Luukas Saha esitti vahvaa judoa Kazakstanissa perjantaina edeten semifinaaliin ja lopulta pronssille. Viimeisessä mitalin tuoneessa ottelussa taipui Serbian Strahinja Buncic.

Alle 66-kilon painoluokassa otellut Saha aloitti suoraan toiselta kierrokselta voittaen ensimmäisessä ottelussaan Montenegron edustajan. Toisessa kukistui Marokon Boushida ja kolmannessa Azerbaizanin Pashayev.

Semifinaalista muodostui äärimmäisen tiukka kamppailu, josta jatkoajalla finaaliin eteni Murad Chopanov (Individual Neutral Athletes). Ennen jatkoaikaa Chopanovia oli varoitettu kahdesti. Pronssiottelussa Saha kukisti Serbian Buncicin. Paikka Pariisissa on iskuetäisyydellä ja kaikki täysin suomalaisjudokan käsissä.

– Luukaksella on ollut raskas vuosi, olkapääongelmien jälkeen hän on harjoitellut määrätietoisesti. Päätavoite on ollut Euroopanmestaruuskilpailuissa ja tulevissa Maailmanmestaruuskilpailuissa ensi viikolla Abu Dhabissa. Luukas on hyvässä kunnossa, melko korkealla rankingissa ja hänellä on mahdollisuus Pariisiin, toteaa päävalmentaja Rok Draksic.

Samana päivänä 57-kilon painoluokassa otellut Pihla Salonen voitti kaksi ensimmäistä otteluaan, mutta hävisi kolmannen Kanadan väkivahvalle Christa Deguchille. Kanadalainen eteni lopulta koko turnauksen voittoon.

Lauantaina 73-kiloisissa Turpal Djoukaev voitti ensimmäisen ottelunsa, mutta toisessa Israelin Tohar Butbul oli vahvempi. Valtteri Olin kohtasi samassa painoluokassa ensimmäisessä ottelussaan Turkin Bilal Giloglun, joka pysäytti suomalaisen etenemisen kaaviossa.

Sunnuntaina yli 100-kiloisissa Martti Puumalainen aloitti päivänsä suoraan toiselta kierrokselta kukistaen Kiinan Yuanin. Kolmannella kierroksella Hollannin Spijkers kuitenkin kukisti suomalaisen. Keräilyissä Bislan Kamamadrov (Individual Neutral Athletes) otti tiukan kamppailun jälkeen jatkoaikavoiton varoituksin ja eteni pronssiotteluun.

Kilpailun kaaviot, tulokset ja ottelut löytyvät osoitteesta judotv.com. Olympiakarsintojen loppusuoralla kaikki turnaukset ovat äärimmäisen kovatasoisia. Astanassa arvokkaista pisteistä kamppaili judokoita 84 maasta. Olympiakarsintojen lopputulos ratkeaa ensi viikolla käytävissä Maailmanmestaruuskilpailuissa Abu Dhabissa – jännitysnäytelmän ratkaisut nähdään näin pian.