Tuomarointimatka alkoi perjantaina aamulennolla Itävallan Wieniin, josta oli puolentoista tunnin bussimatka Unkarin puolelle kisakaupunkiin Györiin. Hotellille saavuimme hyvissä ajoin puolen päivän aikoihin. Meillä olikin hyvin aikaa käydä kaupungilla, kuntoilla hotellin kuntosalilla sekä levätä ja keskittyä viikonlopun kisoihin.

Kilpailuun osallistui 400 ottelijaa 35 maasta. Tuomareita oli paikalle saapunut 39 kolmelle ottelualueelle. Suuren tuomarimäärän vuoksi mattotuomarointeja tuli harvakseltaan.  Tämä vaati tarkempaa keskittymistä, jotta tuomarointivire pysyi päällä.

Lauantaiaamun tuomarikokousta olivat pitämässä Alexandr Jatskevitch ja Annamaria Fridrich. Sääntöihin palaverissa ei juurikaan paneuduttu. Kuitenkin kehotettiin antamaan ottelijoille aikaa rankentaa tilannetta ne wazassa. Lisäksi pyydettiin varmistamaan tuomaritarkkailijalta hansokumake-tuomiot, myös kolmannesta varoituksesta tulevat.

(Juha) Lauantaina tuomitsin miesten alle -73 ja naisten -52 kilon sarjoja. Ottelut olivat selkeitä ja tuomarointi sujui normaalilla tasolla. Eräässä -52 sarjan ottelussa pyysin ottelijaa sitomaan hiuksensa. Kun jatkoaikaa oli käyty kolme minuuttia, aioin antaa samalle ottelijalle kolmannen varoituksen hiusten sitomisesta. Tuomaritarkkailija halusi kuitenkin, että ottelua jatketaan. Jatkoajan seitsemän minuutin kohdalla tuomaritarkkailija päätti antaa kolmannen varoituksen. Vaikka varoituksen syy oli selkeä, tuntui rankalta 11 minuutin ottelemisen jälkeen päättää ottelu tällaisesta syystä.  Illan finaaliotteluissa olin mattotuomarina -48 pronssiottelussa. Viimeinen finaali päättyi noin klo 21:00 aikoihin.

Aamun tuomaripalaverissa pyydettiin kiinnittämään huomiota passiivisuusvaroituksen antamiseen. Tällä kertaa niin päin, ettei saa antaa liian helposti passiivisuusvaroituksia vaan annetaan ottelijoiden otella. Ei ole oikein, että saman ottelijan yhdeksän peräkkäisen hyökkäyksen jälkeen toinen ottelija saa kolmannen passiivisuusvaroituksen ja häviää ottelun. Sunnuntaina tuomitsin miesten -81 ja naisten -78 sarjan otteluita. Päivä ei osaltani alkanut hyvin. Ensimmäisessä ottelussa esitin heitosta wazaria, joka kuitenkin tarkastuksen jälkeen peruttiin. Myöhemmin en ilmoittanut tarpeeksi ajoissa sidontaa päättyneeksi ja annoin siitä wazarin. Tämäkin peruttiin.

Mielikuvakseni jäi näistä kisoista, että otteluissa yritettiin liikaa saada voittajaa selville suorituspisteillä, jolloin selkeät varoitukset peruttiin. Usein viimeisen varoituksen antamista odotettiin turhaan, kun ottelu kuitenkin ratkaistiin varoituksin.

(Kaj-Peter) Lauantai: herätys ja aamupalalle, puku päälle, sitten kisapaikalle, hyvä fiilis. Meeting klo 8.00. Tuomarina matolla 2, jossa 13 tuomaria eli enemmän seuraamista kuin tuomaroimista. Tuomaroin päivän aikana yhdeksän kertaa ja avustajana 14 kertaa.

Eräs tilanne jäi harmittamaan, kun heitossa tuli pieni pysähdys ja julistin Wazarin, joka pyyhittiin pois (Blackout-hetki). Jatskevitch kyseli, enkö seurannut seminaaria ja ymmärränkö sääntöjä. Totta kai seurasin ja ymmärrän, mutta tuli tuo Blackout-hetki. Muuten päivä sujui moitteettomasti, ja meidän matolla oli ainakin minun kohdalla hyvä meininki. Pronssiottelussa olin avustajana kerran -48 kg sarjassa. Pitkä päivä. Illalla kollegoiden kanssa syömään. Uni maistui hyvin sen jälkeen.

Sunnuntai: Meeting klo 9.00. Tuomarointia samalla sapluunalla, mutta sain edellisen päivän virheet pois ja päivä sujui mallikkaasti. Komission suunalta tuli enemmän peukkua, ja oli hyvä fiilis koko päivän. Kahdeksan kertaa toimin mattotuomarina ja avustajana 12 kertaa. Lopuksi tuntui kuin olisin saanut palkinnon, kun pääsin -81kg finaaliin tuomariksi ja lisäksi olin avustajana -70kg ja +100kg sarjoissa.Tästä on hyvä jatkaa ja myös parantaa.

Seuraavana aamuna olikin taas aikainen herätys klo 4.45 kuteet päälle ja huoneen luovutus, klo 5.15 kuljetus Wienin lentokentälle ja matka kotiin saattoi alkaa.

 

Juha Vuorela                               Kaj-Peter Pesonen
IJF A-tuomari                             IJF B-tuomari