Jari Hämäläinen

Tuomarimatkani alkoi torstaina. Ajoin Mikkelistä Helsinkiin ja yövyin siellä. Aamulla hyvin levänneenä kentälle, jossa tapasin Juha Vuorelan ja Kaj-Peter Pesosen. Lento lähti Arlandaan klo 11.40, jossa vaihto Sundsvallin koneeseen. Vaihtoaikaa oli reilut kolme tuntia. Lento Sundsvalliin kesti noin tunnin. Kentältä hotellille meni autolla noin puoli tuntia. Hotellilla purettiin laukut ja vähän aikaa levättiin. Kävimme pienellä kävelyllä, ja klo 20.00 oli päivällinen. Sen jälkeen huoneeseen, missä oli aika kuuma.

Lauantaina aamupala klo 6.30, ja sen jälkeen lähdettiin kisapaikalle. Tuomaripalaveri alkoi klo 8.15. Kisaan osallistui 511 ottelijaa, ja ottelut alkoivat kello 9. Meitä oli kuuden tuomarin porukka. Maton johtaja Färsaarelta, kolme Ruotsista, yksi Tanskasta ja minä. Vaihdoimme viidentoista minuutin välein mattotuomaria ja neljänkymmenenviiden minuutin jälkeen toinen kolmen tuomarin ryhmä jatkoi.

Ensin jännitti, että miten pärjään, kun kielitaito on aika huono, mutta yhteinen sävel löytyi. Ensimmäisen kierroksen jälkeen ruotsalainen IJF A -tuomari Marko Ahola huomautti, että olin liian lähellä. Siinä oli vähän epäselvä kuristustilanne. Keskityin seuraavalla kierroksella enemmän etäisyyksiin. Päivän edetessä oma varmuus parani, ja tuomioitani korjattiin todella vähän. Joitain shidoja avustajat antoivat.

Olin kahdessa U-18 finaalissa pronssiottelussa avustavana -M60kg ja -M80kg. Aikuisten otteluissa olin yhdessä pronssiottelussa avustajana. Pääsimme lähtemään kisapaikalta hotellille puoli kymmenen maissa illalla. Päivällinen, suihku ja nukkumaan. Rankka päivä.

Sunnuntaina aamupalalle klo 6.30 ja sen jälkeen kisapaikalle. Tuomaripalaveri 8.30, missä painotettiin varoitusten antamista. Päivän ensimmäinen ottelu oli senioreiden matsi, jossa annoin hansoku maken. Ottelut etenivät hyvään tahtiin. Senioreille jaettiin paljon enempi varoituksia kuin muiden ikäluokkien ottelijoille.

Pääsin senioreiden -M100kg poolin viimeiseen otteluun mattotuomariksi. Pienen alkusekoilun jälkeen saimme homman käyntiin. Ottelu alkoi hyvällä sykkeellä, ja julistin heitosta ipponin. Tämän jälkeen avustavat ja tuomaritarkkailijat tutkivat videoita. Ippon vaihdettiin wazariksi. Seuraava hyökkäys samalta ottelijalta ja ippon.

U-21 ottelut etenivät niin ikään hyvällä tempolla. Pääsin kolmeen pronssiotteluun avustavaksi eli sarjat -M63,-N73 ja M81. Omasta mielestäni suoriuduin viikonlopusta hyvin. Ensimmäisestä ulkomaankilpailusta jäi hyvä fiilis.

 

Kaj-Peter Pesonen

Minun matkani alkoi lentopäivänä aikaisin aamulla klo 6.30. Autolla lentoparkkiin ja sieltä kuljetus kentälle.

Kisalauantaina meidän matolla oli viisi tuomaria. Johdin maton tuomariryhmää. Tuomareista kolme oli Ruotsista, yksi Norjasta sekä minä. Sovimme 10 minuutin kierrosta. Saatiin aika pian hyvä tuomarointivauhti päälle, ja oma tuomarointi sujui aika mallikkaasti. Finaaleissa tuomitsin U18 -90 ja -66 mattotuomarina sekä avustavana tuomarina -81, -73 ja -63 kg -sarjoissa. Veteraanien M43 -100kg finaalissa toimin myös avustavana tuomarina.

Sunnuntaina aamupalan jälkeen siirryimme kisapaikalle, jossa ottelivat seniorit ja U21. Tuomariryhmän yhteistyö parani edellisen päivän jälkeen. Seniorifinaaleissa toimin tuomarina -60 kg:n sarjassa, U-21 tuomitsin finaalin sarjojen -63 kg ja -90kg osalta. Avustavana tuomarina toimin U-21 sarjassa -73kg. Kokonaisuutena kisat menivät mielestäni hyvin.

Lopuksi Marko Ahola kysyi Ruotsin tuomareista mielipidettä, johon vastasin ruotsalaisten tuomareiden olleen samassa ja yhtenäisessä linjassa muiden tuomareiden kanssa.

Jari Hämäläinen, kansallinen B-tuomari
Kaj-Peter Pesonen, IJF B -tuomari