Tuomarointimatka alkoi normaalin kaavan mukaan perjantaina lennolla Budapestin kautta Skopjeen. Hotellille saavuin klo 16 aikaan perjantai-iltapäivällä, jonka jälkeen oli aikaa kierrellä vähän kaupungilla. Kilpailut oli siirretty alkamaan vasta klo 11, ja tuomaripalaveri pidettäisiin kilpailupaikalla ennen kisojen alkua kello 10. Tämä mahdollisti rauhallisemman lauantaiaamun.

Tämä kilpailu on ensimmäinen European cup, joka järjestettiin Skopjessa. Puitteet olivat hienot, iso ja siisti urheiluhalli. Hotellikin vain 800 metrin päässä urheiluhallista. Kaupungin keskustaan matkaa on noin neljä kilometriä joenvartta pitkin kulkiessa.

Ottelijoita oli vähänlaisesti 230, 29 maasta. Yllätyksekseni Suomestakin, Pihla Salonen, oli ottelemassa. Pihla hoiti oman hommansa kultamitalin arvoisesti. Tuomareita oli paikalle saapunut 21, joista kaikkia ei oltu ilmoitettu etukäteen, eikä kaikkia ollut merkitty Judobaseen. Tämä aiheutti hieman säätöä ja hämminkiä tuomaripalaverin alkuun. Suuresta tuomarimäärästä ja vähäisestä ottelijoiden määrästä johtuen tuomarointi muuttui hieman toisenlaiseksi, sillä mattotuomarointeja tuli harvakseltaan. Onneksi avustavana sai toimia aika tasaisesti , joten keskittyminen pysyi yllä. Kokonaisuudessaan viikonlopun aikana tuomitsin mattotuomarina 15 ottelua ja avustavana noin 25 ottelua.

Lauantaiaamun tuomarikokousta olivat pitämässä Annamaria Fridrich sekä Andreas Hempel. Sääntöihin palaverissa ei paneuduttu. Annamaria painotti mattotuomarin johtajuutta ja Andreas sitä, että tuomareiden on huolehdittava ottelijoiden oikein kumartamisesta sekä siitä että vyöt on sidottu kunnolla.

Tuomitsin matolla kaksi, jossa käytiin lauantaina alle -73 kilon sarjaa. Ottelut olivat selkeitä ja tuomarointi sujui normaalilla tasolla ilman ihmeellisiä tapahtumia. Myöhäisen aloituksen ja pitkän tauon takia päivä venyi pitkähköksi. Viimeinen finaali päättyi noin klo 20:00 aikoihin. Palaverissa tarkkailijat olivat pääsääntöisesti tyytyväisiä päivän tuomarointiin. Painottivat kuitenkin sitä, että avustavien tuomareiden tulee seurata ottelua, muodostaa mielipide ensisijaisesti heti tapahtuman jälkeen, ja tarvittaessa varmistettava se vilkaisemalla videota. Jos tämän jälkeen on vielä epäselvyys, tulee tilanne kelata videolta ja katsoa hidastettuna. Tarkkailijoiden mukaan lauantaina oli liikaa tarkistettu tilanteita, jotka olisi voitu tuomita viiveiseltä videolta, kelaamaan niitä videolta. Tähän menee turhaa aikaa ja se rikkoo ottelun rytmin. Omalla tatamilla yhteistyö toimi pääsääntöisesti hyvin ja tuomareiden välillä oli yhtenevä linja varoitusten ja tuomitsemisen suhteen.

Finaaliotteluissa tuomitsin -78 kg sarjan pronssiottelun mattotuomarina, ja olin kahdessa ottelussa avustavana. Näissä ei mainittavia kommelluksia.

Sunnuntaina matollamme käytiin sarjoja -90kg, -48kg ja -52kg. Tuomitseminen sujui hyvin, vaikka eri sarjojen ottelut olivatkin hyvin erilaisia. Tuomarointi oli hyvin tavallista, yksi korjaus wazari—>ei mitään. Korjausta edelsi pitkä videon keilailu, johon lopuksi pyydettiin myös tarkkailija paikalle. Ottelu jatkui ja sama ottelija heitti lopulta ipponin arvoisesti. Sunnuntain finaaleissa saldona oli +100kg pronssiottelun tuomitseminen mattotuomarina sekä neljä ottelua avustavana. Tämä oli osaltani tämän vuoden viimeinen tämän ikäluokan kilpailu. Rankingpisteistä riippuen pyrin tuomitsemaan vielä tänä vuonna joko European openeissa tai kadettien kilpailuissa.

Nostot:

  • Mattotuomarin johtajuus
  • Avustavan tuomarin on keskityttävä liveotteluun, video on vain apuväline.
  • Keskittyminen ja vireyden säilyttäminen koko päivän ajan, vaikka päivä olisi katkonainen

Timo Lehtonen
IJF-B -tuomari