24-26.11.2023 pidettiin Hollannissa kautta-aikojen ensimmäinen EJU-Adapted judokisa, jossa oli kilpailijoita 25 maasta ja kisaajia 270.

Perjantaina oli luokitukset ja harjoitukset, joissa katsottiin kilpailijoiden taso. Illalla oli valmentajien ja tuomareiden erilliset koulutustilaisuudet, joissa käytiin tulleita sääntömuutoksia läpi. Käytiin sidontojen eri muunnokset ja kuinka käden pitää olla sidonnassa, ettei tule kuristustilanteita. Samoin myös otteista näytettiin mitkä ovat sallittuja ja mitkä ei. Koulutus oli hyvä ja varmasti kaikille tuli selväksi, kuinka tärkeä tapahtuma oli myös EJU:lle.

Lauantaina jaettiin tuomariryhmät. Harmi vain, kun oli tullut tuomariperuutuksia, joten jokaisella tatamilla oli kolmen tuomarin ryhmä ja kilpailualueita oli seitsemän. Meidän mattomme vastaava tähdensi vielä, että oli oltava todella tarkkana, matet on annettava riittävän ajoissa ja myös pisteidenannossa on oltavana tarkkana.

Aamupäivällä oteltiin tasot 1 ja 2, iltapäivällä tasot 3-5. Minun ensimmäinen kierrokseni meni vielä vähän hakiessa tuntumaa tuomarointiin, mutta onneksi ei tullut mitään suurempia virheitä. Tosin parannettavaa jäi seuraaville kierroksille. Seuraavat kierrokset menivät jo selkeästi paremmin. Siellä seurattiin tarkasti vielä, onko joku tekniikka, joka pitää kieltää loukkaantumisen estämiseksi. Iltapäivällä tarkennettiin, että 3-5 tasojen ottelijoiden kanssa pitää olla tarkkana ja varmistettava kilpailijoiden turvallisuus oikea-aikaisilla mate-komennoilla

Päivä oli suht rankka, kun koko ajan oli joku EJU:n valvoja kyselemässä ja tarkkailemassa tekemisiä. Illalla oli loppupalaveri, jossa käytiin kaikkien tatamien osalta läpi kisat ja yhteenveto. Kilpailujen järjestäjätaho oli todella tyytyväinen onnistuneeseen tapahtumaan. Sain vielä loppupalautteen omasta tuomaroinnista, joka oli hyvä. Mutta ainahan jää parannettavaa, eikä koskaan ole valmis.

Kisoista jäi hyvä fiilis, vaikka olikin rankka päivä.

Jouni Kähärä
para- ja A-tuomari