Kilpailun tuomaripalaverissa käsiteltiin käytännön keinoin kata-sankaku- ja ushiro-sankaku-tilanteita. Kata-sankakun ne-waza-tilanteista todettiin edelleen, että mikäli tori lukitsee uken vartalon jaloillaan ko. otteessa, tuomitaan teosta hansoku-make niskalle vaarallisesta liikkeestä. Mikäli jompikumpi nousee ylös ne-wazasta ko. otteessa, tulee tilanne keskeyttää matella. Jos tori tämän jälkeen heittää ko. otteesta, tuomitaan teosta hansokumake. Pystyssä ko. otteen ottamisesta komennetaan mate ja siitä heittämisestä hansoku-make.

Ushiro-sankakusta saa tehdä käsilukon tai kuristuksen. Mikäli tori lähtee nousemaan uken päälle sidonnan ottaakseen, tulee tilanne keskeyttää matella. Mikäli fiksu uke ehtii antautua, niin seurauksena on torille hansoku-make niskalle vaarallisesta liikkeestä.

Oma tuomarointini onnistui periaatteessa ihan hyvin, vaikka muutamista minusta kyseenalaisista (hartiakulma hieman alle 90 astetta) alastuloista käskettiin julistamaan waza-ari. Yksi sidontatilanne olisi pitänyt hoitaa tarkemmin, sillä pistetaulun sekoilu ajanoton kanssa pilasi tilanteen kontrollin, mutta jonka kuitenkin sain lopetettua waza-ari-awazate-ipponiin. Toisen päivän M81 kg Ain-Ned finaalissa sijoituin hieman liian lähelle ottelijoita, enkä pystynyt erottamaan kumpi ottelijoista tilannetta hallitsi molempien romahtaessa samalla tavalla kyljelleen. Täten en julistanut kummallekaan mitään suorituspistettä. Niinpä minun käskettiin antaa valkoisella otelleelle waza-ari. Matsin lopussa sattui myös toinen tapaus, jonka omasta tulkinnastani pidän edelleenkin kiinni. Alankomaalainen hyökkäsi viimeisillä sekunneilla kosoto-gakella, johon venäläinen vastasi nätisti liikkeestä pois pyörähtämällä ja kouchilla torin tukijalan alta lakaisemalla. Omasta kulmasta näin alankomaalaisen tippuvan tatamiin molemmat jalat ilmassa eikä siten, että tukijalka olisi ollut tatamissa ja tori olisi vain luovuttanut kesken liikkeen ja uke vain seurannut tätä tatamiin. Tällä perusteella julistin liikkeestä ipponin. Sain kuitenkin heti käskyn perua sen. Matsin jälkeen minua ihmetytti, että näinkö jälkimmäisen tilanteen tosiaan niin väärin, että julistin omasta kaatumisesta ipponin. Videolta näkee kuitenkin valkoisen taidokkaan vastaliikkeen. Tämä tilanne jäi kuitenkin harmittamaan, sillä olisin uskonut tarkkailijoiden kokemuksen riittävän tällaisten tilanteiden huomaamiseen.

Kisan loppupalaverissa viimeisen päivän positiiviseksi tuomaroinniksi nostettiin tuomitsemani M-100 kg Can-Ned pronssimatsi, jonka kuulemma ratkaisin oikea-aikaisin varoituksin erinomaisesti. Erityishaastetta kisaan toi puolikuntoinen olo, mutta siitä huolimatta onnistuin selviämään kolmesta kisapäivästä kohtuullisen hyvin.

Veli-Matti Karinkanta
Olympiatuomari