Kodokanissa pidetyssä kilpailun alkupalaverissa keskityttiin niskavammoihin ja niitä aiheuttaviin tekniikoihin. Ensiksi kuultiin luento niskavammojen syntymekanismeista ja seurauksista. Sitten harjoiteltiin käytännössä rauhallisesti Ushiro-sankaku-gatame ja Kata-sankaku-otteesta tehtäviä tekniikoita matossa ja pystyssä. Videoilta analysoitiin pääblokkauksia, siltoja ja sukelluksia.  Englanninkielinen uutinen asiasta löytyy täältä: https://www.ijf.org/news/show/security-and-integrity-for-fair-decisions

Ushiro-sankaku-tilanteesta saa tehdä kuristuksen ja käsilukon, muttei sidontaa

Tulkinta Ushiro-sankaku-tilanteessa on se, että siitä saa tehdä kuristuksen tai käsilukon, mutta torin hakiessa sidontaa uken päälle nousten, tulee komentaa mate. Tilanne vääntää uken niskaa. Varoitusta ei anneta.

Kata-sankaku-otteella saa kääntää uken matossa sivusuuntaan sidontaan

Kata-sankaku-otteen saa ottaa matossa ja kääntää siitä uken sivulle päin sidontaan. Mattokamppailussa ollaan silloin, jos kummankin ottelijan polvi/polvet ovat tatamissa. Huom! Tämä yhden polven sääntö ei koske siirtymää pystystä mattoon, jossa hetkellinen tässä asennossa oleminen tulkitaan pystyasennoksi!

Mikäli jompikumpi ottelija nousee kata-sankaku-otteessa jaloilleen, komennetaan mate. Mikäli matossa otteleva ottelija ottaa kata-sankaku-otteen ja nostaa uken tämän selän suuntaan selälleen välillä jaloilleen nousten, tulkitaan tämä tilanne pystyssä kata-sankaku-otteella heittämiseksi ja siitä rangaistaan hansoku-makella. Mikäli kata-sankaku-otteen pitäjä venyttää uken niskaa ja/tai blokkaa uken vartalon jaloillaan, keskeytetään tilanne matella. Mikäli uke antautuu liikkeestä aiheutuneeseen niskalukkoon, rangaistaan toria hansoku-makella.

Pystyssä kata-sankaku-otetta ei myöskään saa ottaa. Jos sen ottaa, keskeytetään tilanne matella. Varoitusta ei anneta. Kuten edellä mainittiin, niin heittämisestä ko. otteesta rangaistaan hansoku-makella.

Pääblokkauksen tunnistaa uken siltaamisesta ja alastulosta mahalleen

Pääblokkaukseksi tulkitaan tilanne, jossa uke estää pisteytettävän alastulon päällään blokkaamalla. Pääblokkauksesta rangaistaan hansoku-makella, mutta ottelija saa jatkaa otteluita kaavion sen mahdollistaen. Yleensä pääblokkaus eroaa sillasta siinä, ettei uke laskeudu siltaan, vaan onnistuu pyörähtämään mahalleen. Mikäli katsotaan, että tori heitti uken päälleen, vaikka ukella ei ollut tilaa muuta kuin tulla päälleen alas, ei ukea rangaista. Mikäli ukella oli aikaa ja tilaa reagoida muuten kuin päälleen alas tulemalla, tulkitaan tilanne pääblokkaukseksi. Monesti pääblokkauksessa uke myös siltaa vartaloaan silta-alastulon tapaan, vaikkakaan ei tule siltaan alas. Hieman ristiriitaista on se, että vaikka ukella olisi pään lisäksi vaikka käsi matossa, tulkitaan tilanne silti vaaralliseksi ja rangaistavaksi liikkeeksi. Tässä on selkeä epäloogisuus sukeltamisen tulkintaan, jossa torin yhdenaikainen pää-käsi-/polvikontakti tatamiin poistaa sukeltamisen tulkinnan.

