Toukokuun tultua oli aika perinteisen Lundin kisan, Budo Nord Cupin. Tänä vuonna aiemmista vuosista poiketen kaksipäiväinen kisa oteltiin yhtenä päivänä, lauantaina 11.5. Sunnuntaina pidettiin tiivis kolmen treenin leiripäivä.

Lundissa kevät oli jo paljon pidemmällä kuin meillä täällä Suomessa, joten judontäyteisten päivien lisäksi päästiin nauttimaan shortsikeleistä ja leiripäivänä tauon aikana auringonpalvonnasta.

Ottelijoita oli kisassa noin 700. Judoliiton järjestämällä reissulla Suomesta oli 12 ottelijaa ja lisäksi useampi seura järjesti oman reissun. Suomalaisia kisassa oli yhteensä 57. Ikäluokat oteltiin U15-vuotiaista aikuisiin. Alle 21-vuotiaiden ja aikuisten sarja oli yhdistetty.

Kisa oli jaettu ja aikataulutettu ennalta ikäluokittain, ja kisajärjestäjä pysyi aikataulussa hyvin. Kisan pyörittämiseen käytettiin Smoothcomp-ohjelmaa, jonka yhtenä erona meillä totuttuun on se, että ohjelma näyttää tulevien otteluiden kohdalla arvioidun kellonajan, jolloin ottelu on tulossa.

Ongelmittakaan ei toki selvitty, naisten alle 63-kiloisissa ohjelma oli arponut sarjan neljä suomalaista kohtaamaan pareina toisensa heti ensimmäisissä otteluissaan. Onneksi urheilijat olivat hereillä ja kaavio saatiin arvottua uusiksi.

Sarjoissa oli runsaasti osallistujia ja pitkät keräilyt, joten kaikille otteluita tuli vähintään kaksi. Kisassa oli edustettuna 24 eri kansallisuutta. Pohjoismaissa Lundin kisaa pidetään yhtenä niistä kisoista, jonne osallistutaan ehdottomasti. Haastetta ja monen tasoisia ottelijoita kisasta löytyy ja kaikkien sarjoissa on paljon ottelijoita.

Yhteensä Suomeen kisasta tuli 3 kultaa, 6 hopeaa ja 5 pronssista mitalia. Leiripäivään jäi paikalle paljon väkeä, niin paljon että porukan laskeminen ei onnistunut. Randoria otettiin kahdessa ryhmässä, ensimmäisessä treenissä sekä pystyä että mattoa, toisessa treenissä pelkkää pystyrandoria ja päivän loppuun oli vielä ne-wazatreeni.

Päivän päätteeksi vielä yhteistuumin judohengessä kannettiin tatamit pois. Pohjoismaisin voimin kokoonnutaan seuraavaksi kahden viikon päästä Sundsvalliin judon Pohjoismaisten mestaruuskisojen merkeissä, jonne myös on jo ilmoittautunut 660 ottelijaa.

Kilpailujen kaaviot ja tulokset: Results – BUDO NORD CUP 2024 – Smoothcomp

Sanna Pyykönen
Alle 18-vuotiaiden OTO-valmentaja