Tallinnassa otellaan aikuisten Eurooppa openia ja Suomella on mukana suht iso joukkue. Joukkueen koko kutistui kahdella juuri viime hetkellä kun Pihla Matikainen sairastui ja Erika Vauhkonen loukkaantui juuri ennen kisoja. Lauantaina otettiin naisten raskaimmat sarjat ja miesten kevyimmät.

Alle 66 kg:n sarjassa Joonatan Kujanhaara sai ensimmäiseen matsiin vastaansa Norjan Dudorkhanovin. Norjalainen sai ensin shidon ja siirtyi hieman erikoisen näköisesti viimeistelyllä sumi-gaeshilla waza-arin johtoon. Kujis kuittasi pelin tasan omalla vastaheitollaan, jota ensin tutkittiin videolta, mutta selvä suoritus se oli. Norjalaisen ote kirposi loppua kohden ja kaveri otti vielä 2 shidoa itselleen, joten lopulta voitto Joonatanille Hansokumakella.

Toiseen otteluun vastaan asettui Young (GBR) Matsi alkoi hyvin ja oli tasainen. Molemmat ehtivät saada yhdet varoitukset, Britti sai Joonatanista kahvaotteen ja sai näin aseteltua uchi-matalle iskun paikkaa. Uchi-matasta tuli waza-ari, mutta Young jatkoi matossa ja kuin saikin kaivettua juji-gatamen ja matsi oli siinä.

Joonatan loukkasi polvensa tilanteessa ja toivotaan ettei siinä ole mitään kolahdusta suurempaa.

Alle -73 kg:ssa meillä oli kaksi ottelijaa ja molemmat Kajaanista. Sami Rönty asteli ensin matolle ja vastassa oli Saksan Slamberger. Saksalainen otti melkein joka aloituksessa ohjat ottamalla otteet ensin tehden myös yritykset heti perään. Parissa aloituksessa oli Samilla ohjat, mutta lopulta kaverin heitosta waza-ari ja suoraan sidontaan ja ippon.

Roope Korhoselta varastettiin tasainen ottelu Golden scoressa. Vastassa oli Latvian Javorskis. Molemmilta tuli vuoron perään yrityksiä ja matsi eteni jatkoajalle. Javorskis haki kuristusta ja kuristi leuan päältä. Tuomari julisti ipponin. Roope ei taputtanut!

Tilannetta protestoimme ja sitten mentiin videolle, mutta tuomio jätettiin voimaan. Roope kyseli tuomarilta että mitä ihmettä? En minä taputtanut vaan näytin sormella, että kuristus on leuan päällä. Tuomari oli kuulemma vastannut, että se pitää näyttää yhdellä sormella? Roope vastasi, että milläs näytät kun kaksi sormea on teipattu yhteen.

Ada-Alexia Narvalla (-63 kg) taisi olla ensimmäiset aikuisten EJU kisat. Hollannin van de Meeberg päätti Adan ensi kokemuksen nopeasti heittämällä Adan o-soto-garilla. Matseja tulee vielä ei huolta.

Sisko Anni-Olivia Narva otteli sarjaa ylempänä eli -70 kg:ssa. Anni sai vastaansa Ranskan Barbaudin, joka otti heitosta waza-arin ja jatkoi suoraan mattoon ottaen pitävän sidonnan.

Toinen edustaja -70 kg:ssa oli Unna Teppo. Unnan vastus tuli nimestä Murphy huolimatta Saksasta. Tämäkin ottelu päättyi heti alussa, kun Unna lähti tekemään omaa yritystä, joka jäi hieman vajaaksi ja Murphy pääsi suoraan kurkulle ja kuristus tepsi samantien.

Viimeinen suomalaisottelija oli Emma Krapu (-78 kg) Hänellekin vastus tuli Saksasta. Niemeyrin ja Emman ottelu alkoi pystyssä tasaisesti, mutta myös Emman tie katkesi, kun oman yrityksen jatkona vastustaja pääsi kurkulle ja kuristamaan.

Päivän huomiona nähdyn perusteella oli se, että omasta tai vastustajan yrityksestä mattoon siirtymiset olivat ongelma ja niistä tilanteista pääosin tappiot tulivat. Otetaistelussa jäätiin välillä hieman jälkeen, mutta ei murhetta, treenaamalla nämäkin paranee ja kehittyy.

Sunnuntaina mukana on kolme suomalaista. Venla Laiho (-57 kg) sekä alle 90 kg:ssa Artur Kanevets ja Teo Yliruusi.

Kirjoittaja: Esa Korkia-Aho