Luukas Sahalle hopeamitali Australian Perthin maailmakiertueelta ja Valtteri Olinille (-73 kg) ja Oskari Mäkiselle (-81) otteluvoitot.

Alle 66-kiloisissa otteleva Luukas Saha (Riihimäen Judoseura) aloitti kilpailupäivänsä toiselta kierrokselta (sijoitettuna 7:ksi) miesten alle 66 kg:n painoluokassa kukistaen Iso-Britannian Samuel Hallin. Ottelu alkoi Sahan kannalta huonoimmalla mahdollisella tavalla, sillä Hall pääsi yllättämään heti ensimmäisessä hyökkäyksessä hyvällä käsiheitolla, josta tuli seitsemän pisteen etumatka britille. Saha lähti harkittuun takaa-ajoon virheitä välttäen. Ottelun puolivälin jälkeen Saha sai huijattua haluamaansa liikesuuntaan ja kaatoi britin o-sotogari jalkaheitolla ipponin arvoisesti. Otteluvoitto oli hyvä startti, sillä Hall on ollut kovassa kunnossa koko syksyn voittaen kaksi kultamitalia syksyn maailmancupeissa Euroopassa.

Poolifinaalissa Saha sai vastaansa Kanadan Julien Frascadoren. Kanadalainen tuli otteluun allaan turnausvoitto Pan American maailmancupista. Saha aloitti ottelun väkevällä hyökkäyksellä, josta tuomari keksi kuitenkin antaa molemmille passiivisuusvaroituksen. Saha jatkoi aktiivista ottelua ja kanadalaista varoitettiin passiivisuudesta toisen kerran. Frascadore kävi kuitenkin vastahyökkäykseen ja sai jalkaheitolla seitsemän pisteen suorituksen ottelun lähetessä loppuaan. Saha kuittasi tilanteen tasapeliksi varsinaisen otteluajan viime sekunneilla samanlaisella jalkaheitolla, jonka uhriksi oli itse ottelun alkupuolella joutunut. Ottelussa siirryttiin jatkoajalla ja Sahan painostus toi ensimmäisellä minuutilla kanadalaiselle kolmannen varoituksen ja Sahalle tien semifinaaliin pistein 10-0.

Semifinaalissa jännitysnäytelmää viimeiseen sekuntiin

Semifinaalissa Sahaa vastaan kumarsi 2022 junioreiden Euroopan mestari Turkin Demirel Muhammed. Tämäkin ottelu lähti Sahan komennossa käyntiin. Turkkilaista varoitettiin passiivisuudesta ottelun toisella minuutilla. Turkkilainen sai ulottuvampana ahdistettua Sahaa syvällä kahvaotteella selästä, ja Saha oli pakotettu perääntymään ottelualueen ulkopuolelle. Varoitustili tasoittui myöa Sahan saadessa varoituksen. Ottelun viimeisellä, kymmenellä sekunnilla taistelijat ajautuivat pystypainitilanteeseen, jossa väännön jälkeen väkevämpi Saha sai käännettyä vastustajan selälleen. Ottelukello näytti jäljellä olevaa aikaa 0 sekuntia.

Vertavuotavan finaalin päätteeksi hopeaa

Finaalissa Saha kohtasi Marokon Abderrahmane Boushitan. Sahan hyökkäävä ottelutyyli toi marokkolaiselle ensimmäisen varoituksen. Hieman ennen varsinaisen otteluajan päättymistä Saha sai harmillisesti pienen vertavuotavan haavan, jota jouduttiin paikkaamaan. Boushita oli tässä vaiheessa melko puhki ja puuskutti kovasti. Vastustaja sai tarpeellisen lepoajan Sahan vammanhoidon ajaksi. Ottelu eteni jatkoajalle, jonka toisella minuutilla tuomari motivoi ottelijoita yrittämään enemmän, antamalla molemmille passiivisuusvaroituksen. Tuolloin marokkolaisella oli varoitustili yhtä vaille täynnä. Jatkoajan kolmannella minuutilla Saha päätti vaihtaa vasemman käden ottelutyylin oikeakätiseksi sekoittaakseen vastustajan konsepteja. Tämä valitettavasti osoittautui virheeksi ja Boushita pääsi rankaisemaan kouch-gari jalkaheitolla, joka päätti finaalin marokkolaiselle. Sahalle Oceanin Openin hopeamitali päivän päätteeksi.

“Koko päivän otteleminen tuntui vähän väkinäiseltä, en saanut räjähtäviä suorituksia aikaiseksi. Siihen nähden ihan hyvä tulos”, Saha totesi hotelliin päästyään.

Judoliiton päävalmentaja Rok Draksic puolestaan oli tyytyväinen Sahan otteluihin:

”Olen tiennyt, että jonain päivänä Luukas tulee onnistumaan tämän tason kilpailuissa, vaikka hetkeä ei ole voinut ennalta tietää. Viimeisissä neljässä turnauksessa on jo nähty erittäin hyvää ottelemista, mutta aina on ollut mukana vähän huonoa onnea. Olen iloinen, että se tapahtui tänään.”

Mitali Oceanian Openista tietää Sahalle mojovaa täydennystä olympiakarsinnassa, sillä Perthin kilpailupisteet luokitellaan Grand Prix -tasoisiksi. Lue Ylen artikkeli aiheesta täältä.

Olinille ja Mäkiselle otteluvoitot omissa sarjoissaan

Sahan tapaan perjantaina aloitti alle 73-kilon painoluokassa otteleva Valtteri Olin (Bodonos). Suomalainen kukisti ensimmäisen kierroksen ottelussaan Sulaiman Hamadin Saudi-Arabiasta. Toisella kierroksella Azerbaidzanin Nurlan Osmanov oli kuitenkin Olinia vahvempi.

Lauantaina 11.11. otteli Oskari Mäkinen (Nummelan Judo). Alle 81-kilon painoluokassa otteleva Mäkinen sai vastaansa ensimmäiseen otteluun Samoan Peniamina Percivalin, jonka voitti Ipponilla. Mäkinen hävisi seuraavan ottelunsa Sveitsin Aurelien Bonferronia vastaan. Kilpailupäivän päätteeksi Bonferronin nappasi pronssia.

Kilpailuihin osallistui 320 judokaa 67:stä maasta. Suomen joukkueen valmentajana toimi Euroopan mestari Jorma Korhonen.

Lisätietoa tapahtumasta löytyy myös Kansainvälisen Judoliiton sivuilta osoitteesta ijf.org.

Australian jälkeen suomalaisten kansainvälinen ohjelma jatkuu joulukuun alussa Bulgarian harjoitusleirillä.

Tekstin täydennys: Risto Saha 11.11.2023