Lempäälän Ideaparkissa järjestetystä tuomarin peruskurssilta löytyi neljä rohkeaa lisenssinsuorittajaa: Aleksi Kivimäki (Shinrai Pirkkala), Kari Piirainen (Nokian Judo), Teemu Mallenius (Porvoon Shirokawa) ja Ville Patrikka (Nokian Judo). Kurssin ensimmäinen osa pidettiin toukokuun loppupuolella Lempäälän Syokonkan Judon kotidojolla ja käytännönkoe kesäkuun alussa Hyvän mielen kesäkisassa dojon viereisellä Bläk Boks -tapahtuma-areenalla. Ensimmäisen osan koulutuksesta vastasivat olympiatuomari Veli-Matti Karinkanta ja kansainvälinen B-tuomari Kaj-Peter Pesonen. Käytännön kokeen otti vastaan kansallinen A-tuomari Markku Ilvonen.

Kokeen vastaanottaja Markku Ilvonen kehui kokelaiden rauhallisuutta ja tilanteiden loppuun katsomista, mutta muistutti tuomarirutiinin kehittyvän vasta useiden tuomaroitujen kilpailujen kautta: ”Lisää rutiinia aktiivisella tuomaroinnilla, voimaa ääneen ja käsimerkit selkärangasta, niin paketti alkaa olla hyvin kasassa.”

Kysyimme myös itse tuoreilta tuomareilta fiiliksiä kokeen jälkeen:

  1. Mitkä fiilikset?
  2. Miksi tuomarikurssille?
  3. Mikä oli paras oppi tuomarikurssilta?
  4. Miten tästä eteenpäin?

Ville Patrikka, Nokian judo
1) Nyt jälkikäteen hyvät fiilikset niin kurssista kuin lisenssin suorittamisestakin. Ennen lisenssikoetta ja vielä sen aikanakin jännitti kyllä aika tavalla mennä yleisön eteen tuomitsemaan, mutta hengissähän siitä selvittiin ja jälkeenpäin ajateltuna aika mukavaa se jopa oli .
2) Suurin motivaattori tuomarikurssille oli 1. kyu pätevyys, mutta kurssin aikana alkoi kypsyä ajatus lisenssin suorittamisesta ja itse tuomaroinnistakin.
3) Rauhallisuuden merkitys tuomaritoiminnassa, tuomioiden antamisen kanssa ei ole kiire ja monessa tapauksessa on parempi katsoa hieman pidemmälle mihin tilanne kehittyy. Lisäksi mattotuomari ei todellakaan ole yksin, vaan pöytätuomareilta saa apua ja tukea.
4) Parempi, ettei mitään suurempia lupauksia mene antamaan, mutta on hyvin mahdollista, ettei lisenssikoe jäänyt viimeiseksi tuomaroinniksi.
Kiitos vielä erinomaisesta kurssista ja koko kokonaisuudesta. Nämäkin kun olisi järjestänyt eri tavalla, niin ei tuomarointia kohtaan olisi herännyt tällaista kipinää.

Kari Piirainen, Nokian Judo
1) Kyllähän fiilikset on mahtavat. Enpä olisi uskonut lähteväni tuomaripolulle ennen tätä tuomarin peruskurssia. Mutta hyvä, että lopulta uskalsin. Sunnuntaina jännitti kyllä tosi paljon. Matkalla Ideaparkkiin ajattelin, että nämä kisat ovat ekat ja vikat. Onneksi kuiteskin kaikki meni ihan suht mukavasti.
2)Kurssille tullessa kyllä oli se ruskean graduointi pääasia. Se salikisa muutti mieltä ja viimenen niitti oli toi Ville. Hyvä oli lähteä tutun kaverin kanssa kokemaan jotain uutta.
3) Tuomarikurssilla tuli kyllä opittua niin paljon uutta. Mut ehkä se tärkein just, ettei siinä matolla olla yksin, vaan siellä pöydän takana on myös tukea. Tarvii vaan olla rauhallinen ja maltti on valttia.
4) Eiköhän tässä tuomarin tiellä jatketa kun on tähän pisteeseen tultu
Minultakin Isot kiitokset kouluttajille. Onpa ollut huippu matka peruskurssilta tuomarinaluksi. Ja en minäkään usko, etteikö kouluttajilla olisi ollu iso osuus asiaan, eikä kisaviikonlopun muilla tuomareilla. Sunnuntaihin asti tuomarit olivat pelottavia otuksia, mutta kaikki olivatkin huipputyyppejä. Oli helppo tulla joukkoon noviisina .

Aleksi Kivimäki, Shinrai Pirkkala
1) Tosi hyvät fiilikset ja tosi kivaa oli päästä tuomaroimaan ja etenkin saada tuomarilisenssi suoritettua!
2) Judotuomarin peruskurssille tulin vähän pakosta, mutta innolla odotin hyvää koulutusta, sillä Judoliiton pakolliset koulutukset on olleet tähän mennessä tosi hyviä. Lisenssikokeeseen eli tuomarikurssin käytännön osuuteen päätin sitten tulla pidemmän pohdinnan kautta ja pienillä kannustuksilla kavereilta.
3) Kilpajudon säännöt ja tuomarin ajatusmalli tuomaroidessa pakettina olivat paras oppi kurssilta. Tuli myös huomattua kuinka vaikeaa, monipuolista ja mielenkiintoista judotuomarointi on.
4) Tästä eteenpäin mustaa vyötä kohti treenaamaan ja kisoja tuomaroimaan, kun kaikelta muulta ehtii!

Teemu Mallenius, Shirokawa Porvoo
1) Fiilikset on hienot, eikä yli 10v sitten aloittaessa olisi uskonut, että tuomarointia tulee kokeiltua.
2) Tuomarikurssille tulin alunperin ruskean vyön vaatimuksia varten, mutta kurssin päätteenä ollut salikisa sytytti pienen liekin kokeilla tuomarointia ihan kilpailuissa.
3) Salikisa yhdessä käytännön harjoitusten kanssa oli selkeästi kurssin paras oppi. Kuten judoa muutenkin, ei tuomarointiakaan opi vain kirjasta lukemalla.
4) Tavoitteena on käydä tuomaroimassa muutama kisa vuodessa, jotta taito pysyy yllä ja mahdollisesti vielä kehittyisi.

Kiitokset kommenteistanne!

Tuomarikomissio toivottaa antoisaa matkaa judotuomarin uralla!