Sarajevon European Openiin on aiemmin ollut osallistujia huomattavasti enemmän. Tällä kertaa mukana oli 238 ottelijaa 30 maasta. Otteluita tuomitsi 21 tuomaria. Ottelut käytiin kolmella ottelualueella.

Lauantain tuomaripalaverissa painotettiin mate-komennon oikea-aikaisuutta, valehyökkäyksiä sekä rajatilanteita. Väärin keskeytettyä ottelua ei voi perua. Näissä pitää olla tarkkana. Toisaalta ottelijoiden turvallisuuden vuoksi ottelu on keskeytettävä ottelijoiden ollessa 2 metrissä suoja-alueella. Valehyökkäyksen ja epäonnistuneen hyökkäyksen erottaminen on vaikeaa, kuten aiemmissakin raporteissa on kerrottu.

Lauantain tuomaroin -63, -60 ja -48 sarjojen otteluja. Heti aluksi kohdalleni tuli kaksi hankalaa -63 sarjan ottelua. Kummassakin ottelussa ottelijat olivat jollain tavalla yritteliäitä, vaikkei vahvoja heittoyrityksiä tullutkaan. Ottelut ratkesivat jatkoajalla pistesuorituksiin. Illan finaaleissa olin avustavana tuomarina kahdessa ottelussa sekä -73 sarjan finaalissa mattotuomarina. Finaaliottelu päättyi nopeasti azerbaidžanilaisen ottelijan sumi gaeshiin.

Sunnuntain tuomaripalaverissa huomautettiin, ettei varoituslinja ollut lauantain ohjeistuksen mukainen. Valehyökkäyksistä ja passiivisuudesta jäi varoituksia antamatta. Näiden neuvojen perusteella pyrin korjaamaan linjaani, vaikka lauantaina tuomioitani ei jouduttu muuttamaan. Ensimmäisessä ottelussa antamani varoitus kuitenkin pyyhittiin tuomaritarkkailijan toimesta pois. Tämän jälkeen palasinkin takaisin aiempaan tasooni, minkä jälkeen ei korjauksia enää tullut. Eräässä ottelussa ottelija heitti seoi nagella, joka suuntautui minusta poispäin, enkä voinut nähdä alastuloa. En ryhtynyt arpomaan pisteitä vaan toimin aiempien käytänteiden mukaisesti ja odotin avustavien tuomareiden ratkaisua. Nämä kysyivät vielä tuomaritarkkailijan päätöstä. Heitto tuomittiin wazarin arvoiseksi. Illan finaalissa olin mattotuomarina +78 sarjan pronssiottelussa. Ottelu päättyi kahdeksassa sekunnissa paikallisen ottelijan ouchi gariin.

Tuomarointini on kuluneen vuoden aikana kulkenut parempaan suuntaan. Olin valmistautunut hyvin kotona videolta otteluita tuomiten. Vielä on yksi ulkomaan kisa tiedossa ja sen jälkeen valmistaudutaan seuraavaan kauteen.

Juha Vuorela
IJF-A tuomari