Tuomaroinnin kannalta hurja huhti-toukokuu käynnistyi 25.-28.4.2024 Kroatian Zagrebissa pidetyistä EM-kilpailuista. Siitä jatkettiin parin päivän tauon jälkeen 3.-5.5. Tazikistanin ja 10.-12.5. Kazakstanin Grand Slameihin. Kuukauden tuomarointiputken kruunasi 19.-24.5. Abu Dhabissa pidetty MM-kilpailu. Putken tavoitteena oli hioa olympiatuomariporukan kunto huippuunsa.

EM-kilpailut, Kroatia

Tuomariurani viimeiset EM-tuomaroinnit tapahtuivat Zagrebissa, Kroatiassa. Kilpailuihin nimetyt tuomarit olivat, joko olympialaisiin tai paralympialaisiin nimettyjä tuomareita. Kilpailun kolme ensimmäistä päivää tuomittiin yksilökilpailua ja viimeinen, neljäs päivä, joukkueotteluita.

Omalta osaltani haastavammaksi osoittautui tällä kertaa hitaampien selälleen tulevien alastulojen arviointi. Tarjosin niistä pariin otteeseen ipponia, mutta ne muutatettiin waza-areiksi. Joidenkin kollegoideni mielestä kyseisistä alastuloista olisi voinut tuomita waza-arin tai ipponin, sillä niin rajatapauksia ne olivat. Tällä kertaa tarkkailijat halusivat ne kuitenkin jostain syystä alaspäin muuttaa. Tottahan se on, että ipponin pitäisi olla kunnon alastulorysäys, eikä pehmeähkö selälleen työntö. Toisaalta taas joissain muissa matseissa vastaavat alastulot hyväksyttiin ipponeiksi. Siinä suhteessa linja ei ollut yhtenäinen ja mikä muu on sekavampaa kuin erilaiset tulkinnat samankaltaisissa tilanteissa.

Toinen esimerkki liittyy gaesheihin eli vastaheittoihin. Esim. M90 Geo-Aze pronssiottelussa mattotuomarin julistama ippon peruttiin, vaikka georgialainen selvästi vei vastustajansa mattoon horjutuksella. Hänellä ei ollut jalkaa uken jalkojen välissä ko-uchi- tai o-uchi-tyyliin, mutta muuten ylävartalon liikemalli oli samanlainen. Toisinaan näistä annettiin suorituspiste ja toisinaan ei.

Passiivisuusvaroituksien suhteen EJU:n tuomarilinja poikkeaa suuresti IJF:n vastaavasta. Esimerkiksi N78 Fra-Ger kultaottelussa saksalainen hyökkäsi kymmenen kertaa ranskalaisen nollaa hyökkäystä vastaan, eikä tuomarin annettu julistaa hyökkäämättömyysvaroitusta ranskalaiselle. Jatkoajalla saatiin sitten ratkaisu ranskalaisen heittäessä väsyneen saksalaisen ipponilla.

Grand Slam, Tazikistan

Parin päivän kotoilun jälkeen lähdettiin taas reissuun Tazikistanin ja Kazakstanin Grand Slamien yhteisreissulle. Tazikistanissa paikalla olivat olympialaisiin valitut tuomarit yhtä lukuunottamatta. Tämän yhden piti jäädä kotiin, koska hänen turvallisuuttaan ei voitu taata tässä maassa.

Ottelemattomuusvaroituslinjassa palattiin IJF:n tyyliin eli annettiin ottelemattomuusvaroitus, mikäli toinen ottelija onnistui noin 45 sekunnin sisällä hyökkäämään muutaman kerran. Tuomarointini tuntui paremmalta kuin pitkään aikaan. Olin rauhallinen ja luotin itseeni. Muutamia muutoksia tapahtui, mutta niitä tapahtuu aina ja kaikille. Suuria mokia, kuten vääräaikaisia mateja, en komentanut.

Grand Slam, Kazakstan

Tazikistanista mentiin suoraan Kazakstaniin. Tuomarointini tuntui ja sujui hyvin, yhtä tilannetta lukuunottamatta. M73 Ain-Kaz ottelussa kazakki kuristi vastustajansa tehostamalla uken selän puolista kuristustaan sisäreisillään painamalla ja nilkat ristimällä. Oman (väärän) tulkintani mukaan tilanne oli sallittu, koska ukella oli ote torin nilkasta. Tarkkailijat katsoivat tilannetta pitkään ja antoivat lopulta käskyn julistaa voittaja. Heidänkin mielestään tilanne oli ollut sallittu. Jälkikäteen tilanteeseen palattiin ja sanottiin, ettei pelkkä uken ranteen sisälläolo riitä tekemään kyseisestä tilanteesta sallittua. Torin pitää ottaa jalkojen sisälle myös uken kainalo. Kuristaja ei saa tehostaa kuristustaan sisäreisillä painamalla, mikäli hänellä ei ole sankakua uken ylävartalosta siten, että uken kainalo tai käsivarsi ei ole jalkojen sisällä.

MM-kilpailu, Yhdistyneet arabiemiraatit (UAE)

Aiempien vuosien kahdeksanpäiväisestä turneesta poiketen MM-kilpailut oteltiin Abu Dhabissa tällä kertaa kuusipäiväisenä: viisi päivää yksilökilpailuja ja yksi päivä joukkuekisoja.

Tuomarointini sujui hyvin paria ottelua lukuunottamatta: M90 Srb-Jpn finaali- ja M100 Esp-Can pronssiottelussa olisi pitänyt olla tiukempi varoituksien suhteen, jotta otteluissa olisi saatu ratkaisu aiemmin, eikä otteluissa olisi menty jatkoajoille. Alkuotteluissa annoin kyllä varoituksia, mutta finaaleissa päätin noudattaa vanhaa tapaa antaa ottelijoiden ratkaista ottelun. Varsinkin tässä jälkimmäisessä olisi minun kuitenkin pitänyt tuomarina aloittaa varoituksien antaminen hyvissä ajoin, koska ottelijat hyökkäsivät vain puolittaisilla hyökkäyksillä. Ottelun lopputulos oli noin kahdeksan minuutin puolitehoinen randori, jossa voittajaksi julistettiin lopuksi vastustajan valehyökkäyksellä espanjalainen ottelija. Tuomaripalaverin jälkeen minulle sanottiin yksityisesti, että minun pitää noudattaa samaa linjaa muiden kanssa eli antaa varoituksia tiukemmin.

Judohistorian toinen tai kolmas tuplahansokumake nähtiin M90 Gre-Kor ottelussa. Ottelijat, erityisesti korealainen, keskittyivät pelkästään otetaisteluun kreikkalaisen passatessa mukana, joten noin kolmen minuutin jälkeen heille molemmille tuomittiin hansokumake.

Olympialaisiin valmistavat kisat alkavat olla loppusuoralla

Ennen olympialaisia ohjelmassa ovat vielä Madridin ja Tallinnan Euroopan avoimet. Sen jälkeen tuomarointikunto on niin hyvä kuin se olympialaisiin voi olla.

Veli-Matti Karinkanta
Olympiatuomari