Kahdeksan U21-ikäistä urheilijaa otteli viime viikonloppuna 1.-2.7.2o23 Slovenj Gradec Junior European Cupissa Sloveniassa. Joukkueen valmentajina toimivat Sami Salonen ja Katri Forssell, joka oli ensimmäistä kertaa kansainvälisessä kilpailussa valmentajana osana VOK3-Judovalmentajakoulutusta. Lisäksi Timo Lehtonen toimi kilpailuissa tuomarina. Judoliiton Kansainvälisten asioiden työryhmän jäsenenäkin toimiva Tapio Mäki oli EJUn edustajana järjestämässä kilpailuja. Kilpailuihin osallistui 347 judokaa 31 maasta.

Viikonloppu oli erittäin menestyksekäs, sillä jopa neljä urheilijaa voitti mitalin ja kolme heistä ensimmäisen tällä tasolla. Vastustajien skouttaamista vaikeutti se, etteivät aiemmat otteluvideot olleet helposti saatavilla IJF:n urheilijaprofiileissa. Syynä tälle lienee tulevat olympialaiset. Näiden kisojen menestyksen mahdollistivat joukkueen ja valmennustiimin erinomainen yhteistyö sekä hyvä joukkuehenki. Urheilijat kannustivat ja lohduttivat toisiaan, kuvasivat toistensa otteluita, seurasivat tulevien vastustajien otteluita ja etsivät jopa otteluvideoita netistä. Urheilijoiden kotijoukot välittivät vastustaja-analyyseja ja ottelutaktiikkaohjeita urheilijoille ja joukkueen valmentajille. Valmentajilla piti kiirettä, kun ottelijat olivat useita kertoja valmistautumassa ja ottelemassa samaan aikaan, mutta hyvän kommunikaation ja tehokkaan viestinnän ansiosta jopa urheilijan vaihto ”lennosta” onnistui.

Äärirajoille venymistä ja tärkeitä oppimiskokemuksia

Lauantaina 1.7. otteli viisi urheilijaa. Päivän päätteeksi Emma Krapu ja Louna-Lumia Seikkula saivat kaulaansa ensimmäiset junioreiden European Cup mitalit. Emma hopean ja Louna-Lumia pronssisen.

Perttu Hurskainen -66kg, Oulun Judokerho:

”Voitin ensimmäisessä ottelussa vastassa olleen yhdysvaltalaisen käsilukolla, mutta toisessa ottelussa italialaisen otteet olivat vahvemmat ja hävisin ottelun hänen heittoonsa. Paljon on parannettavaa, mutta olen tyytyväinen että kisa meni paremmin kuin edellinen EJU Cup.”

Kasperi Niemenkari -66kg, Oulun Judokerho:

”Kisat jäivät valitettavasti tällä kertaa vain yhteen otteluun. Olin matsissa serbialaista vastaan hereillä ja sain pari heittoyritystä, mutta sitten vastustaja sai jatkettua kuristukseen.”

Lenni Uro -73kg, Hontai Judo:

”Kanadalaisella vastustajalla oli vahvat otteet, mutta aloitustilanteet kuitenkin onnistuivat hyvin. Kun vastustajan sai liikkeelle, heittopaikkoja myös löytyi. Tällä kertaa kanadalainen oli parempi, mutta kisatunnelma oli hyvä ja jäi motivoitunut fiilis jatkaa harjoittelua.”

Louna-Lumia Seikkula -63kg, Meido-Kan:

”Kisapäivään sisältyi kuusi ottelua, joista voitin viisi. Otteluvoitoilla saavutin kolmannen sijan ja ensimmäisen European Cup -mitalini. Päivän mielentila oli hyvä ja vireystila pysyi hallinnassa koko päivän ajan. Turhaa jännittämistä ei ollut. Suoritustekniikat olivat monipuolisia niin matossa kuin pystyssäkin. Erityisen vahva ja toimiva tekniikka oli ouchigari, jolla tuli pisteitä useammassa eri ottelussa. Myös matossa tuli yksi voitto lukolla. Onnistuin kokoamaan itseni häviön jälkeen täyteen iskuun.”

Emma Krapu -78kg, Vantaan Jukara:

”Poolifnaalissa vastassa oli leireiltä tuttu bosnia-hertsegovinalainen, joka lähti kahdesti polvikieppiin. Polvikieppi toimi myös semifinaalissa vastassa ollutta taitavaa Kyproksen Michaelidouta (WRL 3) vastaan. Finaalissa vastustajaksi tuli Puolan Turek, joka onnistui omassa osotogarissa ipponin arvoisesti. Finaalin tappiosta huoli päivän aikana otteleminen tuntui paljon rennommalta kuin hetkeen on tuntunut. Matseihin mennessä mielessä oli selkeä suunnitelma, joka antoi varmuutta.”

 

Sunnuntaina 2.7. otteli kolme urheilijaa. Teo Yliruusi taisteli kolmannelle sijalle ja voitti ensimmäisen European Cup mitalinsa. Kokenut kv-kisaaja Pihla Salonen voitti pronssia.

Pyry Westermarck -90kg, Turun Judoseura:

”Omat otteluni eivät tällä kertaa menneet toivotulla tavalla. Ensimmäisellä kierroksella kohtasin vahvan ukrainalaisen vastustajan, jota vastaan hävisin kahdella wazarilla. Ukrainalaisen voittaessa lohkon, pääsin keräilyotteluihin, jossa vastaan tuli kova sveitsiläinen ja tämäkin ottelu päättyi tappioon. Vaikka matsien lopputulos ei ollut toivottu, niin huomasin omassa ottelemisessa kehitystä edelliseen EJU Cupiin verrattuna. Opin matseista paljon ja sain niistä hyvää kokemusta ja kehityskohteita leiriä varten.”

Teo Yliruusi -81kg, Tampereen Judo:

”Kisapäivä oli pitkä ja yksikään matsivoitto ei tullut helposti. Suurimman osan matseista ratkaisin jatkoajalla. Taistelin aina loppuun asti ja se riitti pronssille. Olen erittäin tyytyväinen suoritukseeni. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.”

Pihla Salonen -57kg, Porin Judoseura Fudoshin:

”Minulla oli viisi ottelua, joista voitin neljä. Kisapäivä oli hieman tahmea enkä saanut itsestäni parasta irti. Siitä huolimatta en tehnyt huonoja yrityksiä vaan pystyin keskittymään jokaiseen aloitukseen ja otteluun hyvin. Päivän aikana sain tehtyä pistesuorituksia useilla eri tekniikoilla pystyssä ja matossa. Kaiken kaikkiaan päivä oli onnistunut.”

 

Kilpailuiden jälkeen joukkue jatkoi kolmen päivän harjoitusleirillä, jossa kisoissa huomatut kehityskohteet pääsevät heti harjoittelun alle. Kilpailun tulokset löytyvät täältä.

 

Kirjoittaja: Katri Forssell