Sukeltamisessa torilla on matossa vain pää ja jalkapohja/varpaat

Sukeltamistilanteen tunnistaa siitä, että siitä voidaan havaita hetki, jolloin torilla on matossa vain pää ja jalkaterä-/jalkaterät (jalkapohja, varpaat). Sukeltamisesta rangaistaan hansoku-makella, mutta ottelija saa jatkaa otteluitaan kaavion salliessa. Mikäli uke edesauttaa toria päälleen, ei toria rangaista. Keskustelussa on kuitenkin se, että pitäisikö vastaheittotilanteissa tarkoituksellisesti vastustajansa päälleen tai niskoilleen runttaavalle ottelijalle julistaa hansoku-make judohengen vastaisesta teosta.

Tuomarianalyysi

Oli hienoa palata vuoden 2021 olympiakaupunkiin. Etukäteen suurimman kysymyksen asetti lyhyt sopeutumisaika seitsemän tunnin aikaeroon. Lähdin reissuun keskiviikkona iltapäivällä, saavuin Tokioon torstaina iltapäivällä ja kisa käytiin la-su ja maanantaina illalla lähdettiin kotiin. Aikaerohuoli oli kuitenkin turha, sillä sain nukuttua kaikkina öinä vähintään kuudesta seitsemään tunnin katkeamattoman pätkän, joten sen suhteen kaikki oli kunnossa.

Tuomarointini tuntui yllättävän helpolta, vaikka edellisissä kisoissa vaivannut puolikuntoinen olo oli edelleen hieman päällä. Ottelut olivat selkeitä ja yhteistyö tarkkailijoiden kanssa sujui hyvin. Sunnuntaina aamulla olo oli kuitenkin hieman nuutunut ja unohdin liikkua riittävästi tatamilla. Tämän takia sain herätyksen kahdessa ekassa ottelussa minusta poispäin kääntyneiden waza-arin ja jalkaote-shidon julistamiseksi. Hyvän tuomarikaverini Ioana Babiucin ohjeesta aloitin seuraavassa ottelussa reippaamman liikkumisen, jolloin myös mieli virkistyi. Loppupäiväkin meni sitten ihan hyvin.

Kisan loppupalaverissa IJF:n tuomaripäällikkö Daniel Lascau totesi, että vuoden 2024 alusta lähtien IJF Judo World Tourin kisoihin on tarkoitus nimetä neljä tuomaria/tatami nykyisen viiden sijaan. Alkuvuoden Portugalin GP on tähän liittyvä kokeilu ja mikäli homma sujuu siellä hyvin, niin käytäntöä jatketaan. Laskettiin porukalla, että yhden tuomarin vähentämisellä/tatami IJF säästää noin 200 000 euroa/vuosi. Toivottavasti säästyvä summa käytetään kuhunkin kisaan yhden tarkkailijan lisäämiseen, sillä tällä hetkellä heillä ei ole tuuraajaa huili-, vessa- tai ruoka-ajoiksi, vaan he istuvat pöydän takana koko kisan non stoppina. Kuten tiedetään, kukaan ei voi olla terävänä koko päivää tauottamatta.

Pariisin olympialaisiin valitaan 16 tuomaria, joista kahdeksan Euroopasta

Lascau kertoi myös, että Pariisin 2024 olympialaisiin valitaan 16 tuomaria IJF:n tuomarirankingin perusteella. Valinnassa otetaan huomioon maanosakiintiöt, kansallisuudet (= vain yksi tuomari/maa) ja sukupuolikiintiöt. Naisten osuutta halutaan lisätä 50 prosenttiin, vaikka se ei vielä ole mahdollista. Ainoana varmana maanosakiintiönä hän kertoi Euroopasta kisaan valittavan kahdeksan tuomaria. Kokonaisjaossa mennään todennäköisesti samalla jaolla kuin Tokion 2020 kisoissakin: kahdeksan Euroopasta, kolme Amerikasta, kolme Aasiasta, yksi Afrikasta ja yksi Australia-Oseaniasta. Näistä ainoastaan Euroopan maanosakiintiössä on tilastojen valossa yhden tuomarin verran keskusteltavaa.

Tästä on hyvä jatkaa seuraaviin kisoihin.

Veli-Matti Karinkanta
Olympiatuomari