Suomen Judoliitto on päättänyt kokouksessaan 16.6.2024 uudenlaisesta SM-kilpailujen toteutusmallista, jossa Ideapark Lempäälä ottaa SM-kilpailujen organisoinnista kokonaisvastuun sekä kantaa taloudelliset riskit. Samalla eri judoseurojen edustajat kautta maan pääsevät toteuttamaan Suomi-judon yhteistä arvokisatapahtumaa. Uuden mallin myötä myös tapahtuman taloudellinen hyöty jakautuu useammalle judoseuralle yhden järjestäjän sijaan.

 

Miksi toimintamalliin on päädytty?

Ideapark Lempäälässä on nyt toteutettu kolmet judon SM-kilpailut peräkkäin kokeneiden järjestäjien toimesta. Judo on saanut yhteistyön myötä upean näköalapaikan ja arvoisensa puitteet Ideaparkin Bläk Boksissa. Nyt uusi ammattimainen konsepti takaa sen, että  useampi seura ja asiantuntija saa korvauksen tekemästään työstä. Yhteistyö Ideapark Lempäälän kanssa varmistaa myös sovitun tuoton Judoliitolle ja merkittävää tukea markkinoinnin ja näkyvyyden lisäämiseksi lajillemme, kertoo Judoliiton järjestöpäällikkö Otto Favén.

 

Mitä uusi toteutusmalli tarkoittaa?

Uusi malli mahdollistaa SM-tapahtuman toteutuksen moniseurayhteistyönä. Tämä tarkoittaa sitä, että tapahtumassa mukana olevien judoseurojen ja asiantuntijoiden panoksesta maksetaan tuntipalkkiota mukana oleville seuroille. Näin tapahtuma hyödyttää taloudellisesti useampaa judoseuraa sen sijaan, että vain yksi seura saisi palkkion työstä ja kantaisi riskin tapahtuman onnistumisesta. Uusi malli mahdollistaa myös sen, että mukana olevat ammattilaiset tai ammattimaiset toimijat saavat laskuttaa esim. kulukorvauksia talkootyöstään lajin eteen. Tällaisia tehtäviä ovat olleet esimerkiksi viestinnän, markkinoinnin, kuvaamisen, ensiavun ja tapahtumatuotannon tehtävät.

Ideapark ja kauppakeskuksen valtuuttama projektijohtaja vastaavat tapahtuman onnistuneesta toteutuksesta oheisohjelmineen. Judoliitto on vahvasti mukana judollisten ratkaisujen ja asiantuntijoiden valinnassa, joista yksi tärkeimmistä on judokilpailun kilpailupäällikkö. Judoliitossa yhteistyöstä vastaa järjestöpäällikkö, jonka apuna on toimistosihteeri. Judoliiton tuomarikomissio vastaa tuomarivalinnoista, kuten ennenkin ja yhteistyö Tero Partasen kanssa jatkuu. Judoliiton henkilöstö ja vapaaehtoiset osallistuvat niin ikään tapahtuman suunnitteluun ja rooliensa mukaan myös toteutukseen. Judoliitto ja Ideapark Lempäälä aloittavat seuratoimijoiden rekrytoinnin syksyllä, maaliskuun 2025 SM-tapahtumaa varten.

”Tässä meillä kaikilla Suomessa on yhteiset intressit ja valtava mahdollisuus judon valtakunnallisen näkyvyyden ja tunnettavuuden edistämisessä. Haluan kiittää Ideapark Lempäälää loistavasta yhteistyöstä ja aiemmin tapahtuman järjestäneitä seuroja SM-kilpailujen nostamisesta uudelle tasolle. Nyt mennään askel valtakunnallisen yhteistyön ja yhdessä tekemisen suuntaan”, toteaa Favén.

Ideapark Lempäälän toimitusjohtaja Visa Vainiola on tyytyväinen toteutuneeseen ratkaisuun, sillä uusi toimintamalli tehostaa yhteistyötä ja selkiyttää mukana olevien toimijoiden roolia:

”Meillä on kauppakeskuksessa vuosittain yhteensä noin 300 tapahtumaa, joista Bläk Boksissakin noin 150. Judon SM-tapahtuma on yksi tapahtumien kruununjalokivistä ja haluamme varmistaa, että tapahtuman taso pysyy ja judo saa ansaitsemansa paikan valokeilassa, vaikka tapahtumien määrä tulee edelleen kasvamaan kauppakeskuksen kehittyessä. Ensi vuoden maaliskuussa meillä on jo käytössä esimerkiksi maanalainen Louhi -kylpylä ja hotellin rakentaminen on edennyt. Kauppakeskus panostaa judoon mittavan summan vuosittain (arvo noin 50 000 euroa/vuosi). Tiivis yhteistyö Judoliiton kanssa auttaa tapahtuman pitkäjänteisessä suunnittelussa ja kehittämisessä ilman, että se syö liikaa oman ydintiimimme resursseja. Kun olemme itse järjestäjänä, niin pystymme myös ennakoimaan tarvittavia resursseja ja varmistamaan mahdolliset muutostilanteet paremmin. Jo vuosia on ollut keskustelua siitä, että moni seuratoimija haluaisi järjestää tapahtumaa, mutta omat rerussit eivät riitä. Uskon siihen, että uusi malli yhdistää judokenttää, antaa mahdollisuuksia kehittyä ja samalla saada korvausta tehdystä työstä, toteaa Vainiola.”

Tapahtuman rekrytointi alkaa elokuussa, jonka yhteydessä kerrotaan tarkemmin osaajatarpeet ja eri rooleja, joihin etsitään tiimivetäjät. Lisätiedot ja tiedustelut kesän aikana: toimisto@judo.fi.

Vuoden 2025 judon SM-kilpailut järjestetään Ideaparkin Bläk Boksissa 1.-2.3.2025.