Valtakunnallinen yläkoululeiritys on osa Suomen Olympiakomitean urheiluakatemiaohjelmaa ja Judoliiton valmennusjärjestelmää, jonka tarkoitus on auttaa nuoria urheilijaksi kasvamisen tiellä. Haku judon yläkoululeiritykseen 2024-2025 on nyt auki. Haku päättyy 14.7.

Judon valtakunnallinen yläkoululeiritys järjestetään liikuntakeskus Pajulahdessa. Leirityksen aikana vieraillaan myös kerran Rovaniemen Santasportin Yläkoululeirillä ja vastavuoroisesti pohjoisesta vieraillaan Pajulahdessa. Hakulomake Judon yläkoululeiritykseen löytyy Liikuntakeskus Pajulahden nettisivuilta tästä linkistä.

Monipuolinen harjoittelu – urheilun ja opiskelun yhdistäminen

Leiritys on tarkoitettu 7-9 luokkalaisille U15- ja U18-ikäisille tavoitteellisesti urheiluun suuntautuneille nuorille. Yläkoululeirityksessä rakennetaan pohjaa monipuoliselle harjoittelulle sekä urheilun ja opiskelun yhdistämiselle.

”Yläkoululeirit ovat nuorimmilla ensi askel Judoliiton valmennusjärjestelmään. Sitä kautta edetään alle 18-vuotiaiden maajoukkuevalmennuksen piiriin. Leirit antavat nuorille työkaluja edetä valitsemallaan tiellä aina 2. asteen opinnoista edelleen aikuiseksi huippu-urheilijaksi.” toteaa Judoliiton valmennuspäällikkö Otto Favén.

Judon yläkoululeiritys järjestetään Liikuntakeskus Pajulahdessa

Yläkoululeiritykseen hakeutuvan nuoren ei tarvitse olla oman ikäluokkansa kärkeä. Kilpailukokemusta kuitenkin on hyvä olla ja halua kehittyä.

Jokainen nuori tekee lopulta oman valintansa millaista polkua lajin parissa haluaa kulkea. Leirillä otetaan ensi askeleita urheilun maailmaan urheilijaksi kasvamisen polulle.

”Yläkoululeirit ovat laadukkaita kokonaisuuksia ja yksi tärkeä osa on rakentaa valmiuksia elämänhallintaan. Opiskelun ja harjoittelun yhdistäminen sekä siinä riittävän levon, oikean ravinnon ja vuorokausirytmin merkitys on suuri jotta arki sujuu ja myös opiskelut urheilun ohella edistyvät. Kyselyissä onkin todettu että yläkoululeirityksellä on ollut myös opiskeluun positiivisia vaikutuksia”, jatkaa Favén.

Omien taitojen kokonaisvaltaista kehittämistä

Yläkoululeirillä harjoitellaan 3-4 kertaa päivässä ja harjoittelu on monipuolista. Lajiharjoittelussa painopisteenä on Judoliiton valmennuksen linjausten mukaisesti oman tekniikan perustan kehittäminen ja laajentaminen tokui-waza -perheeksi.

Ominaisuusharjoittelussa ja elämäntaitojen opetuksessa noudatetaan Suomen Olympiakomitean Urheiluakatemiaohjelman Yläkoululeiritykseen rakennettua suunnitelmaa. Elämäntaidoissa painottuvat muun muassa elämänhallintataidot kuten ravitsemus, lepo ja uni sekä psyykkinen valmennus aihealueet.

Lajirajat ylittävä yhteistyö tuo oman vahvuutensa yläkoululeiritykseen. Myös judon leirityksessä hyödynnetään muiden lajien ammattivalmentajien osaamista.

Jokaiselle päivälle on oma aikansa ohjattuun opiskeluun, jossa tehdään koulusta leirin ajaksi saatuja tehtäviä. Myös mahdolliset kokeet voidaan suorittaa leirillä. Yhteistyö Yläkoululeirityksen valmentajien ja opettajien välillä on sujunut erinomaisesti ja palaute on ollut positiivista.

”Suosittelen rohkeasti hakemaan leiritykseen. Meillä on osaavat valmentajat paitsi Judoliiton myös Liikuntakeskus Pajulahden puolelta. Leiritys tuo eväitä paitsi judoon myös yleiseen elämänhallintaan ja esimerkiksi vuorokausirytmin ylläpitoon sekä tietenkin tapaa uusia kavereita”, päättää Favén.

Hakulomake sekä lukuvuoden 2024-2025 yläkoululeirityksen ohjelma löytyy Liikuntakeskus Pajulahden nettisivuilta tästä linkistä: Yläkoululeiritys – Liikuntakeskus Pajulahti.