Tämän vuotiset MM-kilpailut käytiin Qatarissa Dohassa. Kilpailuissa oteltiin MM:ien tapaan seitsemänä ensimmäisenä päivänä yksilökilpailut ja kahdeksantena päivänä joukkuekilpailut. Vaikkei päivässä tuomittuja otteluita puoltakymmentä enempää tulekaan, ovat päivät silti pitkiä. Tämä haastaa turnauskestävyyden tosissaan.

Tuomaripalaverissa harjoiteltiin tilanteita käytännössä

Kilpailujen alkutuomaripalaverissa keskityttiin ulostyöntämisiin/yliastumisiin, negatiiviseen vs. positiiviseen epänormaaliin otteeseen, valehyökkäykseen vs. huonoon hyökkäykseen ja waza-arin arvoisiin alastuloihin. Kaikista näistä katsottiin tuomariseminaarin videoleikkeitä, mutta kahta ensimmäistä harjoiteltiin myös käytännössä.

Tuomarointini oli yksilökilpailussa selkeää 

Tuomarointini sujui yksilökilpailussa mielestäni hyvän ja kiitettävän rajoilla. Itsevarmuuteni oli myös huipussaan ja tunsin selviäväni matsista kuin matsista. Pari varoitusmuutosta ja pistemuutosta tuli, mutta niitä tulee kaikille. Onnistuin kuitenkin sukellustilanteissa, enkä joutunut muuttamaan ipponeita waza-areiksi tai kokonaan pisteettömiksi. Sain tuomita pari kultamitaliottelua: M60 Esp-Uzb ja N57 Jpn-Can ja M90 Jpn-Cub pronssiottelun. Nämä ottelu menivät hyvin. Joukkuekisassa olin sen sijaan kuin unessa ja tuomitsin aivan eri tasolla, mitä yksilökilpailussa tein. Varoituksien havaitseminen oli vaikeaa ja enkä ollut terävänä. Olo oli häiritsevän tukkoinen, mutta en kuitenkaan onnistunut pahasti töppäilemään vaan ottelut menivät rutiinilla.

Tuomareille annettiin historiallisen kovia luokituksia

Kilpailun päätteeksi annettiin poikkeuksellisesti luokitukset välittömästi. Koska kisa oli niin pitkä, sanoivat tuomaripäälliköt, että arvosanoja nostetaan yhdellä numerolla normaaliin Grand Slamiin tai Grand Prixiin verrattuna. Tuomarit oli jaettu kolmeen luokkaan, josta osa sai 8,5, osa 9 ja osa 9,5. Viisi tuomaria sai historiallisen korkean 9,5 tuomariluokituksen. Näitä tuomareita olivat: Ioana Babiuc (Rou), Mathieu Bataille (Fra), Raul Camacho-Perez (Esp) ja Balasz Gostonyi (Hun). Myös allekirjoittanut sai kunnian olla tässä parhaassa porukassa. Tästä on hyvä jatkaa seuraaviin kilpailuihin.

Veli-Matti Karinkanta
Olympiatuomari