Oulun Judokerhon järjestämä perinteinen kevätkilpailu Haru-shiai täytti lauantaina 6.5.2023 jo 50 vuotta. Suomalaisessa judohistoriassa se on pitkä jakso eikä samalle tasolle yllä kuin Suomen mestaruuskilpailut. Oulun Judokerho juhlisti tätä merkkipaalua järjestämällä tapahtumaviikonlopun, joka piti sisällään Haru-shiai -kilpailun lisäksi myös Seuravalmentajien tekniikkakoulutuksen ja lasten harjoitukset.

Jäälin koululle ilmaantui 6.5. kilpailemaan 130 judokaa ja vanhoja kilpakoneita saapui useita seuraamaan nuorempien kamppailuja. Eräs yleisön joukossa ollut oli 50 vuotta sitten ensimmäisessä Haru-shiaiassa oman painoluokkansa voittanut OJK:n Juha Hauhia. Hauhia tunnustaa, ettei kovaa paloa enää ole tatamille eikä ole harjoitellut 2000-luvun alun jälkeen.

– Minulla ei ole valitettavasti muistikuvaa omista matseista, vain joitain hämäriä tilanteita on jäänyt mieleen. Sen muistan, että voitin finaalissa Kuopion Taisto Kuuselan suorituspistein ja että Tervosen Jussin uchi-matan onnistuin välttämään ja blokkasin sen olkaheitolla.

Haru-shiain synnytti traaginen onnettomuus

Kilpailun syntyyn vaikutti suuri tragedia. Oulussa judo alkoi 10.10.1964 ja judokat harjoittelivat yli puolitoista vuotta ilman vyökoetta, koska etelästä kukaan ei suostunut tulemaan Ouluun pitkän matkan vuoksi. Oululaiset päättivät matkustaa kahdella autolla Helsinkiin yhdeksän hengen voimin ja osallistua siellä silloisen päävalmentajan Jussi Ikosen vastaanottamiin vyökokeisiin. Koe oli hyvin onnistunut, saihan usea suoraan valkoisesta oranssin vyön.

Paluumatkalla kuitenkin myöhemmin matkaan lähteneen auton kuljettaja nukahti tuhoisin seurauksin. Siltapilariin osuneessa autossa olleet Eero Määttä ja Erkki Helminen menehtyivät välittömästi kahden muun judokan loukkaaantuessa.

Tammikuussa 1966 perustettu Oulun Judokerho alkoi pitää mahdollisimman lähellä onnettomuutta eli 16.5.1966 omia jäsenten välisiä ja kerhon mestaruuskilpailuja, kunnes eräällä Ruotsin reissulla syntyi ajatus järjestää jopa kansainvälinen kilpailu – Haru-shiai.

Ensimmäinen Haru-shiai pidettiin kuten edellä jo mainittiin 50 vuotta sitten eli tarkemmin 13.5.1973. Ottelijoita oli Helsingistä peräti seitsemän Meido-kanin Sandy Nymanin johdolla.

Tapahtumaviikonloppu keräsi paljon osallistujia

Nyt 50-vuotta myöhemmin Suomen Judoliiton koulutus- ja seurakehityspäällikkö Katri Forssell saapui Jääliin Helsingistä monessakin merkityksessä.

Vuoden 2022 kouluttaja Katri Malinen-Metso

– Täällä on samanaikaisesti useita tapahtumia ja niitä tulin seuraamaan. Huippuopettajat Jane Bridge ja Ann Löf vetävät tekniikkakoulutusta ja minä videoin opetustuokiot hyödyttämään kaikkia judovalmentajia. Judoliitto ja Dan-Kollegio sponsoroivat kouluttajien kustannuksia. Halusin myös tulla ojentamaan viime vuoden kouluttajalle Hauve-kanin Katri Malinen-Metsolle palkinnon. Ja lopuksi kun olen täällä, niin samahan se on myös otella. Tulin ottelemaan voittaakseni ja nauttimaan kisaamisesta, jota en enää tänä päivänä juurikaan ehdi tekemään.

