EM-kilpailuihin oli nimetty 16 tuomaria neljälle matolle. Kaikki nimetyt tuomarit kuuluivat IJF:n World Judo Tour -ryhmään, joten tuomaroinnin tason piti olla kova ainakin paperilla. Kullekin tatamille tuli noin 30 ottelua alkuotteluissa eli noin 7-8 ottelua/tuomari ja tämän päälle päivän tuomarionnistujille yksi matsi lisää mitaliotteluissa. Ei siis määrällisesti mikään mahdoton urakka – normisettiä – IJF:n kisoihin verrattuna siis.

Kilpailun tuomaripalaverissa meidän toivottiin säilyttävän keskittymisen ja ottavan tuomaroinnin tosissaan, vaikka joistakin tämä saattaa tuntua pikkukisalta esim. MM-kisan jälkeen. EJU:lle kisa on kuitenkin lippulaivatuote, jossa tuomareiden pitää onnistua hyvin.

Yhteistyö tuomareiden ja tarkkailijoiden kesken ei sujunut niin sujuvasti kuin IJF:n kisoissa, sillä tällä kertaa kai tarkkailijat ottivat liian rennosti ja esimerkiksi kolmannen varoituksen varmistamista piti odottaa tosi kauan. Esimerkiksi, jos kolmannen varoituksen aikoi antaa ottelemattomuudesta, katsoivat tarkkailijat videolta matsista uudelleen viimeisen minuutin. Monesti myös selviä varoituksia käskettiin olla antamatta. Tästä esimerkkinä M+100 Fin-Geo georgialaisen otteen irrottaminen jalalla avustamalla. Mattotuomari oli antamassa varoitusta, kun häntä kiellettiin antamasta sitä. Matseissa myös yritettiin liikaa saada voittajaa selville suorituspistein ja selvät varoituspaikat jätettiin noteeraamatta. Tämä oli aika ristiriitaista IJF:n kisoihin verrattuna. Toki, linja pysyi samana koko kilpailun ajan.

Tuomitsin kisassa kunakin päivänä yhdeksän ottelua, joista viimeisimmät mitaliotteluissa. Sain tuomita M-60 Bel-Fra ja N-70 Slo-Cro pronssiottelut sekä N-78 Ita-Ger finaalin. Muuten päivät sujuivat kohtalaisesti eikä tarkkailijoiden tarvinnut juuri puuttua tekemisiini, paitsi mitaliotteluissa. Nimittäin sain jokaisessa niissä jonkin radiokäskyn, joko varoituksen antamisen tai alastulon julistamisen suhteen. Lisäksi M-81 Bel-Ukr ottelussa hätäilin alastulon kanssa, josta julistamani waza-ari käskettiin perumaan. Ottelussa M-90 Geo-Fra komensin tapojeni vastaisesti rajalla liian nopean maten. Nämä tilanteet jäivät harmittamaan suuresti. Toisaalta, jos ajattelen kokonaisuutta ja vertaan edelliseen EM-tuomarointiini, jossa tein typeriä itseäni hävettäviä virheitä, niin kyllä tämä nyt sitä paremmin sujui. Lisäksi olo oli edelleen puolikuntoinen, joten siihen nähden kisaan täytyy olla tyytyväinen.

Tästä on hyvä ottaa oppia Tokion Grand Slamiin, joka otellaan joulukuun alussa.

Veli-Matti Karinkanta
Olympiatuomari