Heinävesi antoi Suomen judokoille parastaan kesäkuun viimeisellä viikolla. Judoseura Yanagi on järjestänyt kesäleiriä jo 37 vuotta. Tänä vuonna Pekka Yrjänä oli onnistunut hankkimaan leirin vetäjäksi Misato Nakamuran, joka veti paikalle ennätykselliset 240 eri ikäistä osallistujaa.

Mukana oli myös ruotsalaisia ja virolaisia vieraita. Nakamura on sarjan alle 52 kiloa kolminkertainen maailmanmestari ja kaksinkertainen olympiamitalisti. Hän päätti kilpailu-uransa Rion olympialaisten jälkeen ja opettaa nyt judoa ammatikseen muun muassa Kodokanissa ja aiemman firmajoukkueensa Sumitomon dojolla. Lisäksi hän antaa yksityisopetusta maksaville asiakkaille ja käy vetämässä leirejä eri puolilla maailmaa, viimeksi ennen Suomen tuloaan Espanjassa ja Kanadassa.

Monipuolinen kokemus näkyi harjoitusten rakenteessa, rytmissä ja etenkin tekniikan opettamisessa. Tarjolla ei ollut mitään erikoisia temppuja. Useat heitot ja mattokäännöt olivat edistyneille leiriläisille periaatteessa tuttuja, mutta niihin löytyi yksityiskohtia, jotka ratkaisevat tekniikan toimivuuden tiukassa paikassa.

Lisäksi Nakamura alusti ja paloitteli tekniikan harjoittelua tavalla, jossa on leirille osallistuneilla valmentajilla hyödyllistä kotiin vietävää.

Hän opetti muun muassa ouchigaria, kouchigaria, taiotoshia ja lempitekniikkaansa kosotogaria. Siinä pyyhkäisevä jalka liimattiin uken akillesjänteeseen ja hyppyytettiin uke nurin ken-ken-tyyliin.

Nakamura näytti myös, miten tilanne järjestetään eri heitoissa vastustajan kanssa niin, että paikkaan pääsee niin aiyotsu-asemasta eli samalle puolelle ottelevan vastustajan kanssa kuin kenkayotsusta eli toisenpuoleisen vastustajan kanssa.

Juuri heittopaikkaan pääsemisessä on suomalaisen judo-opetuksen suuri puute. Nakamura sanoi ilahtuneensa siitä, kuinka keskittyneesti leiriläiset osallistuivat opetukseen.

Randorien perusteella hän näki kehittämiskohteina vähemmän voiman käytön ja vastustajan liikkeen aistimisen. Heitto kannattaa tehdä silloin kun vastustaja on oikeassa paikassa ja liikkeessä, ei koska tahansa.

Nuoret hakivat Nakamuraa ja kahta muuta japanilaisvierasta randoriin niin ahkerasti, että lepotaukoja ei paljon jäänyt. Hymyt ja harjoitusinto antoivat uskoa, että leiri täytti toiveet.

Vapaa-ajan ohjelmaan kuului tavalliseen tapaan hellettä, järvessä pulikointia ja tanssit Kermankosken lavalla. Myös Nakamura pääsi kokeilemaan tanssiaskeleita Sinitaivaan tahdissa ja osallistumaan letkajenkkaan.

Kirjoittaja: Annikka Mutanen