Ja hyvin Forssell myös otteli kahteen selvään voittoon – naisissa ja veteraaneissa.

Komeita heittoja esitteli myös Tornion Iisakki Haapalehto. Hän voitti kaikki ottelunsa näyttävillä heitoilla.

– Aloitin judon Lieksassa. Tornioon muutin neljä vuotta sitten. Kovin paljon Torniossa ei ole samankokoisia kavereita ja siksi käyn myös Kemissä treenaamassa. Jos joku Pohjois-Suomen seura järjestää kilpailut, niin lähden mielelläni matsaamaan. Harrastan karatea ja sitä käyn harjoittelemassa myös Ruotsin puolella, 23-vuotias torniolainen kertoi.

Parhaiten seuroista pärjäsi OJK napsiessaan yhdeksän ykkössijaa. Voittajista erottuivat edukseen Kasperi Niemenkari ja Eino Pirttikoski. Kajaanin Judokerho ja Kemin Kita-kan saivat molemmat kuusi voittoa.

Kouluttajat jo toista kertaa Suomessa kouluttamassa

Jane Bridgen (8. dan) ja Ann Löfin (6. dan) kutsui Ouluun kouluttajiksi Jaana Ronkainen, joka on tuntenut heidät jo vuosikymmenten ajan. Alun perin oli tarkoitus järjestää koulutus jo pari vuotta aiemmin, mutta korona-pandemia siirsi suunnitelmia. Kouluttaminen Suomessa ei ollut rouville uusi kokemus, sillä he olivat kouluttamassa Judoliiton tekniikkakoulutuksessa myös vuonna 2019 Varalan Urheiluopistolla.

Jane Bridge on kaikkien aikojen ensimmäinen judon naisten maailmanmestari, laajalti arvostettu tekniikkataituri ja EJU:n tekniikkakouluttaja sekä 2018 IJF:n Hall of Fameen nostettu jäsen.​​ Ruotsin Judoliitto palkkasi viime vuonna Bridgen Coach Development Supervisor -tehtävään. Ann Löf on Tukholmalaisen IK Södran pitkäaikainen judo-opettaja. Annin junioriopetuksessa seurasta on tasaisesti noussut useita kansainvälisen tason judokoita mm. 4 EM/MM mitalistia ja kolme olympiaurheilijaa.

Koulutus sisälsi kolme harjoitusta, jossa käytiin läpi yksinkertaisia, tehokkaita ja hauskoja tapoja opettaa judon lajitaitoja etenkin aloittelijoille. Koulutus keräsi tatamille yhteensä miltei 60 innokasta ohjaajaa, valmentajaa ja kilpailijaa.

Koulutuksen ryhmäkuva

Bridge ja Löf jakoivat Haru Shiain palkinnot, mikäli oli erityisen ainutlaatuinen kokemus mitalisteille. Rouvat ohjasivat harjoituksen myös lapsille sunnntaina sekä yhteisharjoituksen kaiken ikäisille.

– Koulutus oli erittäin onnistunut. Pohjois-Suomen ohjaajia ja valmentajia oli paikalla kiitettävästi. Urheiljat ja junnut, jotka toimivat kouluttajien ukeina, kertoivat, että tekniikka tuntui tehokkaalta. Olemme nyt omien ohjaajien kesken harjoitelleet koulutuksen oppeja ja hyödynnämme niitä kaikilla peruskursseilla tulevaisuudessa, kertoi Jaana Ronkainen.

Tiistaina 9.5. kertoivat rouvat omista judo-uristaan Suomen Valmentajien järjestämässä Valmentaa kuin nainen -tilaisuudessa Oulussa.

 

Tekniikkakoulutuksen opetusvideot löytyvät Judolehden Youtube-kanavalta täältä.

 

Kirjoittajat:

Matti Tieksola ja Katri Forssell