Henri Mylly

Kilpailumatka alkoi torstaina 24.5. junamatkalla Tikkurilaan ja siitä Timo Lehtosen luokse majoitukseen. Perjantaina lennettiin aamukoneella Vilnaan, josta järjestäjän autokuljetuksella Kaunasiin. Automatkan jälkeen pieni reippailu kävelyn muodossa syömään ja tarkastamaan kisapaikkaa.

Lauantaina päivä alkoi tuomaripalaverilla, joka järjestettiin kisapaikalla. EJU:n tuomarikomissiosta paikalla olivat Franc Ocko ja Annamaria Fridrich. Tuomareita oli paikalla 14, joka tarkoitti tässä tilanteessa sitä, että minun matolla tuomareita oli neljä. Tietokone ei arponut järjestystä vaan kierrätimme yhden ottelun vaihtotaktiikalla. Kerrassaan mukavan intensiivinen viikonloppu tiedossa. Tuomaripalaverissa pyydettiin antamaan shidot oikeaan aikaan ja oikeilla käsimerkeillä, lisäksi kumarruksiin tuli kiinnittää huomiota.

Lauantain aikana sain toimia 13 ottelussa keskellä ja varmasti sen tuplamäärän avustavana. Pääsääntöisesti tuomitsin alkuotteluissa ongelmitta. Muutamassa ottelussa arvelin ja veikkasin alastuloksi wazaria, jotka sitten korjattiin pois. Tässä olisi pitänyt muistaa, että tiedä ja ole varma ennen kuin annat pisteet. Tuomaritiimi toimi hyvin ja oikeat voittajat löydettiin.

Iltapäivän finaaleissa olin N-70 mattotuomarina ja kahdessa M-60 ja M-73 pronssimatsissa avustavana. Finaaliottelussa tulikin se päivän ainoa isompi moka, kun annoin wazarin heitosta. Tilanne jatkui siitä nopeasti pystyyn newazan ja tachiwazan rajamaille, joista ottelijat päätyivät sidontatilanteeseen. Osaekomin julistaessani kuulin radion kautta jotain, mistä en saanut selvää. Lopulta tilanne eteni niin, että komissio julisti sidonnasta wazari awasate ipponin. Radiosta yritettiin sanoa, että pöytä antoi heittopisteet väärin päin ja jos tämän olisin kuullut, niin tästähän ei mitään ihmeellistä olisi tullut. Kakkamaku jäi tästä, mutta jos jatkossa muistaisi katsoa, että pisteet annetaan oikealle ottelijalle. Yleisesti lauantaina meidän maton pistetaulun pitäjä oli tosi epävarma, ja häntä sai neuvoa kaiken muun tuomaroinnin lomassa.

Sunnuntaina päivä sujui kuin unelma, varmaa suorittamista. Yksitoista matsia tuomitsin keskellä, finaaleissa M-81, N-52 ja M-100 avustavana ja M+100 pronssimatsissa keskellä.

Loppukaneettina: yllättävän hyvin meni, vaikka en niin hirveästi ole kerinnyt tuomaroimaan. Loppuvuodesta on tarkoitus käydä ainakin yhdessä kansainvälisessä kisassa.

 

Timo Lehtonen

Kaunasin kisa oli itselleni kolmas Eurooppa Cup:in kilpailu tälle vuodelle. Kilpailua edelsi normaali jännitys. Kilpailusta kuitenkin muotoutui hieman toisenlainen kuin mitä olisin toivonut, sillä vietin valtaosan perjantain ja lauantain välisestä yöstä vaihtaen paikkaa wc:n ja sängyn välillä. Noin kahden tunnin unien jälkeen olo lauantai aamuna oli varsin hutera. Tuomitsin matolla kaksi jolla oli, muista matoista poiketen, viisi tuomaria, mikä takasi hiukan pidemmät tauot. Matollamme oteltiin lauantaina -66kg:n ja -70 kg:n sarjat, ja ottelut olivat varsin hyvätasoisia ja mukavia tuomittavia. Tuomitseminen tuntui varsin rutiininomaiselta yhteistyön toimiessa hyvin.

Muuten hyvin sujuneeseen päivään sattui yksi valitettava virhe eräässä -70 kg alkuottelussa. Ottelua käytiin pääsääntöisesti rajalla, ja se oli tästä johtuen todella katkonainen. Eräässä rajalle ajautuneessa tilanteessa valkoinen ottelija teki puolittaisen yrityksen, jonka sininen ottelija väisti ulkopuolelle, aloittaen oman hyökkäyksensä välittömästi. Tulkitsin kuitenkin tilanteen niin, että ottelijat olivat ajautuneet ulos ilman kunnollista yritystä, ja julistin mate antaakseni siniselle ulosastumisvaroituksen sinisen jatkaessa hyökkäyksensä suoraan sidontaan. Koska olin julistanut mate jo ennen heiton alkua, julistin uudelleen mate ja annoin ulosastumisvaroituksen. Avustavat eivätkä tarkkailijat reagoineet tähän tilanteeseen. Matsi päättyi sinisen heitto ipponiin. Itseäni tilanne jäi kuitenkin harmittamaan, sillä tuossa tilanteessa minun olisi pitänyt jättää mate komentamatta, ja julistaa sen sijaan osaekomi. Tavallisuudesta poiketen asia jäi vaivaamaan minua loppupäiväksi.

Sunnuntai päivä oli selkeästi parempi, paremmin nukutun yön jälkeen. Muutimme tuomarointikiertoa sunnuntaiksi niin, että kaikki viisi tuomaria osallistuivat kiertoon, jolloin tauot olivat lyhyempiä, mutta niitä tuli tasaisemmin. Sunnuntain otteluissa ei tapahtunut kummallisuuksia, eikä mikään ottelu jäänyt erityisesti mieleen. Tarkkailijoiden palaute kilpailun loppupalaverissa oli omien tuntemuksieni mukainen, he totesivat, että sunnuntai oli ollut kaikin puolin parempi päivä.

Omalta osaltani tässä kilpailussa keskittyminen meni ennemminkin selviytymiseen kuin oman tuomaroinnin analysointiin ja kehittämiseen.

Aloitimme Henrin kanssa kotimatkan heti kilpailujen jälkeen siirtymällä Kaunasista Vilnaan, josta lensimme aamukoneella takaisin Helsinkiin. Tälle vuodelle pitäisi saada vielä pari kisaa, joista yksi olisi hyvä olla Open-tason kilpailu.

Henri Mylly, IJF-B
Timo Lehtonen, IJF B