohtaisiin suhteisiin kuin teknologian rooliin elämässä. Monet ihmiset etsivätkin aktiivisesti keinoja hallita stressiä ja lisätä hyvinvointiaan.
Hyvinvointi voidaan jakaa viiteen osa-alueeseen: fyysiseen, henkiseen, emotionaaliseen, sosiaaliseen ja holistiseen hyvintointiin. Suomen Judoliitto toivoo, että judoseurat nostavat Maailman Judopäivänä näkyväksi osa-alueista etenkin henkisen hyvinvoinnin, koska se vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun, fyysiseen terveyteen ja ihmissuhteisiin. Hyvä henkinen hyvinvointi auttaa hallitsemaan stressiä, parantaa resilienssiä vastoinkäymisissä ja tukee tunne-elämän tasapainoa. Se myös edistää keskittymiskykyä, luovuutta ja päätöksentekoa. Lisäksi henkisestä hyvinvoinnista huolehtiminen voi ehkäistä mielenterveyden ongelmia, kuten ahdistusta ja masennusta, sekä auttaa ylläpitämään positiivista elämänasennetta ja jaksamista arjessa.
Miten osallistua?
Alle on koottu esimerkkejä siitä, miten viettää Maailman judopäivää.
Judoseurat:
- kannustakaa seuran ja ohjaajia ja valmentajia käymään Nuori mieli urheilussa-verkkokurssi. Tämä noin 30 minuuttia kestävä kurssi on suunnattu 10–15-vuotiaiden lasten ja nuorten valmentajille eri lajien urheiluseuroissa. Kurssi tutustuttaa toimintatapoihin, joiden avulla valmentaja voi harjoituksissa tukea ja vahvistaa nuorten mielen hyvinvointia. Kurssi löytyy täältä. Voit antaa jonkin pienen palkinnon kaikille ohjaajille, jotka toimittavat todistuksen kurssin suorittamisesta. Voitte myös kurssin käytyänne esimerkiksi yhdessä ohjaajien kanssa keskustella ohjaajapalaverissa kurssin herättämistä ajatuksista.
- Kootkaa dojon ilmoitustaululle Mindmap teemalla ”Mikä sai minut tänään iloiseksi”. Harrastajat ja vanhemmat voivat sitten dojolla käydessään täydentää tätä miellekarttaa omilla lapuillaan.
Harrastaja:
- Jaa sosiaalisessa mediassa kuva paikasta, jossa sinulla on erityisen hyvä olla. Paikka, jossa tunnet akkusi latautuvan ja olosi kevenevän.
- Voit myös joko kuvin tai videoin kertoa miten judo edistää hyvinvointiasi.
Harjoituksissa:
Järjestä loppurentoutumisharjoitus. Rentoutumisharjoituksia on monia erilaisia ja niissä voi hyödyntää musiikkia, keskittyä hengitykseen tai vaikka tietoisesti jännittää ja rentouttaa ruumiinosia. Kivoja judosalille sopivia rentoutumisharjoituksia löytyy esim. täältä.
Voit myös käyttää alla näkyvää harjoitusta ”Tarina pienestä judokasta”.
Tarina pienestä judokasta
- Pyydä oppilaita makaamaan tatamilla selällään tai muussa asennossa, joka tuntuu hyvältä. Pyydä heitä laittamaan silmät kiinni, hengittämään pari kertaa sisään ja ulos ennen kuin aloitat tarinan kertomisen.
”
Tehdään yhdessä Maailman judopäivä näkyväksi
Käytä julkisissa julkaisuissasi sosiaalisessa mediassa seuraavia hashtageja, kun kerrot Maailman Judopäivästä: #WJD #WJD2024. Merkitse julkaisuihin International Judo Federation (@judogallery) ja Suomen Judoliitto (@judoliitto_official).
Tästä linkistä löytyvät Maailman judopäivän logot ja osallistujille jaettavat diplomit.
Judo ei ole pelkästään urheilua. Se on elämäntapa, filosofia, ja mikä voisi olla parempaa kuin jakaa kaikki tämä mahdollisimman monen ihmisen kanssa? Joten, Kutsu ystävä mukaan! Rohkeasti mukaan vain!
Lisätietoa kampanjasta ja siihen osallistumisesta antaa koulutus- ja seurakehityspäällikkö Katri Forssell (katri.forssell@judo.fi, 050 3226090)